Google-baas bepleit (niet te veel) AI-regulering in Brussel

Op een evenement van de Brusselse economische denktank Bruegel riep Google-topman Sundar Pichai de EU en de VS op om hun regelgeving omtrent artificiële intelligentie op elkaar af te stemmen.

Van Google Translate tot zelfrijdende auto’s, het staat vast dat artificiële intelligentie de komende jaren een sterke groei zal kennen. Hoewel de regulering van AI-toepassingen nog in haar kinderschoenen staat, zijn grote techbedrijven vragende partij om op wereldvlak gemeenschappelijke standaarden te formuleren. ‘Hun samenwerking is van cruciaal belang’, stelt Pichai.

Charmeoffensief

Binnen enkele weken stelt de EU wetgeving voor die bindende voorwaarden oplegt aan AI-ontwikkelaars in risicosectoren zoals gezondheidszorg en transport. Google-baas Sundar Pichai is als de dood voor te strenge regelgeving. Hij lijkt deze week een charmeoffensief te lanceren naar de EU. Zondag schreef hij een opiniestuk in de Britse zakenkrant The Financial Times, waarin hij pleit voor regulering, maar ‘zeer doordacht’, en ‘op basis van bestaande wetgeving.’

Gisteren was hij in Brussel om de EU te overhalen om niet te hard te zijn. Hij gaf een lezing voor de denktank Bruegel, waarbij hij pleitte voor een mate van overheidstoezicht. Hij waarschuwde echter dat overregulering Europa’s capaciteit om te innoveren kan fnuiken.

Verschil in aanpak

Momenteel lijken de Amerikaanse en Europese plannen voor AI-regelgeving uiteen te lopen. Terwijl het Witte Huis pleit voor de zachte aanpak, overweegt de EU meer ingrijpende maatregelen. De Europese Commissie is aan het afwegen of er de komende vijf jaar een verbod op gezichtsherkenningssystemen in openbare zones moet komen.

Net zoals de verschillen in wetgeving rond databeheer en privacy tussen de twee economische grootmachten al veel problemen opleverde, zal elk verschil tussen de VS en de EU extra kosten en technische uitdagingen stellen voor techmultinationals zoals Google.

Geanimeerd gesprek

Het bedrijf achter de gekende zoekmachine heeft echter geen goede reputatie wat betreft de privacy van zijn gebruikers. In de VS ligt het bedrijf zwaar onder vuur nadat de Wall Street Journal in november aan het licht bracht hoe het de gezondheidsgegevens van miljoenen Amerikanen verzamelt om nieuwe AI-software te ontwerpen.

Google bestrijdt de regulerende druk van de EU al jaren. Het bedrijf gaat in beroep tegen verschillende antitrustzaken waarvan de boetes oplopen tot verschillende miljarden. Ook de strenge Europese wetgeving rond auteursrechten is een doorn in het oog van Amerikaanse techreus.

Pichai ontmoette gisteren ook Margrethe Vestager. Als Europees commissaris voor Mededinging is zij verantwoordelijk voor de 8 miljard euro aan antitrustboetes die worden opgelegd aan Google. Nu heeft ze ook het digitale beleid van de EU in haar portefeuille, en zal ze dus beslissen over de AI-regulering. Dat wordt vast een geanimeerd gesprek, met een grote inzet.

Meer