Tesla: “Goedkope Model 3 niet rendabel”

De elektrische wagenbouwer Tesla maakte vrijdag bekend dat het 3.400 mensen op straat zet. Dat is 7% van het totale werknemersbestand. Tesla gaat ook snoeien in het aantal tijdelijke arbeidskrachten en toeleveranciers. Het bedrijf hoopt op die manier de Tesla Model 3-sedan goedkoper te maken. Critici zien in de zet het begin van een strategische wijziging van het bedrijf waarbij een groeistrategie stilaan moet wijken voor een overlevingsstrategie.

Sectorspecialisten vrezen dat het groeiverhaal van Tesla stilaan uitgeput raakt, nu het bedrijf dus zijn tweede ontslagronde aankondigt sinds juni vorig jaar. Tesla verlaagde eerder deze maand al de prijzen van de Model 3 met 2.000 dollar (1.750 euro). Een maatregel die enkel kan worden geïnterpreteerd als een signaal van een vertragende groei.

Goedkope Tesla valt nergens te bespeuren

In een e-mail aan zijn werknemers herhaalde Musk nog eens dat ‘onze producten nog altijd te duur zijn voor de meeste mensen’. Musk herhaalde dat er nog een lange weg af te leggen valt op vlak van productievolumes en productiviteitsverbetering om een elektrische wagen van 35.000 dollar (31.000 euro) op de markt te brengen en ‘nog steeds een rendabel bedrijf te zijn”.

Want drie jaar nadat Tesla begon voorschotten voor de Model 3 te accepteren valt een wagen tegen zulke prijs nergens te bespeuren.

Volgens experts heeft Musk zich met zijn Model 3 wel degelijk in een hoek gemanoeuvreerd. Hij heeft een dure wagen goedkoop aangeboden en vele voorschotten binnengehaald. Maar daarna werd hij ingehaald door een reductie van de subsidies voor elektrische wagens en toenemende concurrentie.

Tesla heeft veel geld nodig

Toch was niet alle nieuws slecht: Tesla maakt nu al twee kwartalen op rij winst. Maar de volgende kwartalen is dan ook veel geld nodig. Er staan voor 10 miljard dollar leningen open, een massa geld die de financiële flexibiliteit van het bedrijf beperkt. Musk heeft opnieuw grote zaken beloofd: hij wil het dienstencentra-netwerk van Tesla gevoelig uitbreiden. Dat is hoognodig want dat netwerk blijft ver achter op het groeiende aantal Tesla’s in omloop. Musk staat er om bekend  graag allerlei zaken te beloven, autonome wagens bijvoorbeeld. Maar ook autonome vrachtwagens en daken die zonne-energie genereren om huizen te verwarmen.

Ondertussen worden de subsidies voor e-wagens door de Amerikaanse overheid steeds verder gereduceerd. Eind 2019 zullen ze zelfs volledig worden geëlimineerd. Ook de concurrentie zit niet stil, in Europa dan voornamelijk. Maar ook een potentiële groeivertraging in de wereldeconomie zou gevolgen hebben voor de autoverkoop, vooral dan in het duurdere segment.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20