Google maakt functie om spraak in tekst om te zetten in Google Docs voor meer mensen beschikbaar

De mogelijkheid om in Google Docs teksten te laten schrijven door ze te dicteren, is nu ook beschikbaar op Safari en Microsoft Edge. Tot voor kort kon deze functie enkele gebruikt worden in Google Chrome.

Aangezien de browser het overzetten van spraak naar tekst beheert, was deze handige functie niet meteen overal beschikbaar. Tot voor kort kon je het enkel gebruiken in de nieuwste versie van Google Chrome, maar nu dus ook in andere browsers.

  • Het laten uitschrijven van gedicteerde teksten is niet alleen beschikbaar in Google Docs, maar ook in Google Slides. Daar kan je bovendien ook in real time je stem als ondertiteling laten weergeven.
  • De uitbreiding van deze nieuwe functie, is de zoveelste nieuwigheid die Google de laatste maanden heeft ingevoerd. Veel van die recent ingevoerde vernieuwingen steunen op AI, iets waar het bedrijf handig gebruik van maakt.

Google Docs

Hoe werkt het? In Google Docs kan je ‘stem naar tekst’ aanzetten via ‘Tools > Voice typing’. Staan je instellingen in het Nederlands, dan klik je op ‘Extra > Spraakgestuurd typen’.

  • Dan verschijnt er een microfoontje in beeld. Daar moet je op klikken als je wil beginnen spreken. Als de microfoon rood is, is hij actief. Google raadt aan om “duidelijk en aan een normaal volume en snelheid” te spreken. In de praktijk blijkt het uitschrijven sowieso goed te werken als je niet overdreven onduidelijk spreekt.
  • Aan de microfoon kan je kiezen in welke tekst je zal spreken en wat je dus uitgetypt wil zien. De functie is beschikbaar alle courant voor handen zijnde talen.
  • Naast het uittypen van tekst, kan je ook spraakopdrachten gebruiken om je tekst te bewerken. Deze commando’s zijn wel enkel beschikbaar in het Engels.