Goedkope Chinese smartphones halen Apple en Samsung in

Apple en Samsung moeten op de internationale smartphonemarkt steeds meer terrein prijsgeven aan concurrerende Chinese startups, die inmiddels samen nagenoeg één kwart van de wereldwijde verkopen voor hun rekening nemen.

Dat blijkt uit een rapport van consulent Gartner over de wereldwijde verkoop van smartphones tijdens het eerste kwartaal van dit jaar. Om een verdere groei te kunnen garanderen, moeten Apple en Samsung zich volgens experts vooral op de vervanging van apparaten bij bestaande consumenten in de ontwikkelde markten toespitsen, aangezien nieuwe klanten in opkomende regio’s zich vooral wenden tot goedkopere Chinese rivalen. “Consumenten in China en andere opkomende markten zien niet langer de noodzaak om 800 dollar uit te geven aan de iPhone, aangezien ze weten dat ze voor minder dan de helft van die prijs alternatieven met een hoge kwaliteit krijgen aangeboden,” verklaart Anshul Gupta, onderzoeksdirecteur bij Gartner, de tanende populariteit van Apple en Samsung.

Oppo en Vivo

Volgens Gupta zal Apple vooral moeten proberen om te gaan met de uitdaging om zijn bestaande klanten aan zich te blijven vinden. Tijdens het eerste kwartaal van dit jaar werden wereldwijd 380 miljoen smartphones verkocht. Dat betekende een stijging met 9,1 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Daarentegen kende marktleider Samsung een terugval met 3,1 procent tot 79 miljoen exemplaren. Daarmee moet het bedrijf al voor het derde kwartaal op rij een daling melden. Tijdens het eerste kwartaal vorig jaar had Samsung nog een marktaandeel van 23,3 procent, maar dat is nu teruggevallen tot 20,7 procent. Apple registreerde nog wel een groei met 0,7 procent tot 52 miljoen eenheden, maar zijn marktaandeel daalde van 14,8 procent tot 13,7 procent. Het Chinese Huawei staat op een derde plaats met 34 miljoen verkochte exemplaren. De grootste groei werd echter bij de Chinese fabrikanten Oppo en Vivo opgetekend. Oppo kende een stijging met 94,5 procent tot 31 miljoen eenheden, terwijl Vivo een groei met 84,5 procent tot 26 miljoen exemplaren registreerde. (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20