“Goedkope sigaretten uit Bulgarije, Turkije en Roemenië overspoelen Belgische markt”

Er worden op grote schaal sigaretten vanuit Bulgarije, Turkije en Roemenië geïmporteerd die hun weg vinden naar klanten in België, zo concludeert de sectorfederatie Cimabel uit recent onderzoek. De Belgisch-Luxemburgse fabrikantenkoepel schrijft dat toe aan de hoge Belgische belasting op sigaretten.

Zowat 12,8 procent van alle sigaretten die in België geconsumeerd zijn, werden legaal aangekocht in het buitenland, zo blijkt uit het onderzoek dat dateert van vorig najaar. In die bevoorradingslanden liggen de prijzen lager omdat de fiscale druk op tabaksproducten er lager is.

“430 miljoen euro gemiste fiscale inkomsten”

Daarnaast is 1 procent van de in België geconsumeerde sigaretten namaak en dus illegaal. Opgeteld betekent dat ongeveer 13,8 procent – of bijna 1 op de 7 – van de geconsumeerde sigaretten ontsnapt aan de Belgische fiscus, wat volgens Cimabel virtueel neerkomt op 430 miljoen euro aan gemiste belastinginkomsten.

In een vorig onderzoek was dat nog maar 12,1 procent. “Elke nieuwe accijnsverhoging op tabaksproducten doet meer Belgische consumenten op zoek gaan naar andere bevoorradingskanalen, ook illegale”, zegt Cimabel, dat als lobby-organisatie voor de Belgisch-Luxemburgse sigarettenindustrie uiteraard tegen verdere verhogingen is. De regering-De Croo besliste dat er vanaf april nieuwe belastingverhogingen komen op tabaksproducten.

Georganiseerde circuits

De belangrijkste buitenlandse bevoorradingsmarkt voor de Belgen blijft buurland Luxemburg, dat goed is voor 31 procent van de in België geconsumeerde buitenlandse sigaretten. “Door het belastingsverdrag met het Groothertogdom Luxemburg kan ons land hier tenminste nog een deeltje van de misgelopen accijnsinkomsten recupereren.”

Een opvallende tweede plaats is weggelegd voor Bulgarije (26,6 procent), gevolgd door Turkije (5,7 procent) en Roemenië (4,8 procent). Volgens Cimabel wordt de Belgische markt ermee “overspoeld”.

“Het feit dat deze landen, zeker in tijden van Covid, niet meteen populaire toeristische bestemmingen zijn, versterkt het vermoeden dat er stilaan georganiseerde circuits ontstaan die inspelen op de groeiende vraag naar goedkope sigaretten door Belgische consumenten die de hoge accijnzen in eigen land willen omzeilen”, besluit de sectororganisatie.

(fjc)

Meer