Google trekt ten strijde tegen 8 miljard euro aan Europese boetes

Op woensdag start in Luxemburg een zitting over een boete van 2,42 miljard euro die de Europese Commissie oplegde aan Google. Het is de eerste episode in een reeks rechtszaken tegen de Europese Unie.

Even terug in de tijd: in 2017 kreeg Google een boete van Europees commissaris Margrethe Vestager omdat het zijn marktpositie misbruikte. Google zou, via zijn zoekmachine, aan concurrentievervalsing doen door resultaten van zijn eigen Google Shopping-dienst hoger te plaatsen. Volgens 41 prijsvergelijkingswebsites, die eind november naar de EU stapten, past Google die oneerlijke tactiek nog altijd toe.

‘We gaan in beroep tegen de beslissing van de Europese Commissie, omdat deze wettelijk, feitelijk en economisch onjuist is. Shoppingadvertenties hebben de mensen altijd geholpen om makkelijk de producten te vinden die ze zoeken én ze helpen verkopers om potentiële klanten te bereiken’, reageert Google aan de Britse openbare omroep BBC.

Wat nog? Naast deze rechtszaak heeft Google nog enkele boetes op stapel staan, waartegen de internetreus beroep aangetekend heeft. Samen met de boete die woensdag besproken wordt, loopt het prijskaartje op tot 8,25 miljard euro aan betwistingen.

  • 2018: een boete van 4,34 miljard euro omwille van machtsmisbruik in de mobiele markt. Google bundelt besturingssysteem Android automatisch met zijn internetbrowser en zoekrobot. Bovendien moeten smartphonefabrikanten die Google-diensten op voorhand installeren.
  • 2019: een boete van 1,49 miljard euro omdat Google advertenties van rivaliserende zoekmachines tegenhoudt en eigen advertenties voorrang wil geven.
Eurocommissaris voor Mededinging Margrethe Vestager. – Isopix

Belangrijk? Als het Europees Hof de boetes een terechte maatregel vindt, dan is dat een serieuze meevaller voor Europees commissaris Margrethe Vestager. Zij trekt regelmatig fel van leer tegen Amerikaanse multinationals, zoals dus Google, Starbucks, Apple en Amazon. Krijgen die giganten daarentegen gelijk, dan zal Vestager haar mededingingsbeleid wat moeten afzwakken.

En nu? Verwacht u echter niet aan een vlotte afhandeling. Het vonnis van de rechters zal pas ten vroegste in 2021 vallen, omdat het Europees Hof grondig de tijd neemt om alles ten gronde te bekijken.

Meer