Google mag onderzeese superkabel gebruiken om Azië te bedienen

Google heeft nood aan meer capaciteit in Azië en krijgt nu toestemming om een onderzees kabelsysteem te gebruiken.

Op 2 april kondigde Google al aan dat het een ‘onmiddelijke behoefte’ had aan extra verbindingsmogelijkheden. Het bedrijf acht de kans groot dat het zijn maximale capaciteit in de regio Azië-Pacific binnen de zes maanden bereikt. Door allerhande lockdownmaatregelen schoot het internetverbruik overal ter wereld de hoogte in. Eerder besliste Google-dochter YouTube om die reden al om de beeldkwaliteit van de video’s op het platform te verlagen.

De Amerikaanse Communicatie Commissie (FCC) keurde woensdag het verzoek van Google goed om een deel van de onderzeese telecommunicatiekabel (PLCN) tussen de Verenigde Staten en Azië te gebruiken. Google waarschuwde dat het aanzienlijk hogere prijzen zou krijgen indien ze het dataverkeer via andere wegen moest afhandelen.

Pacific Light Cable Network

Het onderzeese kabelnetwerk van 13.000 kilometer lang is al klaar sinds vorig jaar. Google en Facebook betaalden mee voor de bouw ervan, maar Amerikaanse toezichthouders blokkeerden het gebruik ervan. Het project werd eerst geprezen als de eerste onderzeese kabel die Hong Kong en de VS rechtstreeks met elkaar verbindt. Daardoor konden Google en Facebook snel en veilig verbinding maken met datacenters in Azië en nieuwe markten ontgrendelen.

Nu gaan ze alleen het deel tussen de VS en Taiwan gebruiken. Volgens nieuwsdienst Reuters zijn de Amerikaanse agentschappen van mening dat ‘er een aanzienlijk risico bestaat dat de toekenning van een directe kabelverbinding tussen de Verenigde Staten en Hongkong de nationale veiligheid van de Verenigde Staten ernstig in gevaar zou brengen.’

Wereldwijd dragen ongeveer 380 onderzeese kabels meer dan 99,5 procent van al het transoceanische dataverkeer. Elke keer u een buitenlandse website bezoekt of een e-mail stuurt naar het buitenland, gaat dat via een glasvezelkabel op de zeebodem.

De FCC staat Google toe het deel de komende zes maanden te gebruiken, in afwachting van een definitieve beschikking over de licentieaanvraag.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.