Goedkope vliegtuigtickets – Alles wat je moet weten!

 

Er zijn niet veel andere bedrijven die gebruikmaken van een ingewikkelde prijsopbouw en verwarrende tarieven als de luchtvaartmaatschappijen. Op het ogenblik dat je een ticket  koopt om met een bus of trein te reizen, dan betaal je bijna altijd dezelfde prijs voor een bepaald traject. In sommige gevallen kun je hooguit te maken krijgen met een geringe toeslag voor een last-minute reis. Indien je daarentegen de prijzen van vliegtickets onder de loep neemt, dan zul je al snel merken dat de tarieven voor een ticket vrijwel elke dag veranderen en meestal zonder dat er van tevoren duidelijk over wordt gecommuniceerd naar potentiële reizigers.

Hoe komt de prijs van een vliegticket tot stand?

Er zijn een groot aantal factoren dat prijs van een vliegticket kunnen beïnvloeden, zoals:

 • waar je het ticket boekt,
 • wanneer je het ticket boekt,
 • waar je de reis naartoe gaat,
 • wanneer je wilt reizen.

Daarnaast zul je nog te maken krijgen met een groot aantal verborgen vergoedingen die voor een reis in rekening gebracht kunnen worden. Hierbij kun je onder andere denken aan zaken zoals de controle van de bagage en het wijzigen van een reservering.

Ondanks het feit dat de aard van een vliegticket erg ingewikkeld kan zijn, is het niet mogelijk om een aantal van de redenen achter de kosten te achterhalen. Dit geldt eveneens voor de prijsschommelingen, maar toch zal het krijgen van inzicht in dit soort belangrijke factoren je enorm kunnen helpen om geld te besparen op het moment dat je op reis gaat.

Tips om voordeliger te vliegen

Wanneer je totaal overrompeld bent door de torenhoge tarieven als je een vliegticket wilt gaan boeken, en bovendien niet nog niet bekend met de mogelijkheden die vandaag de dag voor handen zijn. Wanneer dit voor jou van toepassing is dat kun je een begin maken door middel van het volgen van de volgende stappen.

Vergelijk de prijzen van non stop en tussenstop vluchten

Een voor de hand liggende voordeel van vliegtuigen, in tegenstelling tot het reizen per trein, bus en auto, is de snelheid waarmee je je van plaats A naar plaats B verplaatst. In de regel wil je namelijk zo snel mogelijk op de plaats van bestemming aankomen, dus als je reist met een vliegtuig, dan zul je altijd eerst kijken naar een non-stop vlucht. Het is echter ook mogelijk om een vlucht te nemen die een tussenstop maakt, en vaak voordeliger zal zijn.

Maar voordat je nu direct op een vlucht stapt waarvan het tarief 20 euro goedkoper is omdat er een korte tussenstop wordt gemaakt, dien je voor jezelf eerst te overwegen hoe kostbaar je tijd is.  Bovendien moet je ook rekening houden met de risico’s die samenhangen met een stop en deze absoluut in je reisschema in plannen. Over het algemeen zul je bovendien de tijd, die je na de landing moet wachten, in de meeste gevallen een paar euro’s besparen maar ook gespannen wachten op het vertrek van de volgende vlucht.

In het meest erge geval zul je zelfs, door een vlucht met een tussenstop te boeken, de kans lopen dat je de aansluitende verbinding misloopt. Als gevolg van deze gemiste aansluiting zal er meer tijd verloren gaan (en je waarschijnlijk meer geld uit gaat geven aan de gate). Als je tijd wilt besparen, en je tevens de discipline op kunt brengen om je portemonnee in toom te houden, dan kun je wellicht wat geld besparen door het nemen van een pauze. Maar op het moment dat je, net zoals de meeste reizigers, probeert om zo veel mogelijk tijd door te brengen op de plaats van bestemming, en dus zo kort mogelijk wilt wachten, dan zal de meerprijs voor een non-stop vliegticket echter wel de moeite waard zijn.

Vergelijk alle luchtvaartmaatschappijen

Wanneer je geneigd bent om een gigantische reiszoekmachine te gebruiken, zoals Expedia, dan moet je je wel bedenken dat je niet echt elke luchtvaartmaatschappij te zien zult krijgen. Lowbudgetmaatschappijen zoals Easyjet, zullen bijvoorbeeld wel hun tarieven beperkt houden, maar deze niet weergegeven op de eerder genoemde websites. Deze luchtvaartmaatschappijen verkopen alleen hun tickets direct aan de klant via hun eigen website.

Om erachter te komen welke luchtvaartmaatschappijen vliegen op bepaalde steden, dien je te beginnen met het doorspitten van websites zoals Wikipedia. De Wikipedia-pagina voor iedere luchthaven op aarde zal namelijk een lijst laten zien van elke luchtvaartmaatschappij die er landen en opstijgen, maar ook op welke non-stop bestemmingen door welke luchtvaartmaatschappij wordt gevlogen. Zodra je deze informatie hebt weten te verzamelen, dan kun je het volgende doen:

 • Ga op een reiswebsite zoals Expedia op zoek naar de laagste tarieven die voor een bepaalde vlucht beschikbaar zijn,
 • Indien luchtvaartmaatschappijen niet op de lijst van Wikipedia voorkomt, dan kun je uiteraard op de officiële websites van de betreffende vervoerders naar de gewenste informatie zoeken,
 • Vergelijk alle mogelijkheden die voor handen zijn en boek vervolgens de meest goedkope vliegtickets,
 • Als je uiteindelijk niet onder een vlucht met een tussenstop uit kunt komen, dan moet je je bedenken dat de beste algemene tarieven samen kunt voegen die verschillende luchtvaartmaatschappijen zouden kunnen bieden,
 • Als je geen bagage hoeft te laten checken, dan kun je in de regel uit meerdere opties kiezen bij het boeken van een vliegticket.

Boek een vliegticket bij een lowbudgetmaatschappij

Je kunt uiteraard op zoek gaan naar de tarieven van luchtvaartmaatschappijen door een website van derden te bezoeken, maar op het ogenblik dat je je vlucht hebt gekozen, dan kun je geen gebruikmaken van de mogelijkheden die eventueel nog aangeboden worden op de officiële website van de betreffende luchtvaartmaatschappij.

Om die reden geven veel mensen de voorkeur aan het direct boeken van een vlucht op de officiële website. Hier zijn immers regelmatig extra aanbiedingen en kortingen beschikbaar. De meeste luchtvaartmaatschappijen garanderen bijvoorbeeld de laagste tarieven aan de hand van hun eigen website, gedeeltelijk omdat ze geen extra transactiekosten hoeven te betalen. Reiswebsites zijn echter uitermate geschikt voor het filteren van de mogelijkheden die voor handen zijn en het vinden van de juiste prijs en de vertrektijden. Daar staat echter tegenover dat een bezoek aan de officiële website van de luchtvaartmaatschappij ook altijd absoluut de moeite waard zal zijn en je zelfs een leuk voordeel op kan leveren.

Flexibel zijn tijdens het reizen

Door flexibele reisdata te hanteren zul je altijd eenvoudiger de beste deal vinden. Op de dagen  vrijdag, zondag en maandag worden er over het algemeen namelijk hogere tarieven in rekening gebracht, dus op het moment dat je in de gelegenheid bent om op de andere dagen van de week te reizen, dan kan dit je vaak aardig wat euro’s besparen. Een paar dagen eerder, of later, reizen kan per ticket doorgaans behoorlijk grote prijsverschillen opleveren.

Een groot aantal luchtvaartmaatschappijen biedt alleen hun hoogste kortingen als je reist op dinsdag, woensdag en zaterdag. Behalve dat je een duurder ticket voor een vlucht op vrijdag dient te betalen, zul je doorgaans ook een aanzienlijk meer hectische trip naar de luchthaven moet maken om vervolgens pas laat en vermoeid op de plaats van bestemming aankomen. Wanneer je echter besluit om een vroege vlucht op zaterdagochtend te nemen, dan zul je echter meer ontspannen reizen, en wellicht een leuk bedrag extra in je zak kunnen houden.

Het is erg handig dat de meeste websites van luchtvaartmaatschappijen en reiszoekmachines je in staat stellen om te zoeken op verschillende data. Op die manier kun je immers gemakkelijker de beste prijzen voor een ticket vinden. Op het ogenblik dat je al aardig bedreven bent in het zoeken, zou je de verschillende tarieven zelfs op basis van potentiële reisdata kunnen gebruiken.

Ondanks de mogelijke kortingen die je kunt vinden op vliegtickets, zal dat vaak toch lastig zijn rond en tijdens feestdagen, zoals Pasen en Kerstmis. In deze periode zal het dan ook niet meevallen om een goed tarief te vinden. Dit wil overigens niet zeggen dat er heelmaal geen koopjes gevonden kunnen worden, bijvoorbeeld acties die speciaal in het leven zijn geroepen voor reizen gedurende deze feestdagen.

Vergelijk de prijzen van alternatieve luchthavens

Als je naar een grote stad wilt vliegen, dan heb je waarschijnlijk minimaal twee luchthavens die je als mogelijk vertrekpunt zou kunnen gebruiken. Sommige kleine- en middelgrote steden hebben namelijk een vliegveld in hun directe omgeving. Zelfs als je één of twee uur onderweg bent naar een dergelijke luchthaven, dan kan dit alternatief je veel minder geld kosten zonder dat het je veel ongemak zal bezorgen. Op die manier kun je, door wat verder te rijden en voor een andere luchthaven te kiezen, soms namelijk bepaalde belastingen en heffingen vermijden.

Door gebruik te maken van een luchthaven die wat verder weg ligt, is het bovendien niet altijd zo dat je je in allerlei bochten moet wringen om er op tijd aan te komen. Wanneer je met je eigen auto rijdt, dan moet je alleen wel bereid zijn om een wat langere autorit te maken. Maar op het moment dat je afhankelijk bent van een vriend of familielid om je weg te brengen, of op de luchthaven op te halen, dan dien je dit vooraf uiteraard vooraf goed te overleggen.

Als je met het openbaar vervoer naar de luchthaven wilt reizen, dan kan het verschil tussen twee vliegvelden echter te verwaarlozen zijn. Bovendien zul je dan meestal eerder op de plaats van bestemming zijn als je vanaf de dichtbij zijnde luchthaven vertrekt. Soms is het zelfs de moeite waard om de alternatieve luchthaven te kiezen en bij aankomst een auto huren om geld te besparen. Sommige vluchten zijn immers zoveel duurder dat je, voor vanaf een alternatief vliegveld te vliegen, gemakkelijk de huurkosten van een auto kunt incalculeren en alsnog voordeliger uit zult zijn.

Vergelijk vooraf de prijzen van enkele vluchten

In het verleden, waren retourvluchten altijd goedkoper dan wanneer je twee tickets kocht voor een enkele reis. Vandaag de dag zullen de meeste luchtvaartmaatschappijen je echter een ticket voor een enkele reis aanbieden voor de helft van de prijs van een retourvlucht.

Dit betekent dat je nog meer mogelijkheden voor handen hebt om voordelig te vliegen. Je kunt namelijk gebruikmaken van twee afzonderlijke enkele vluchten. Bovendien kun je bij verschillende luchtvaartmaatschappijen het meest voordelige ticket voor een enkele reis boeken. Om de beste vluchten te vinden, doe je er verstandig aan om voor zowel de heen- als de terugreis afzonderlijk te zoeken naar voordelige tickets. Hierbij is het zelfs niet noodzakelijk dat je aankomt en ook weer vertrekt vanaf dezelfde luchthaven.

Houd rekening met extra kosten

Wanneer je voor de eerste keer per vliegtuig gaat reizen, dan kan het zomaar gebeuren dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Er zijn immers een heleboel mogelijkheden, alternatieven en allerlei variërende en wisselende kosten. Een heleboel mensen vergeten bijvoorbeeld gemakkelijk de extra kosten die luchtvaartmaatschappij in rekening kunnen brengen voor een vlucht, zoals de kosten voor het inchecken van de bagage.

Voordat je dan ook op zoek gaat naar de meest voordelige vluchten, dien je er dus achter te komen hoeveel bagage je mee wilt nemen. Op het moment dat je een interessante vlucht hebt gevonden, is het zaak om de voorwaarden van de luchtvaartmaatschappij goed te bestuderen om te weten te komen hoeveel geld extra je moet gaan betalen voor deze bagage. Wellicht dat je op een wat duurdere vlucht, dankzij de extra bagagetoeslag, toch nog goedkoper uit zult zijn.

Wanneer het uiteindelijk toch nodig blijkt te zijn dat je voor je ​​bagage moet betalen, dan zal het nog steeds een goed idee zijn om van tevoren alles grondig te plannen. Bij de meeste luchtvaartmaatschappijen zullen namelijk minder kosten in rekening worden gebracht als je  vooraf online alles hebt betaald.

Bepaartechnieken

Op het ogenblik dat je een frequente vliegtuigreiziger bent, dan is het misschien een goed idee dat je gaat sparen voor (een korting op) vliegtickets. Op die manier kun je het plannen van een reis naar het volgende niveau tillen. Maar ook als je denkt dat je in een speciale reizigerscategorie denkt te vallen, dan kun je uiteraard ook de mogelijkheden op dit gebied vooraf onderzoeken.

Gebruik voordeelbonnen en kortingscodes

Zoals bij elke online aankoop, is er ook bij het boeken van een vliegticket een reële kans dat er bepaalde kortingen voor handen zijn. In sommige gevallen kom je ouderwetse voordeelbonnen tegen in tijdschriften of dagbladen, maar vandaag de dag kun je natuurlijk ook online naar kortingscodes gaan zoeken.

Natuurlijk kun je ook allerlei website op zoek gaan naar allerlei interessante deals of je aanmelden voor nieuwsbrieven van verschillende luchtvaartmaatschappijen waar je regelmatig mee vliegt. OP die manier zul je niet alleen de laatste updates ontvangen, maar ook de meest recente promotieacties.

Maak gebruik van een kredietkaart

Bepaalde kredietkaarten zijn gekoppeld aan speciale programma’s waarmee je aardig wat geld kunt besparen, bijvoorbeeld omdat je geld terugkrijgt op vliegtickets op het moment dat je deze met de betreffende kaart hebt betaald. In andere gevallen kun je dan weer iemand gratis met je mee laten reizen als je je kredietkaart vernieuwt.

Vergelijk verschillende tussenpersonen

Op het moment dat je ons land wilt verlaten, dan kan een tussenpersoon van een luchtvaartmaatschappij je helpen om de laagste prijs te vinden voor een vliegticket. In de regel zijn deze tussenpersonen werkzaam bij bedrijven die direct grote hoeveelheden tickets kopen bij de luchtvaartmaatschappij. Op die manier kunnen ze namelijk bepaalde kortingen afdingen en de vliegtickets vervolgens doorverkopen aan de passagiers. Dit gebeurt uiteraard op een manier dat de tussenpersonen een bepaalde winst kunnen behalen, maar de prijs voor het product toch onder reguliere tarieven blijft.

Toch zal niet iedereen gebruikmaken van een tussenpersoon. De reden hiervoor kan worden gevonden in een belangrijk nadeel van deze werkwijze, namelijk: dat je niet erg flexibel kunt reizen en dat eventuele wijzigingen van een vlucht je bovendien exorbitante hoge kosten op zal leveren. Om een tussenpersoon te kunnen vinden, kun je zoeken naar een reisbureau dat gespecialiseerd is in reizen naar de bestemming van je keuze. De reiskatern van je dagblad kan eveneens regelmatig reclame voor één of meerdere tussenpersonen bevatten.

Zoek last-minute aanbiedingen

Veel luchtvaartmaatschappijen bieden lagere tarieven op woensdag, in vergelijking tot de reizen in het daarop volgende weekend. In sommige gevallen zal een luchtvaartmaatschappij haar aanbiedingen posten op hun officiële website, terwijl op een ander oment deze voordeeltjes alleen te behalen zijn als je je aan hebt gemeld via een e-mailnieuwsbrief.

Het is dus eigenlijk niet mogelijk om op deze deals te vertrouwen als je vaste plannen wilt maken, maar op het ogenblik dat je een bepaalde flexibiliteit hebt, of als je gewoon even weg wilt met het vliegtuig, dan kunnen dit soort promoties wellicht een prima oplossing voor je zijn. Bepaalde luchtvaartmaatschappijen zullen alleen de last-minute tarieven voor zaterdag tot en met maandag aanbieden voor potentiële reizigers.

Speciale tarieven voor kinderen en senioren

Er zijn vandaag de dag niet echt veel luchtvaartmaatschappijen die speciale tarieven aanbieden, maar dat wil niet zeggen dat je deze tijdens je zoektocht niet tegen kunt komen. In de regel betreft het voordelige tarieven voor kinderen en senioren die gebruikmaken van een last-minute vlucht. Om deze korting te ontvangen is het echter in de meeste gevallen noodzakelijk dat je je vliegtickets rechtstreeks boekt bij de luchtvaartmaatschappij.

Koop cadeaukaarten

Luchtvaartmaatschappijen bieden af ​​en toe scherp geprijsde cadeaubonnen te koop aan. In een heleboel gevallen zul je dit soort kaarten vooral vinden op aanbiedingswebsites, zoals Groupon. Op dit soort websites kun je dan cadeaubonnen tegen een flinke korting kopen. In  andere gevallen kun je deze scherp geprijsde bonnen vinden op de websites van verkopers van cadeaubonnen. Zelfs op momenten dat je geen kortingen kunt vinden, dan kun je nog altijd cadeaubonnen tegen de reguliere prijs aanschaffen en profiteren van de bonus die je ontvangt zodra je deze afrekent met je kredietkaart.

Technieken voor experts

Je hebt misschien al zoveel met het vliegtuig gereisd dat je je met recht een expert mag noemen die weet hoe een vliegticket op een voordelige manier kan worden geboekt. Toch wil dit niet altijd zeggen dat je dat je niets meer kunt leren of geen tips en trucs meer kunt gebruiken om nog meer voordeel binnen te kunnen slepen als je de volgende keer gaat vliegen.

Spaar zogenaamde Flyer miles

Als je zogenaamde Flyer miles gaat sparen, dan zal een gespaarde mijl vrijwel nooit dezelfde waarde vertegenwoordigen als de prijzen die de luchtvaartmaatschappijen in rekening brengen voor deze spaarpunten, maar in sommige gevallen zullen deze mijlen worden verkocht en dat is het juiste moment dat je je kans kunt grijpen om voordeel binnen te halen.

Bepaalde luchtvaartmaatschappijen bieden van tijd tot tijd promoties aan, zoals een bonus van 100% op een gekochte mijl. Dat wil dus zeggen dat je 100.000 mijl zou krijgen, terwijl je slechts voor 50.000 hoeft te betalen. Op het moment dat je van plan bent om een grote reis te gaan maken, dan kun je dit soort deals gebruiken om er je voordeel mee te doen en vaak veel geld te besparen. Als je genoeg Flyer mijlen weet te verzamelen, kunt je zelfs volledig gratis vluchten boeken en dat is nog eens voordelig op reis gaan.

Vlieg een “Verborgen Stad” Route

Het is tijd om de eerste beginnelingen op het gebied van het boeken van een voordelige vliegreis een belangrijke tip te geven> Zo kun je immers gebruik maken van de lagere tarieven voor een vlucht naar meerdere steden en zo veel voordeel meepikken.

Soms is een reis via een andere stad, die op de route ligt naar je eindbestemming, goedkoper dan een reis die rechtstreeks naar deze bestemming. De kosten van een vlucht via een zogenaamde verborgen stad kan je niet alleen veel geld besparen, maar geeft je ook de mogelijkheid om gewoon de luchthaven te verlaten en de stad te gaan ontdekken, ondanks het feit dat je eigenlijk een andere luchthaven als eindbestemming hebt. Deze werkwijze gaat echter gepaard met een drietal belangrijke kanttekeningen, te weten:

 • Je moet voorkomen dat je bagage gecontroleerd moet worden omdat deze andere direct door zou vliegen naar je eindbestemming,
 • Je kunt geen rondvaart boeken, omdat luchtvaartmaatschappijen je vlucht zal annuleren op het moment dat je te laat op de luchthaven bent met als gevolg dat je je vlucht mist.
 • Je moet de voorwaarden van de luchtvaartmaatschappij eerst controleren. Er is dan wel niets illegaals aan deze werkwijze, maar deze kan wel  tegen de bedrijfsregels indruisen. Op het moment dat je luchtvaartmaatschappij niet toestaat dat je de luchthaven verlaat tijdens een tussenstop, dan kun je uiteindelijk zelfs je gespaarde Flyer mijlen kunnen kwijtraken.

Beleefd  een klacht indienen


Door even een ​​paar minuten de tijd te nemen om een recent probleem gedetailleerd te beschrijven in een beleefde, korte e-mail die je richt aan een specifieke afdeling van de klantenservice van de luchtvaartmaatschappij. Op het ogenblik dat je een legitieme klacht hebt en deze op een professionele manier behandelend, dan je een indrukwekkende korting ontvangen die je kunt gebruiken tijdens het plannen van een volgende reis.

Je kunt bijvoorbeeld een klacht indienen bij een luchtvaartmaatschappij indienen op het moment dat je te maken hebt gehad met een annulering van een vlucht vanwege het gebrek aan bemanning en je lange tijd hebt moeten wachten voordat je van deze wijziging op de hoogte werd gebracht. In dat geval kan het zelfs gebeuren dat je zelfs geen hotel- of maaltijdcheque mee overhandigd kon krijgen omdat het al erg laat op de dag was. Wanneer je direct bij thuiskomst je klacht meldt bij de luchtvaartmaatschappij, dan heb je een reële kans dat je bijvoorbeeld een kortingbon aangeboden krijgt die je voor een volgende vliegreis kunt gebruiken.

Vergelijk verschillende dagen van de week

Een groot aantal mensen beweert dat ze de beste prijzen voor vliegtickets op dinsdag en woensdag hebben gekregen. Sommige luchtvaartmaatschappijen werken hun databases namelijk halverwege een week bij, zodat je zou kunnen denken dat ze een deel van hun tarieven aantrekkelijker hebben gemaakt op het moment dat plaatsen niet snel worden geboekt. Terwijl je toch bezig bent, kun je op de meeste zoekmachines, zoals Google, bepaalde prijsalerts zodat je in ieder geval een bericht binnenkrijgt op het ogenblik dat de tarieven zijn veranderd vanwege een geringe opkomst.

Boek een nachtvlucht

Op het moment dat je een nachtvlucht boekt, dan kun je doorgaans rekenen op een flinke korting. Dit is echter alleen aantrekkelijk als je ook in staat bent om je aan te passen aan deze verandering in je dagelijkse routine. Je bespaart dan bovendien niet alleen op de kosten van de vlucht, maar je hoeft evenmin een accommodatie te boeken voor die nacht. Je moet er echter wel rekening mee houden dat je veel vermoeider op de plaats van bestemming aan zult komen, dan wanneer je gewoon overdag zou vliegen. Wanneer je hier geen bezwaar tegen hebt dan is wellicht de ideale manier om aardig wat euro’s te besparen op je vliegticket.

Conclusie

Luchtvaartmaatschappijen balanceren in de regel op de rand van winstgevendheid, zodat ze de hun inspanningen moeten intensiveren om zoveel mogelijk geld van hun klanten binnen te halen. Hierbij mag je echter niet uit het oog verliezen dat je zelf de macht hebt over de beslissing die uiteindelijk wordt genomen. Op het moment dat de prijzen onredelijk hoog zijn, dan zullen de luchtvaartmaatschappijen winnen omdat je vaak geen andere keuze hebt dan hieraan toe te geven.

Bovendien mag je niet vergeten dat er ook voordelen zijn verbonden aan een alternatief vervoersmiddel. Als je ervoor kiest om te gaan vliegen, dan zul je op zoek gaan naar een vliegticket. Dit kun je doen door de beste tactieken en strategieën te gebruiken die je kent en door terug te vechten door de kosten van je ticket zoveel mogelijk naar beneden bij te stellen. Indien je de beste deal binnen wilt halen, dan moet je je wel zeker en op je gemak voelen bij het gebruik van deze strategieën. Verder zul je de voor- en nadelen tegen elkaar af moeten strepen van de diverse mogelijkheden die je voor handen hebt om vervolgens pas te bepalen welke wegen je wilt bewandelen als het gaat om de definitieve boeking van je vliegticket.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20