Goldman Sachs verwacht dat de Federal Reserve de rente de komende twee maanden in totaal met 125 basispunten zal verhogen

De Amerikaanse bank Goldman Sachs verwacht dat de Federal Reserve deze maand de rente voor de derde keer op rij zal optrekken met 75 basispunten, gevolgd door een verhoging met 50 basispunten in oktober. De economen van de bank merken op dat de toezichthouder de jongste weken een duidelijke boodschap naar buiten heeft gebracht: “We moeten de inflatie onder controle krijgen.”

De bestuursleden van de Europese Centrale Bank (ECB) hebben beslist om de rente te verhogen met 75 basispunten. Daarmee treedt Christine Lagarde, voorzitter van de centrale bank, in de voetsporen van de Federal Reserve. Die heeft tijdens de jongste twee vergaderingen telkens de rente in dat tempo verhoogd.

Amerikaanse renteverhoging met 75 basispunten

Nu is het dus aftellen naar de samenkomst van Jerome Powell, voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, en zijn team. Analisten verwachten dat de Fed opnieuw zal uitpakken met een forse renteverhoging. Tijdens zijn toespraak in Jackson Hole wond Powell er dan ook geen doekjes om: “We zullen alle beschikbare middelen daadkrachtig gebruiken om de torenhoge inflatie te bestrijden. Bedrijven en gezinnen zullen nog even pijn lijden.” Tijdens de jongste twee vergaderingen heeft de toezichthouder de rente telkens met 75 basispunten naar boven bijgesteld.

Lael Brainard, vicevoorzitter van de Federal Reserve, bevestigde gisteren dat de Amerikaanse centrale bank de huidige koers zal blijven varen totdat de inflatie naar (gemiddeld) 2 procent daalt.

Goldman Sachs verhoogt prognoses

Door die havikachtige uitspraken heeft Goldman Sachs zijn renteverwachtingen naar boven bijgesteld. De Amerikaanse bank verwacht nu dat de Federal Reserve de rente gaat verhogen met 75 basispunten, tegenover 50 basispunten in een eerdere prognose. Voor volgende maand gaan de economen van de bank uit van een verhoging met 50 basispunten. Voorheen was dat 25 basispunten.

“De Fed-functionarissen hebben zich de laatste tijd havikachtig opgesteld en lijken te suggereren dat de genomen beleidsmaatregelen tot nu toe onvoldoende waren om de inflatie te temperen”, klinkt het in een nota van de economen.

Ze verwachten ook dat in 2023 het verstrakkende geldbeleid verder zal worden doorgetrokken. “Hoe de druk van de strengere financiële voorwaarden zich zal verhouden tot andere belangrijke groei-impulsen in 2023 is onzekerder, en wij zouden ons kunnen voorstellen dat de cyclus van verhogingen langer duurt dan dit jaar”, aldus de economen.

De markten schatten de kans op 77 procent dat Powell deze maand een renteverhoging met 75 basispunten zal aankondigen.

(mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20