Google Stadia: alles wat u moet weten van prijs tot internetsnelheid

Het lange wachten op Google Stadia is afgelopen. Met een gestreamde spelcatalogus, hoopt Google zijn voet neer te zetten in cloudgaming. Geen console meer want een scherm en een internetverbinding zijn voldoende.

19 november 2019 zal misschien in de geschiedenisboeken staan als de laatste gouden dag voor gamingpc’s en consoles. De toekomst is aan cloud gaming. Google en co hebben enkele technische moeilijkheden overwonnen. Als Google Stadia een succes wordt, dan zal het vooral een grote uitdaging zijn om miljoenen gamers tegelijk te laten spelen. Dat betekent dat Google moet investeren in behoorlijk wat hardware.

Abonnementen

Er zijn twee soorten abonnementen, wat van Google Stadia een succes kan maken. Het ene abonnement is gratis en het andere kost 9,99 euro per maand.

  • Stadia Base: dit gratis abonnement laat u gratis op het platform. U koopt spel per spel aan. De kwaliteit van dat spel zal enerzijds variëren afhankelijk van hoe oud het het is en anderzijds begrensd worden tot 1080p. Dit abonnement zal pas beschikbaar zijn begin 2020.
  • Stadia Pro: voor de prijs van een Netflix-abonnement, 9,99 euro per maand, krijgt u twee spellen gratis. Elke maand is er een ander gratis spel te krijgen via dit abonnement, een beetje op dezelfde manier als PlayStation Plus of Xbox Live Gold. Destiny 2 komt ook gratis bij een Stadia Pro-abonnement. Verder moet u de games die u wil spelen zelf kopen. Het grootste verschil met Stadia Base is dat de speler kan gamen met een kwaliteit van 4K en 60 frames per second (fps). Dat abonnement kan u vandaag aanschaffen.

Spelcatalogus

Google heeft 22 spellen aangekondigd in het Stadia-avontuur. Twee daarvan zijn gratis, Destiny 2 en Samurai Shodown. Daarnaast zijn er enkele grotere kleppers te vinden, zoals Assassin’s Creed Odyssey, Mortal Kombat 11 en Red Dead Redemption 2.

Hoe werkt het?

Google Stadia kan u gewoon opstarten door in te schrijven, als u functioneel draadloos internet heeft. U koopt, om te switchen tussen verschillende schermen, een Stadia-controller, die momenteel in pakket verkocht wordt met een abonnement voor drie maanden. Dat kost u 129 euro.

Nadien is het eenvoudig: vijf seconden nadien kan u spelen, u zoekt ook snel andere spelers voor multiplayers.

U kan Google Stadia dus gebruiken op een PC, een smartphone, een tablet of een smartTV. Voor die laatste heeft u wel een ChromeCast nodig. Vervolgens gebeurt alles uit de cloud.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20