Google koopt een kantoor van 1 miljard dollar in Londen

In afwachting van de constructie van nieuwe hoofdkantoren in het Verenigd Koninkrijk heeft de techgigant Google een gebouw in Londen gekocht. Prijskaartje: 1 miljard dollar.

Google kondigde vrijdag aan dat het het Central St. Giles-gebouw, waar het reeds een aantal verdiepingen in gebruik heeft, in het Londense West End volledig heeft verworven.

6.400 Britse werknemers

“Onze investering in dit opvallende, door Renzo Piano ontworpen project weerspiegelt ons blijvende vertrouwen in het kantoor als een plek voor persoonlijke samenwerking en verbinding”, zegt Ronan Harris, managing director van Google U.K. en Ierland, in een blogartikel.

“Google is van plan het kantoor de komende jaren op te knappen”, aldus Harri, eraan toevoegend dat er samenwerkingsruimtes, team pods en overdekte buitenwerkplekken komen.

De techgigant heeft in het Verenigd Koninkrijk 6.400 werknemers in dienst en het bedrijf heeft toegezegd de komende jaren in dat land voldoende kantoorruimte voor 10.000 mensen te zullen creëren. De belangrijkste hub van het bedrijf bevindt zich in de wijk King’s Cross aan de noordelijke rand van Londen, waar het verschillende kantoren heeft gekocht.

Nieuw hoofdkantoor

Het nieuwe hoofdkantoor in het Verenigd Koninkrijk, op een perceel achter het treinstation van King’s Cross, is echter nog in aanbouw. De 11 verdiepingen tellende “groundscraper” (benaming voor een groot gebouw met weinig verdiepingen, red.) is ontworpen door Heatherwick Studios en Bjarke Ingels Group. De plannen laten een zwembad van 25 meter zien, een hardloopparcours van 200 meter op het dak en een grote sporthal met uitzicht over Londen. Als het klaar is, zal het onderdak bieden aan 4.000 werknemers

De constructie heeft wel een aantal jaar vertraging opgelopen. Google hoopte aanvankelijk in 2016 in het gebouw te kunnen, maar een reeks tegenslagen heeft roet in het eten gegooid. De aanvankelijke plannen van 1 miljard pond (1,2 miljard dollar), opgesteld door Allford Hall Monaghan Morris, werden naar verluidt geschrapt door Larry Page, de medeoprichter van Google, omdat ze “te saai” waren. Volgens een bron van CNBC hoopt de techgigant in 2023 of 2024 het gebouw te kunnen betreden.

(lb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.