Na een proces van negen maanden heeft de Amerikaanse rechter Google schuldig bevonden aan anticompetitieve praktijken door de talrijke overeenkomsten om zijn zoekmachine op smartphones en computers op te dringen.
De Amerikaanse gigant Google heeft een enorme juridische tegenslag geleden. Hoewel het bedrijf al van plan is om in beroep te gaan, is de uitspraak historisch en zal deze zeker gevolgen hebben voor Amerikaanse technologiebedrijven. Tot voor kort genoten deze bedrijven van een zekere mate van laksheid van de Verenigde Staten. Maar sinds kort is dat veranderd. Washington wil de teugels strakker aantrekken rond de Big Tech, zodat het technologische landschap zoals we dat vandaag kennen gedwongen zou kunnen evolueren.
Het monopolie van Google onder de loep
De Amerikaanse rechter heeft geoordeeld dat het bedrijf uit Mountain View profiteerde van een dominante positie op de markt en misbruik maakte van zijn aanzienlijke financiële middelen om zijn troon veilig te stellen door overeenkomsten te sluiten met merken zoals Apple, Samsung en Mozilla om de concurrentie te verpletteren.
Google biedt namelijk al jaren aanzienlijke bedragen – miljarden dollars in het geval van Apple – om van zijn zoekmachine de standaard te maken op hun apparaten en internetbrowsers.
“De distributieovereenkomsten van Google vergrendelen een substantieel deel van de zoekmarkt en verminderen de mogelijkheden voor concurrentie,” aldus de federale rechter Amit Mehta, die de zaak behandelde, volgens The Verge.
Alphabet, binnenkort opgesplitst?
Op dit moment heeft de Amerikaanse rechter alleen geoordeeld over de schuld van Google. Er is nog geen sanctie opgelegd om het probleem op te lossen. Waarschijnlijk moeten we wachten tot het einde van de beroepsprocedure die Google heeft gestart voordat de rechter zijn vonnis uitspreekt. Dit kan maanden, zelfs jaren duren. En de sancties kunnen verschillende vormen aannemen:
- In het meest extreme geval zou de Amerikaanse rechter Alphabet eenvoudigweg kunnen dwingen om zijn activiteiten op te splitsen. Aan de ene kant zou er een nieuw onafhankelijk bedrijf komen met de zoekmachine Google en aan de andere kant Alphabet met zijn imperium, waaronder Android en Chrome.
- De rechter zou Google kunnen dwingen om zijn zoekresultaten te delen, zodat deze bruikbaar zijn via andere zoekmachines. Op deze manier zouden alternatieven efficiënter kunnen worden en zo betere concurrentie op de markt mogelijk maken.
- Ten slotte zouden de Verenigde Staten inspiratie kunnen halen uit wat de Europese Unie al heeft bereikt en Google kunnen dwingen om gebruikers op Android de keuze te geven voor de standaard zoekmachine.
Binnenkort ook in Europa?
De Europese Commissie houdt Google en zijn mogelijke dominantie op de Europese markt ook nauwlettend in de gaten. Het zou zich kunnen laten inspireren door het oordeel van de Amerikaanse rechter om zijn eigen oordeel over het bedrijf uit Mountain View te vellen, evenals de sancties die het zal opleggen.