Volgens een enquête van investeringsspecialist Invesco onder 57 centrale banken en 85 staatsinvesteringsfondsen repatriëren steeds meer landen hun goudreserves. Ze doen dat als bescherming tegen de sancties die het Westen aan Rusland oplegt.
Goud keert huiswaarts, want westerse sancties tegen Rusland vormen een precedent

Waarom is dit belangrijk?
75 jaar na de akkoorden van Bretton Woods is de rol van goud in het internationale monetaire systeem nog lang niet uitgespeeld. Centrale banken en staatsinvesteringsfondsen heroverwegen "fundamenteel" hun strategieën, omdat zij geloven dat hogere inflatie en geopolitieke spanningen zullen blijven duren. De verschuiving naar binnenlands goudbezit is ook een reactie op de bevriezing door het Westen van de reserves van de Russische centrale bank.In het nieuws. Een groeiend aantal landen brengt hun fysieke goudreserves terug naar huis om sancties op buitenlandse activa te vermijden.
Zoom in. Bijna 60 procent van de respondenten zegt dat goud hierdoor aantrekkelijker is geworden.
- Centrale banken hebben in 2022 en begin 2023 recordaankopen van goud gedaan als bescherming tegen hoge inflatie en als veilige haven.
- China en Turkije zijn verantwoordelijk voor bijna een vijfde van de wereldwijde goudaankopen. Ook Singapore, India en het Midden-Oosten deden grote goudaankopen.
- 68 procent houdt zijn reserves ook in eigen land aan, vergeleken met 50 procent in 2020. Tegen 2028 zou dat stijgen tot 74 procent.
- Centrale banken geven de voorkeur aan fysiek goud boven derivaten of ETF’s. Dat zijn passief beheerde beleggingsfondsen die op de beurs verhandeld worden.
Reactie op bevriezing door het Westen van de reserves van de Russische centrale bank
Zoom out. De verschuiving naar binnenlands goudbezit is ook een reactie op de bevriezing door het Westen van 300 miljard dollar aan reserves van de Russische centrale bank in het buitenland. De EU overweegt de rente van bevroren Russische reserves om te leiden naar Oekraïne.
- Soevereine investeerders zijn bezorgd over het precedent van inbeslagname van Russische activa en zien goud als een veilige haven.
- Ondanks een sterke goudrally zijn de prijzen recentelijk licht gedaald tot 1.926 dollar per troy ounce (31 gram), nadat eerder een record van 2.024 dollar was bereikt.
Wat met het Belgische goud?
- De Nationale Bank van België heeft momenteel een totale goudreserve van 227 ton. Het grootste deel daarvan wordt bewaard bij de Bank of England in Londen. Een klein deel van de reserves is opgeslagen bij de Bank of Canada en de Bank for International Settlements (BIS) in het Zwitserse Bazel.
- België heeft sinds de late jaren 80 meer dan 1.000 ton aan goud verkocht. Deze beslissing werd genomen uit politieke overwegingen, met als doel de overheidsschuld te verlagen in de periode voorafgaand aan de invoering van de euro.