Gouden Standaard keert terug in cryptowereld: Wereldbank voorspelt 3% groei goudprijs in 2022

De Wereldbank heeft gezegd te verwachten dat de goudprijs in 2022 met 3 procent zal stijgen, maar heeft gewaarschuwd dat de prijs sterk kan dalen als de Russische centrale bank besluit grote hoeveelheden van het goed van de hand te doen.

Nadat de goudprijs begin maart de grens van 2.000 dollar overschreed, voorspelt een nieuw rapport van de Wereldbank nu dat de waarde van de grondstof in 2022 met slechts 3 procent zal toenemen. De bank verwacht echter dat de prijzen van grondstoffen als voedsel – die met 84 procent zijn gestegen – en ruwe olie een groot deel van 2022 hoog zullen blijven.

Terwijl sommige voorstanders van goud hebben voorspeld dat de prijs van het metaal waarschijnlijk een nieuw hoogtepunt zal bereiken, verwacht de Wereldbank in haar rapport in plaats daarvan een mogelijke scherpe prijsdaling in 2023. De bank wijst op de mogelijke verkoop van grote hoeveelheden goud door Rusland als een mogelijke factor die de prijs zal drukken.

Een rapport waarin het laatste prognosedocument van de bank wordt geciteerd, heeft gezegd:

Wanneer Rusland, dat van het mondiale financiële systeem is afgesneden, zijn toevlucht neemt tot de verkoop van grote hoeveelheden goud om aan geld te komen, zal de daaruit voortvloeiende overvloed aan goud de prijs van de grondstof waarschijnlijk doen dalen.

Intussen hebben sommige berichten gesuggereerd dat Rusland de mogelijkheid overweegt om zijn munt met goud te ondersteunen. Hoewel het nog niet duidelijk is wanneer dit waarschijnlijk zal gebeuren, kan het vooruitzicht van een groot land dat zijn munt met goud steunt, er wel op wijzen dat de prijs van de grondstof waarschijnlijk verder zal stijgen.

Terugkeer van de goudstandaard

Het vooruitzicht dat Rusland terugkeert naar de goudstandaard heeft ook het debat over de haalbaarheid en het nut van door goud gedekte cryptomunten opnieuw doen oplaaien. Er zijn verschillende van dergelijke tokens uitgegeven, maar slechts enkele daarvan functioneren. Er zijn vele redenen waarom sommige goud-gebackte crypto tokens hebben gefaald.

Om meer te weten te komen over waarom sommige cryptomunten met goud als onderpand zijn mislukt, wat de toekomst brengt en het vooruitzicht dat Rusland terugkeert naar de goudstandaard, hebben we de mening gevraagd van Tony Dobra, een 40-jarige veteraan in de edelmetalenindustrie en een niet-uitvoerend adviseur bij de fintech startup, Aurus:

Hoewel goud sinds het begin van de oorlog tussen Oekraïne en Rusland in een opwaartse spiraal zit, is de prijs er tot nu toe niet in geslaagd om door de grens van 2.100 dollar te breken, ondanks voorspellingen dat de prijs de 3.000 dollar kan doorbreken. Denkt u dat goud in de komende vijf jaar ooit de $3.000 per ounce zal bereiken?

“De handelsvolumes in goud zijn nog nooit zo hoog geweest. De prijs is volatiel, maar staat momenteel onder druk. Het voorspellen van prijzen is net zoiets als het lezen van theeblaadjes of geiten ingewanden; het is een gezelschapsspel, geen wetenschap. Echter, zowel wat nu in bedding is, in plaats van tijdelijke inflatie, plus de lange termijn situatie in Oekraïne, zou goud door 2.100 dollar moeten zien gaan later dit jaar. Daarna is alles mogelijk. Ik zou zeggen dat 3.000 dollar waarschijnlijker is dan niet.”

Betekent de heropleving van goud dat cryptomunten nu minder aantrekkelijk zijn voor beleggers?

“Ik denk dat het verschillende markten zijn, dus beide moeten investeerders aantrekken. Het is goed om diversiteit te hebben. Is het verstandig om te beleggen in producten die zich parallel bewegen? Welke diversificatie bereik je daarmee? Ik vind dat de meeste grote beleggers graag een portefeuille van niet-gecorreleerde producten hebben.”

Laten we het eens hebben over een digitaal token/valuta dat wordt ondersteund door goud. We hebben veel tokens met goud als onderpand gezien, maar het is eerlijk om te zeggen dat veel van deze zijn mislukt. Weet u waarom deze mislukt zijn?

E”r is een grote verscheidenheid van deze producten geweest; zoals u zegt, zijn de meeste mislukt, maar om vele redenen. De twee meest voorkomende zijn dat ze ofwel zijn opgezet door digitale experts zonder genuanceerde kennis van de goudmarkt, of omgekeerd, door goudhandelaren die niet de juiste digitale skillset inhuren. In beide gevallen ruiken doorgewinterde beleggers een gebrek aan totale expertise. Dit geldt zowel voor jonge cryptobeleggers als voor ultra-conservatieve old-school beleggers. Het gaat erom dat je je comfortabel voelt met het product.”

Wat doet u anders waardoor u ervan overtuigd bent dat uw eigen token zal slagen waar anderen hebben gefaald?

“Om te beginnen is Aurus opgericht door handelaren met digitale vaardigheden en met voldoende kennis om hun eigen beperkingen te kennen en de vaardigheden om de beste mensen met de juiste vaardigheden en ervaring in dienst te nemen. Het heeft een ecosysteem gecreëerd dat alle elementen van een efficiënte markt omvat, of het nu gaat om kluizen, raffinaderijen, handelaren, investeerders, dienstverleners en technische back-up.

Interessanter is dat professionele handelaren hun geld verdienen aan volatiliteit, niet alleen aan kopen en verkopen. Hoe meer de prijs beweegt, ongeacht de richting, hoe meer vraag en aanbod er ontstaat en dus handelsmogelijkheden. Aurus gebruikte deze kennis om het AWX-token te creëren, dat inkomsten genereert voor de houder door een kleiner percentage van elke transactie in het ecosysteem te krijgen. Hoe groter het aantal transacties, hoe groter de inkomsten en hoe groter de waarde van het AWX-token.”

Veel invloedrijke figuren hebben geconcludeerd dat Bitcoin een digitale vorm van goud is, terwijl sommigen hebben gesuggereerd dat goud zelfs in onzekere tijden zijn positie als het meest ideale alternatief voor fiatgeld zal verliezen. Toch wordt goud, zoals de gebeurtenissen van de afgelopen weken ons hebben laten zien, nog steeds gezien als een veilige haven. Ziet u een scenario waarin Bitcoin goud daadwerkelijk omverwerpt tot de meest gewilde alternatieve waardebewaarplaats?

“Nog een ‘kun je in je kristallen bol kijken vraag’. Ik denk dat in een perfecte wereld, zonder oorlog, zonder misdaad en zonder inflatie, Bitcoin de valuta van Utopia zou zijn. Echter, in een wereld waar mensen ontheemd raken en geen toegang hebben tot betrouwbare energie, waar netwerken gehackt worden en gesponsord door overheden; hebben een paar gouden munten een voordeel. Goud is de meest basale vorm van handel na directe ruilhandel. Wat is de onmiddellijke waarde van een iPhone met een lege batterij in een winkel zonder stroom? Men zegt dat goud een overblijfsel uit de geschiedenis is, maar gaan we vooruit naar een meer gelijke, overvloedige en vreedzame wereld, of gaan we terug naar oorlog en hongersnood?”

Volgens sommige berichten zou Rusland, dat door sancties is getroffen, zijn eigen munt met goud kunnen ondersteunen. Denkt u dat het mogelijk is dat Rusland zijn munt steunt met goud?

“Het is niet zozeer ‘mogelijk’, maar waarschijnlijk. Net als energiegrondstoffen is ook Rusland rijk aan edele metalen. Zijn nu bevoorrechte handelspartners, China en India, zijn ‘s werelds twee grootste kopers van goud, gevolgd door hun vriend Turkije. Het ondersteunen van de roebel met goud zal hun nieuwe vrienden geruststellen en een niet in US dollars luidend handelsblok creëren.”

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20