Google’s CEO begrijpt niet “helemaal” hoe het werkt, maar Bard wordt super efficiënt

In een poging zijn imago en dat van zijn chatbot Bard te verbeteren, heeft Google zijn technologie opnieuw op televisie gedemonstreerd. En het minste wat we kunnen zeggen is dat Bard deze keer opgewassen was tegen de taak.

In het nieuws: Sissie Hsiao, vice-president van Google, en James Manyika, senior vice-president, demonstreerden de mogelijkheden van Bard in een tv-interview voor 60 Minutes.

  • Hoewel niet kan worden ontkend dat alles van tevoren is uitgedacht en voorbereid, is Google erin geslaagd zijn AI te laten schitteren.
    • De demonstratie was veel beter dan de officiële Bard-presentatie.
    • Ook Google’s CEO Sundar Pichai is op de ramp teruggekomen en heeft onthuld dat noch hij noch zijn team begreep wat er was gebeurd en waarom Bard fouten had gemaakt.

Het detail: in tegenstelling tot wat in het verleden werd gezegd, is Bard niet verbonden met het internet. Zijn antwoorden zijn dus alleen het resultaat van de enorme database die is gebruikt om LaMDA te ontwikkelen, het taalmodel waarop hij is gebaseerd, en van zijn training.

“Bard “is er echt om je te helpen nadenken over ideeën, om inhoud te genereren, zoals een toespraak, een blogpost of een e-mail”.”

verklaart Sissie Hsiao.
  • Google’s chatbot kan ook vertrouwen op zijn microchips, die meer dan 100.000 keer sneller zijn dan het menselijk brein, om vragen te beantwoorden.
    • Zo had Bard slechts 5 seconden nodig om het Oude Testament in 17 woorden samen te vatten.
    • Het kostte het programma maar 4 seconden om het in het Latijn te doen.
  • Deze snelheid maakt het een serieuze concurrent voor ChatGPT.

Bard, een diep menselijke creatie

Wat generatieve kunstmatige intelligenties bijzonder maakt, is dat ze de manier waarop mensen zich uitdrukken kunnen kopiëren. Ze zijn ook creatief en kunnen dus verhalen genereren uit een paar sleutelwoorden.

  • Dit is precies de oefening waaraan Bard werd onderworpen. Aan de hand van trefwoorden die een van Hemingway’s werken samenvatten, kon de chatbot het verhaal op een diep menselijke manier afmaken.
  • Bovendien slaagde hij erin om het verhaal dat hij zich had ingebeeld in enkele seconden om te zetten in verzen.
https://twitter.com/PhilippeCorbe/status/1647785446800326656

Hoe? Bard creëerde een model van hoe taal eruit ziet door bijna alles op het internet te bestuderen, legde James Manyika uit. De chatbot zoekt dus niet naar antwoorden, maar creëert ze zelf op basis van wat hij heeft geleerd.

  • “Het probeert de volgende meest waarschijnlijke woorden te voorspellen, gebaseerd op alles wat het heeft geleerd. Het gaat dus niet om het vinden van dingen, maar om het voorspellen van het volgende woord”, vervolgde de senior vice-president van Google.

Hoewel de teams die eraan werkten begrijpen hoe het denkt en functioneert – zij zijn degenen die het gemaakt hebben – blijft een deel van deze AI een mysterie, zoals de CEO van Google in hetzelfde interview onthulde. Een erkenning van een gebrek aan competentie? Niet echt. Hij vergeleek het met het gebrek aan begrip van het menselijk brein. Er zijn nog steeds dingen die we niet begrijpen.

Een menselijke AI die ons binnenkort zal vervangen?

Het resultaat is zo indrukwekkend dat men zich kan afvragen of er wel iets menselijks of gevoeligs in de AI zit – het verhaal dat hij produceerde verwees naar zeer diepe emoties. James Manyika benadrukt dat dit niet het geval is.

  • “Houd in gedachten dat hij van ons heeft geleerd. We zijn wezens met gevoelens, emoties, ideeën, gedachten, perspectieven. We hebben dat allemaal weerspiegeld in boeken, romans en fictie. Dus als [AI’s] daarvan leren, bouwen ze daar modellen van. Het verbaast me dus niet dat het vertoonde gedrag er soms uitziet alsof er iemand achter zit. Er zit niemand achter. Het zijn geen wezens met gevoel.

Hoewel de demonstratie indrukwekkend was, is het nog steeds moeilijk voor te stellen wat een generatieve AI voor de gemiddelde sterveling zal veranderen. James Manyika denkt, net als anderen, dat de impact vooral in de wereld van het werk merkbaar zal zijn.

  • Generatieve AI zal het mogelijk maken veel taken te automatiseren en zou zelfs sommige menselijke werknemers kunnen vervangen.
  • Er zullen ook andere beroepen ontstaan, zegt hij.

Bard moet nog steeds een plaats vinden in het dagelijks leven van de gewone mensen. Dat is niet per se vanzelfsprekend. Maar Google zou kunnen slagen door te vertrouwen op zijn grootste kracht: zijn zoekmachine.

Een nieuwe zoekmachine in ontwikkeling

Het bedrijf uit Mountain View werkt naar verluidt aan een nieuwe zoekmachine, aldus de New York Times. Deze zou parallel aan Google Search worden ontwikkeld, en zou ook gebruikmaken van AI-functies.

  • De nieuwe zoekmachine zou een veel meer gepersonaliseerde ervaring bieden dan het huidige model, door te anticiperen op de behoeften van de gebruikers.
  • Met dit project toont Google zijn ambities om de zoekervaring opnieuw uit te vinden en bevestigt het zijn positie als leider op dit gebied, terwijl de concurrentie steeds harder wordt.

De opkomst van ChatGPT en Bing AI heeft Google in paniek gebracht, maar het lijkt erop dat het daardoor ingrijpender reageert dan eerder gedacht. En Bard is misschien nog maar het topje van de ijsberg.

Het detail: de nieuwe zoekmachine zou eerdere zoekopdrachten van haar gebruikers gebruiken om hun toekomstige zoekopdrachten te beantwoorden.

  • Het zou hen lijsten bieden met opties voor te kopen artikelen, informatie om te onderzoeken enzovoort.
  • De uitwisselingen zouden ook meer conversationeel zijn en lijken op een gesprek met een behulpzaam persoon.
  • Er wordt opgemerkt dat gerichte reclame nog steeds deel uitmaakt van het avontuur en men kan zich voorstellen dat dit dankzij AI nog meer het geval zal zijn.

Het project staat volgens de New York Times nog in de kinderschoenen. Er wordt niet verwacht dat het binnenkort wordt geïntroduceerd. In de tussentijd zal Google Search AI-gestuurde verbeteringen kunnen erven, waaronder een mogelijke integratie van Bard.

(nd/fjc)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.