Internetzoekmachine Google dreigt ermee zijn nieuwsdienst Google Nieuws uit de Europese Unie weg te halen. De EU wil namelijk een controversiële wet inzake het auteursrecht (artikel 11) laten goedkeuren.
Google Nieuws is ook in België actief. De zoekmotor doorzoekt in elk land de belangrijkste nieuwsbronnen. De dienst publiceert dan zogenaamde ‘snippets’. Dat zijn de titels, de eerste alinea’s en soms ook een afbeelding van de artikelen die in krantenwebsites worden gepubliceerd.
De terugtrekking van Google Nieuws uit Europa zou de relatie tussen holdingmaatschappij Alphabet, die eigenaar is van Google, en de Europese Unie verder doen verzuren. Eerder deze week kreeg Google in Frankrijk nog een boete van 50 miljoen euro opgelegd. Google zou de nieuwe GDPR-wetgeving niet hebben gerespecteerd. Hoewel Big Tech met dit soort bedragen lacht, geeft de boete ook de grenzen van de nieuwe wetgeving aan. De te betalen som bedraagt bijna 4 keer het bedrag dat Google vorig jaar in Frankrijk aan belastingen betaalde.
Google Nieuws: betalen voor het gebruik van ‘snippets’?
Onder de nieuwe wet zouden uitgevers het recht krijgen Google, Facebook en andere webplatformen om geld te vragen. Dat zou kunnen telkens een fragment van hun artikelen in de zoekresultaten van Google Nieuws verschijnt of door gebruikers wordt gedeeld.
Volgens Google public policy manager Jennifer Bernal denkt het bedrijf er daarom aan ‘het continent te verlaten’.
Wat is een ‘snippet’?
Maar zover is het nog niet. Ten eerste kunnen de EU-landen maar niet tot een vergelijk komen over wat een ‘snippet’ juist is. Een Italiaans voorstel, om ‘snippets’ te beperken tot 60 lettertekens, haalde het bijvoorbeeld niet.
Ook mediaspecialisten zijn niet onder de indruk. “Ik geloof er niets van”, zegt François Godard van onderzoeksbureau Enders Analysis. “Het is aan Google om met een oplossing te komen. Ik maak me geen zorgen- het zijn briljante mensen.”
Toch moeten uitgevers niet te snel victorie kraaien. Want in hun veronderstelling denken ze dat Google en Facebook bereid zullen worden gevonden te betalen om die uitgevers bezoekers te sturen. Maar waarom zouden ze dat doen? Vergelijk het met een museum dat wil dat de tram die de bezoekers naar het museum brengt, het museum daar ook nog eens voor betaalt.
Google Nieuws en het precedent Spanje
In dat verband is het interessant te bekijken wat in Spanje gebeurde. De Spaanse versie van Google Nieuws hield in 2014 op met het indexeren van Spaanse media-artikels. En wel om dezelfde reden: Google was helemaal niet van plan om te gaan betalen om bezoekers door te mogen verwijzen naar sites die door derden worden uitgebaat.
Het resultaat was pijnlijk: Spaanse krantensites zagen hun bezoekcijfers onmiddellijk met 8 tot 30% dalen. De uitgevers kwamen vervolgens bij Google bedelen om opnieuw geciteerd te worden, maar de Spaanse versie van Google Nieuws bestaat niet meer.