Goldman Sachs: 5 Europese energie-aandelen die de wind in de zeilen hebben door boycot van Rusland

Volgens analisten van de Amerikaanse investeringsbank Goldman Sachs zullen een aantal Europese energiebedrijven boomen als gevolg van de Russische invasie van Oekraïne (of liever: de daaraan gerelateerde verstoringen van de bevoorradingsketens en boycot van de energiesector). De bank somt in een recente nota vijf aandelen op die niet mogen ontbreken in de portefeuille van investeerders die willen profiteren van een uittocht van de Russische energiemarkt.

Waarom is dit belangrijk?

Deze week beloofde de Europese Unie haar afhankelijkheid van Russische energie binnen een jaar met twee derde te verminderen. Volgens gegevens van het Internationaal Energieagentschap (IEA) en de Zwitserse bank UBS voerde de EU in 2021 ongeveer 45 procent van haar gas en 30 procent van haar olie in van het Poetin-regime.

“In het licht van recente geopolitieke ontwikkelingen”

De EU is van plan haar afhankelijkheid van Rusland te verminderen door olie en gas van elders te importeren, de energie-efficiëntie te verhogen en de productie van groene waterstof op te voeren. Analisten van Goldman Sachs benadrukken in een vorige week gepubliceerde nota, die werd opgepikt door de Amerikaanse zakensite CNBC, dan ook de rugwind voor de “geïntegreerde groene-energiegrootheden”: grote energiebedrijven die zich meer en meer gaan richten op duurzame technologieën.

“Beleidsmatige rugwind, verbeterende fundamentele factoren in de sector, gecombineerd met de positionering van investeerders (…) geven het team meer redenen om optimistisch te zijn over de vooruitzichten voor de Green Energy Majors“, klinkt het in de notitie.

De analisten, onder leiding van Alberto Gandolfi, noemen specifiek het Italiaanse Enel, de Schotse energieproducent SSE en het Spaanse elektriciteitsbedrijf Iberdrola, dat samen met het Zweedse Green Steel een groene waterstoffabriek van 2,6 miljard dollar ontwikkelt. Ook het Franse Engie werd gekozen als producent van schone energie.

Goldman stelt dat deze bedrijven klaar zijn om “terug te keren naar het middelpunt van de belangstelling” en dat zijn Europese team voor nutsbedrijven de sector opnieuw had beoordeeld “in het licht van de recente geopolitieke ontwikkelingen”.

Energieplannen EU op lange termijn

De analisten voorspellen ook “aanhoudende rugwind” voor twee andere bedrijven. Zo worden het Madrileense EDPR – de op drie na grootste producent van windenergie ter wereld – en het Duitse RWE – dat dit decennium miljarden dollars zal investeren in hernieuwbare energiebronnen zoals wind-, zonne-energie en waterstof – een mooie toekomst toegedicht.

In een aparte notitie meldt Goldman Sachs ook dat deze twee eigenlijk zijn favoriete namen zijn op het gebied van hernieuwbare energie, in het licht van de energieplannen van de EU op lange termijn.

“De ontwikkeling van wind- en zonne-energie heeft de afgelopen twintig jaar centraal gestaan in de klimaatdoelstellingen van de EU, terwijl de doelstelling om de continuïteit van de energievoorziening te verbeteren hernieuwbare energie nog centraler zou moeten maken in het energiebeleid”, werpen de analisten op. Ze voegen eraan toe dat bedrijven in hernieuwbare energie “in alle scenario’s goed gepositioneerd” zijn.

Zo is RWE ook van belang vanwege de “ambitieuze” Duitse klimaatdoelstellingen voor 2030 en de in dit kader geschatte investering van 350 miljard euro, aldus de analisten. RWE – ’s werelds nummer twee op het gebied van windenergie op zee en de op twee na grootste leverancier van hernieuwbare energie in Europa – is een van de drie aandelen waar Goldman Sachs overigens al heel lang verlekkerd op is; de andere zijn de eerdergenoemde Iberdrola en Inel.

Meer