Goldman Sachs: “De gasprijzen kunnen opnieuw fors de hoogte inschieten”

De Amerikaanse bank Goldman Sachs verwacht dat de gasprijzen opnieuw zullen stijgen naar de niveaus van augustus. Er is paniek omdat Rusland momenteel geen gas meer levert via de gaspijpleiding Nord Stream 1.

Er is opnieuw heel wat onzekerheid over de Russische gasleveringen aan Europa. Het land heeft afgelopen week onderhoudswerken uitgevoerd aan Nord Stream 1. Intussen zijn die werken voorbij en zou er opnieuw gas moeten stromen door die pijpleiding, maar de Russische uitbater Gazprom zei vrijdag dat Nord Stream 1 nog even dicht blijft. Volgens het staatsbedrijf zijn er technische mankementen gevonden in het compressorstation in het Russische Portovaya. Ze zouden het gevolg zijn van lekkende olie.

Opnieuw onzekerheid

“Het nieuws zal waarschijnlijk de onzekerheid in de markt over het vermogen van de Europese Unie om de gasopslag tijdens de winter te beheren, opnieuw aanwakkeren”, waarschuwt Damien Courvalin, hoofd van energieonderzoek bij Goldman Sachs, in een analyse. “Dat zal tot een aanzienlijke rally leiden op de gasmarkt, die mogelijk de piek van augustus zal evenaren.”

Het slechte nieuws komt er net wanneer de gasprijzen aan het afkoelen waren. Zo schommelt de Europese gasprijs (TTF Futures Nederland voor oktober) momenteel rond 210 euro per megawattuur. Ter vergelijking: op 26 augustus was die prijs gestegen tot 346 euro. Die afzwakking van de prijzen kwam er na berichten dat de Europese lidstaten er beter dan verwacht in slagen om de gasvoorraden aan te vullen.

De Duitse energietoezichthouder zei zaterdag dat de gasvoorraden voor 84,5 procent gevuld zijn. Nederland zei vrijdag dat het de doelstelling van de Europese Unie om de gasvoorraden met 80 procent te vullen deze week zal halen.

“Prijzen zullen stabiliseren na shock op korte termijn”

Goldman Sachs verwacht dat de prijzen, ondanks de shock op korte termijn, uiteindelijk zullen stabiliseren op niveaus die iets boven de huidige prijzen liggen. Er geldt daarbij wel één voorwaarde: de hoge prijzen moeten de vraag naar gas temperen.

“Zelfs wanneer Rusland geen gas levert aan Europa via Nord Stream 1, verwachten wij dat de Europese gasprijs rond 215 à 230 euro per megawattuur zal schommelen, afhankelijk van de mate waarin de beperkte gasleveringen worden gecompenseerd door de lagere Duitse wederuitvoer van Russisch gas”, klink het.

Meer