Minder benzine en diesel verbruiken? Google helpt je om een brandstofbesparende route te kiezen

Door de oorlog in Oekraïne blijven de benzine- en dieselprijzen hoge toppen scheren. Om de bestuurders te helpen hun brandstofverbruik te verminderen, brengt Google een nieuwe functie naar onze contreien. Zo zal Google Maps je nu helpen om een brandstofbesparende route te vinden.

Ondanks een recente afzwakking van de brandstofprijzen, moet je alsnog fors meer betalen voor benzine en diesel dan een jaar geleden. Voor een liter benzine 95 (E10) betaal je vandaag 1,715 euro. Wie diesel (B7) tankt, betaalt 2,068 euro per liter. De Belgische bestuurders zijn dan ook volop op zoek naar manieren om de brandstofkosten te verlagen. Sommige landgenoten steken bijvoorbeeld de grens met Frankrijk over omdat het daar goedkoper tanken is.

Ecologisch navigeren dankzij Google

Nu schiet ook Google ter hulp. De technologiereus gaat de komende weken in zo’n 40 landen een nieuwe functie uitrollen die autobestuurders moet helpen om hun brandstofverbruik terug te schroeven. De app Google Maps zal je helpen om zo ecologisch mogelijk te navigeren. Dat meldt TechCrunch, een nieuwssite gespecialiseerd in technologie.

De functie “milieuvriendelijke routes”, die vorig jaar werd geïntroduceerd voor gebruikers in de Verenigde Staten, laat de bestuurder zien via welke routes hij minder brandstof verbruikt. Zo’n route wordt aangeduid met een groen blad. De applicatie zal ook aangeven hoeveel langer je moet rijden en hoeveel brandstofbesparing daar tegenover staat.

Op basis van type motor

Om een route uit te stippelen, zal Google vragen welk type motor je gebruikt. Op basis van die informatie gaat de app op zoek naar het meest duurzame traject. Het kan dus zijn dat iemand met een benzinewagen een ander voorstel krijgt dan iemand met dieselwagen. Dat komt bijvoorbeeld omdat dieselmotoren meestal efficiënter zijn bij hogere snelheden dan benzinemotoren. Ook wie met een elektrische wagen rijdt, kan nagaan via welke weg je het minste energie verbruikt.

Google beweert dat de introductie van deze optie in Canada en de Verenigde Staten al heeft geleid tot een vermindering van de CO2-uitstoot die gelijk staat aan die van 100.000 wagens.

Het is overigens niet de eerste poging van de technologiereus om mensen duurzamer te laten reizen of pendelen. In 2018 introduceerde Google voor het eerst informatie over EV-laadstations in de app. In juli rolde het bedrijf functies uit voor fietsnavigatie, waarmee de gebruiker toegang krijgen tot uiteenlopende informatie, zoals de verkeerssituatie en de soort wegen die ze tijdens het fietsen tegenkomen.

(as)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20