Goedkoopste autoverzekering berekenen in België

 

De afgelopen tijd zal het de meeste bezitters van een auto niet onopgemerkt zijn gebleven dat de kosten van een autoverzekering flink omhoog zijn gegaan. Om die reden wordt dan ook steeds vaker het advies gegeven om, voordat je een dergelijke verzekering af gaat sluiten, (online) een vergelijking te maken van een aantal verschillende verzekeringsproducten en bij voorkeur ook meerdere verzekeraars. Pas daarna zul je in staat zijn om aan de hand van een paar eenvoudige stappen jezelf soms honderden euro’s kunnen besparen. Je hoeft dan alleen nog maar de meest goedkope autoverzekering te kiezen. Vaak kun je zelfs de premie voor een autoverzekering zelf al een aardig eind naar beneden bijstellen door:

 • het risico te verlagen dat je mogelijk loopt door je voertuig veiliger te maken,
 • een degelijke vergelijking te maken van meerdere autoverzekering van diverse verzekeraars,
 • de polis- en algemene voorwaarden nauwkeurig door te nemen,
 • lef te tonen en bij een verzekeraar te vragen om een korting.

Verlaag het risico door een veiliger auto

 • Door aan een verzekeraar te tonen dat je iemand bent die achter het stuur van een auto geen onnodige risico’s zal nemen, kun je in een aantal gevallen rekenen een korting op de premie voor een autoverzekering. Op het ogenblik dat er daarentegen sprake is van één of meerdere ingediende verzekeringsclaims, of punten die op je rijbewijs bij zijn geschreven, dan zal de premie van een autoverzekering juist gaan stijgen. Om extra korting binnen te kunnen harken is over het algemeen wel noodzakelijk om speciale apparatuur in je voertuig in te laten bouwen. Dergelijke telematica kan worden beschouwd als een soort zwarte doos die in vliegtuigen wordt gebruikt. De informatie die op deze manier wordt verkregen kan vervolgens als bewijs dienen van je zorgvuldige stuurmanskunsten. Het is dus mogelijk om door je rijgedrag aan te passen een lagere premie voor je autoverzekering los te peuteren bij een verzekeraar.
 • Een goedkope autoverzekering hoeft niet automatisch ook in alle gevallen de beste verzekering te zijn, maar er zijn wel bepaalde dingen die je zelf kunt doen om het verzekeringrisico naar benden bij te stellen en zo eveneens de premie wat te verlagen, bijvoorbeeld door, bij meerdere verzekeraars, een offerte voor een autoverzekering aan te vragen. Zodra je één of meerdere specifieke voorzorgsmaatregelen getroffen hebt die de veiligheid in het verkeer zullen verlagen, maar eveneens de veiligheid in de auto te vergroten, kun je aardig op de kosten van een autoverzekering besparen. Natuurlijk dien je dan wel aan de verzekeraar door te geven wat je precies aan voorzorgsmaatregelen hebt getroffen.

Hierbij kun je ondermeer denken aan:

 • je auto op een veiliger plaats, zoals een garage of oprit, parkeren indien je daar de mogelijkheid voor hebt,
 • de auto voorzien van een startonderbreker en/of van een degelijk alarmsysteem,
 • in alle gevallen te kiezen voor, door de betreffende verzekeraar goedgekeurde, veiligheidsvoorzieningen als je deze aan gaat brengen in je voertuig.
 • Een doorsnee model en automerk kiezen zal ervoor zorgen dat de premie die je voor een autoverzekering moet betalen lager wordt. De meeste verzekeraars dekken namelijk liever populaire modellen vanwege het feit dat deze meestal een stuk minder duur zijn op het moment dat er reparatiewerkzaamheden aan uitgevoerd dienen te worden. De verschillen tussen allerlei verschillende modellen en automerken kunnen dan ook een gigantische impact hebben op de uiteindelijke premie die je voor een autoverzekering dient te voldoen.
 • De kilometerstand is ook van invloed op de hoogte van de premie van een autoverzekering. Als stelregel zou je aan mogen houden dat hoe lager het jaarlijks aantal gereden kilometers is, hoe lager ook de premie voor de autoverzekering uit zal vallen. Natuurlijk zul je in alle gevallen eerlijk dienen te zijn over het aantal kilometers dat je met een auto gedurende een jaar hebt afgelegd. Wanneer je dat namelijk niet doet, dan kan de verzekeraar bijvoorbeeld weigeren om een ingediende claim uit te keren omdat je hebt verzuimd om de juiste informatie te verstrekken.
 • Het bestuurdersrisico kan fors naar beneden worden gebracht op het ogenblik dat je besluit om een tweede bestuurder aan de verzekering van de auto toe te voegen. Zelfs indien deze tweede bestuurder slechts sporadisch achter het stuur van het voertuig plaatsneemt, zal dit het risico van de bestuurder lager worden. Het toevoegen van beginnend, en dus aanzienlijk minder ervaren, bestuurder is daarentegen juist weer geen goed idee omdat dit de verzekeringspremie voor een auto juist meer kan laten stijgen. Bovendien kun je beter nooit ten onrechte doen alsof de tweede bestuurder die hoofdbestuurder is van het verzekerde voertuig. Op deze manier ben je immers onwettig bezig en kan deze actie je zelfs behoorlijk in de problemen brengen als de waarheid aan het licht komt.

Laat de premie dalen

Er zijn een aantal acties dat je kunt ondernemen, om de premie van de verzekering voor een auto naar beneden te kunnen brengen.

 • Om kosten te besparen op een verzekering voor een auto doe je er verstandig aan om de premie elk jaar te betalen, in plaats van elke maand. Een verzekeraar kan namelijk in bepaalde gevallen een soort rente doorberekenen op het ogenblik dat je de premie in termijnen gaat betalen. Om er zeker van te zijn dat je niet onnodig veel kosten maakt met een autoverzekering, informeer je bij voorkeur vooraf bij de betreffende verzekeraar naar eventuele extra kosten met betrekking tot een dergelijke verzekering.
 • In sommige gevallen zal het een stuk goedkoper zijn om pechhulp apart van de autoverzekering te regelen. Indien pechhulp is inbegrepen in de verzekering van een auto, dan dien je zeker niet enkel de prijs, maar ook het dekkingsgraad nauwkeurig te inspecteren. In een groot aantal gevallen zal pechhulp met een vergelijkbare dekking bij een andere aanbieder tegen een vergelijkbare premie, of zelfs nog een stuk goedkoper of met een uitgebreidere dekking, worden geregeld.
 • Het is werkelijk vreemd dat je voor iets zou gaan betalen dat je niet gebruikt, of niet nodig zult hebben. Dit geldt eveneens voor een verzekering van je auto. Hierbij kun je ondermeer denken aan een bepaalde dekking die ook al door een andere verzekering wordt gedekt, zoals pechhulp onderweg of een rechtsbijstandverzekering zal bemiddelen als je betrokken raakt bij een verkeerskwestie. De zogenaamde voordeelpakketten die door bepaalde verzekeraars, of tussenpersonen, aan worden geboden, zijn om die reden dan ook niet per definitie goedkoper. In het gros van de gevallen heb je namelijk een deel van dit pakket al elders ondergebracht en dus helemaal niet nodig,
 • Door de premie van de autoverzekering voor een heel verzekeringsjaar ineens te betalen, kun je vaak op een paar euro’s korting rekenen van de verzekeraar. Er kan op die manier immers bespaard worden op kosten zoals: administratieve- en verzendkosten. Dit geldt in de regel eveneens als je kiest voor het betalen van de verzekeringspremie door middel van een automatisch incasso. Als extra voordeel van het automatisch betalen, kan bovendien worden vermeld dat een factuur minder snel zal worden vergeten, of zelfs zoek zal raken tussen allerlei ander papierwerk van je persoonlijke administratie.

Bescherming van je no claim

Op het moment dat je geld wilt besparen op de kosten van een autoverzekering, dan doe je er goed aan om je no claimbonus te beschermen of zelfs te verhogen. Indien je een overstap maakt naar een andere verzekeraar, dan moet je er absoluut voor zorgen dat er geen no-claimkorting zal worden toegepast. Je zou hierbij onder andere kunnen denken aan de betaling van een extra premie die doorberekend kan worden om je no claimbonus te kunnen beschermen zodra je vijf jaar of meer ervan op hebt gebouwd.

Je kunt hierbij stellen dat hoe meer schadevrije jaren je op hebt gebouwd, hoe aantrekkelijker de bescherming van deze opgebouwde korting zal worden. Echter, in de praktijk is vast komen te staan dat het de eerste vijf jaar (dus in de periode vanaf het zesde tot en met het tiende jaar, je het meeste op zal leveren als je meer betaalt voor een extra bescherming omdat je je no claimkorting in de periode ervoor niet beschermd kan worden. Je moet dus exact weten op welk ogenblik je aanspraak kunt maken op een zekere korting en wanneer je het meeste voordeel binnen kunt slepen.

Een heleboel autobezitters besluiten om pas vanaf het vijfde jaar hun no claim niet meer te beschermen, en betalen hier volgens dan ook geen extra geld meer voor. Desondanks kunnen juist deze bezitters van een auto te maken krijgen met forse stijgingen van de verzekeringspremie op momenten dat er wel een claim ingediend zal worden. Indien er wel extra wordt betaald voor een no claimbescherming kan echter in een groot aantal gevallen een regelmatig terugkerende kostenpost worden vermeden. Het beschermen van je no claimbescherming kan weliswaar ieder jaar tientallen euro’s aan je premie toevoegen, maar deze extra kosten kunnen bij elke verzekeraar weer anders zijn en door allerlei persoonlijke omstandigheden beïnvloed worden. Over het algemeen kan echter worden gesteld dat hoe langer je no claim beschermd zal worden, hoe minder rendabel dit zal worden. Na een aantal jaren zul je dan ook geen enkel voordeel meer weten te behalen uit de bescherming ervan.

Andere essentiële aspecten van een autoverzekering

 • De goedkoopste autoverzekering gaan zoeken is voor een groot aantal autobezitter werkelijk een bittere noodzaak. Voor hen heeft elke euro die te veel aan premie wordt betaald forse gevolgen, maar ook beknibbelen op de dekking zal op allerlei gebieden doorwerken. Het vinden van de meest goedkope, autoverzekering met een optimale dekking is dan ook het ultieme doel dat zij voor ogen hebben. Je moet je hierbij echter wel bedenken dat je niet altijd de mogelijkheid hebt om je no claimbonus mee te nemen. Het is dan ook zaak om niet alleen op zoek te gaan naar de beste aanbiedingen tegen de meest gunstige voorwaarden, maar ook om verschillende producten van meerdere aanbieders met elkaar te vergelijken. Je doet dit door een aantal autoverzekeringen naast elkaar te leggen en nauwkeurig met elkaar te vergelijken. Het maken van een dergelijke vergelijking kun je uiteraard handmatig uitvoeren, maar dan zul je wel de nodige tijd uit moeten trekken om deze klus goed te klaren, of je kunt gebruikmaken van een zogenaamde vergelijkingswebsite voor (auto)verzekeringen om de meest ideale deal te kunnen sluiten.
 • Het is eveneens gebleken dat het de moeite loont om de algemene voorwaarden en de kleine lettertjes van het verzekeringscontract nauwkeurig door te nemen en te kijken of er echt sprake is van een no claim bescherming. Op die manier kun je immers nog eenvoudiger meerdere verzekeraars en autoverzekeringen vergelijken. Een aantal verzekeraars biedt bijvoorbeeld de mogelijkheid om meerdere schadeclaims in te dienen zonder dat het verzekerde bedrag naar beneden zal worden bijgesteld.
 • Op het ogenblik dat je je no claimbescherming verliest, dan zul je niet de gehele korting kwijtraken wanneer je een claim in hebt gediend. Gemiddeld zul je slechts twee schadevrije jaren verliezen voor iedere claim die je bij je verzekeraar neer hebt gelegd. Je zult dus voor jezelf af dienen te wegen of het wel verstandig is om een vrijwillig eigen risico op je autoverzekering toe te passen. Zodra je immers een vrijwillig eigen risico aan het verplicht eigen risico toevoegt, zal de verzekeringspremie weliswaar gaan dalen, maar zul je eveneens minder geld krijgen van de verzekeraar als je een claim in hebt gediend. Zowel het verplichte- als het eigen risico zal namelijk in alle gevallen eerst in mindering gebracht worden op de uit te betalen schadevergoeding.

Vergelijken, vergelijken en nog eens vergelijken

Hoe meer tijd en onderzoek je steekt in de voorbereiding voordat je definitief een autoverzekering af gaat sluiten, hoe meer kans je hebt op het vinden van de meest gunstige deal Dit is vooral essentieel als je een leeftijd hebt bereikt van boven de 70, of je juist nog jonger bent dan 25, omdat in deze gevallen na het eerste verzekeringsjaar een verlenging gepaard kan gaan met forse stijging van de verzekeringspremie.

Op het ogenblik dat je over genoeg tijd beschikt, dan zou je bijvoorbeeld aanbiedingen van minimaal twee vergelijkingswebsites met elkaar kunnen gaan vergelijken samen de resultaten die je hebt gevonden bij enkele losse verzekeraars en tussenpersonen. Je mag echter in geen geval uitgaan van de stelling dat de goedkoopste verzekering ook in alle gevallen de beste deal zal opleveren. Niets is immers minder waar omdat er een groot aantal factoren bepalend zullen zijn voor de hoogte van de premie die je uiteindelijk moet gaan betalen voor de ideale autoverzekering, zoals de juiste dekking. Een verzekering dient namelijk geld uit te keren op momenten dat dit nodig is en dan bij voorkeur ook nog eens tegen zo gunstig mogelijke voorwaarden.

Vergelijken en afsluiten van een autoverzekering via een vergelijkingwebsite

Je bent in staat om een fors bedrag te besparen op een autoverzekering door websites te gebruiken die de prijzen van verschillende verzekeraars en hun producten onder de loep nemen. Het kan dus erg lonend zijn om wat tijd en moeite te steken in dit soort websites. Uiteindelijk zul je dan zaken kunnen doen met de meest gunstige verzekeraar en de meest goedkope verzekering. Bij het maken van dit soort vergelijkingen is het overigens wel goed om je te bedenken dat er gewoon prijzen zullen worden getoond, en dus niet altijd het meest optimale product dat aan zou moeten sluiten bij je persoonlijke situatie en behoeften.

Wanneer je vergelijkingswebsites gebruikt om de meest gunstige autoverzekering te vinden, dan is het essentieel om enkele gouden regels in acht te nemen:

 • Gebruik altijd meerdere vergelijkingswebsite omdat diverse verzekeraars op meerdere vergelijkingswebsites actief kunnen zijn. Geen enkele vergelijkingswebsite kan namelijk bestaan van het aanbod van een enkele verzekeraar. Om te kunnen vergelijken zal de website namelijk meerdere opties moeten geven waar de potentiële klant vervolgens een keuze uit kan maken.
 • Door op de hoogte te zijn van de werkwijze van vergelijkingswebsites kun je eveneens geld verdienen omdat je dan ook begrijpt waar hun winst vandaan komt. Zelf bieden de vergelijkingswebsites namelijk geen verzekeringen aan, maar laten je alleen het aanbod, voorwaarden en de prijzen zien van meerdere verzekeraars. De vergelijkingswebsite zelf verdient vervolgens op een aantal uiteenlopende wijzen hun geld, namelijk:
  • voor iedere keer dat er iemand doorklikt vanaf de website, dan zal er een commissie worden verdiend, maar eveneens op het ogenblik dat er een verzekering af wordt gesloten via dit traject.
  • Vergelijkingswebsites worden tevens betaald voor de advertenties die getoond worden tussen de geplaatste uitleg en de getoonde offertes,
  • Sommige vergelijkingswebsites verdienen zelfs geld met gesponsorde opsommingen: een verzekeraar betaalt in dat soort gevallen een bepaald bedrag aan de website om hun verzekeringen hoog in de resultatenlijst te zetten die bezoekers te zien zullen krijgen na het invoeren van een bepaalde zoekopdrach

Goedkoop is niet altijd ook het meest gunstig

Je moet je altijd goed te beseffen dat vergelijkingswebsites altijd zullen proberen om je te verleiden door je een groot aantal lage prijzen te tonen. Verder mag je zeker niet vergeten dat de meest voordelige verzekeringen niet per definitie ook een hoog risico zullen dekken, of niet in alle gevallen de meest optimale dekking aanbieden ten aanzien van je persoonlijke situatie.

Wanneer je een autoverzekering uit een vergelijkingwebsite selecteert, dan zul je normaal gesproken via een hyperlink naar de website van een verzekeraar worden doorgestuurd. Op deze website is vervolgens meer informatie te vinden en/of de aanvraag voor een bepaalde verzekering verder af te ronden. Natuurlijk zal een verzekeraar altijd proberen om je aanvullende producten of services af te laten nemen. Voordat je echter definitief besluit om voor dergelijke extra’s te kiezen, doe je er verstandig aan om je enkele zaken af te vragen:

 • heb ik het product werkelijk nodig?
 • is de meerprijs wel echt zo gunstig?
 • zijn er geen goedkopere alternatieven te vinden voor deze optie?

Bovenaan de lijst staan is geen garantie voor kwaliteit

Vergelijkingswebsites zullen in de regel niet tot doel hebben om informatie aan potentiële klanten te verstrekken die aansluit bij hun persoonlijke situatie. Dat betekent in de praktijk dus dat deze websites je weliswaar algemene productinformatie zullen geven, maar niets zullen zeggen over de geschiktheid van de voorwaarden en bepalingen ten aanzien van de dekkingsgraad en de soort dekking van een bepaalde verzekering. Het zal dan ook vaak niet makkelijk zijn om snel te bepalen of een verzekering ook werkelijk bij je persoonlijke behoeften aan zal sluiten. Je kunt er om die reden dan ook beter vanuit gaan dat het eerste resultaat, dat zichtbaar wordt op je beeldscherm niet per definitie de beste keuze is voor je individuele situatie.

Vergelijkingswebsites zijn over het algemeen niet erg geschikt voor het vinden van een complexe verzekering. Het gros van de verzekeringen die op dit soort websites worden geplaatst is namelijk een standaard product van een verzekeraar dat niet af is gestemd op je persoonlijke omstandigheden en behoeften. Het vinden van een verzekering die aan een aantal specifieke voorwaarden moet voldoen zal dan ook bijna onmogelijk zijn als je deze weg wilt bewandelen.

Voor het vinden van informatie over een meer complexe verzekering is het dan ook absoluut aan te raden om verschillende soorten verzekeringen nauwkeurig met elkaar te vergelijken zodat je er zeker van kunt zijn dat de polis en de voorwaarden het meest gunstig zijn in je individuele situatie en dat deze ook werkelijk voldoet aan de eisen en de behoeften die je aan een autoverzekering hebt gesteld. Wanneer er sprake is van een ingewikkelde verzekering, dan kun je over het algemeen beter direct contact opnemen met een verzekeraar, of met een onafhankelijk tussenpersoon, om je persoonlijk te laten adviseren.

Offertes aanvragen op vergelijkingwebsites

Om vast te kunnen stellen welke autoverzekering het meest gunstig is in je persoonlijke situatie zal het nodig zijn om te weten wat meerdere verzekeraars en verzekeringen je kunnen bieden. Vergelijkingswebsites zijn hierbij een uitstekend hulpmiddel omdat deze websites je in staat stellen om op een gemakkelijke manier een offerte aan te laten vragen, Zodra je hebt besloten welke soort verzekering je af wilt sluiten en wat het dekkingsniveau dient te zijn, dan zijn offertes op hun beurt weer een handig hulpmiddel bij het vergelijken van meerdere verzekeringen. Vergelijkingswebsites hebben doorgaans echter alleen betrekking op slecht een selecte groep verzekeraars en de producten die zij bieden en daarom is het zeker aan te raden om meerdere vergelijkingswebsites en/of verzekeraars in je onderzoek mee te nemen

Om de situatie ten aanzien van autoverzekering overzichtelijk te houden, kun je meestal beter een speciaal e-mailadres gebruiken om offertes van vergelijkingwebsites en verzekeraars te ontvangen. Je standaard inbos zal dan niet vol komen te zitten met allerlei minder, of zelfs ongewenste, mails en aanbiedingen van verzekeraars waar je in het verleden eens informatie aan hebt gevraagd, maar waar je geen zaken mee hebt gedaan. Indien je bovendien niet zit te wachten op allerlei telefonische aanbiedingen dan kun je beter ook erg voorzichtig zijn met de verstrekking van je telefoonnummer. Voordat je je telefoonnummer op een (vergelijkings)website achterlaat, is het goed om eerst de voorwaarden te lezen die aan het gebruik van je nummer door de verzekeraar zijn gekoppeld.

Goede controle is essentieel

Op het ogenblik dat je besloten hebt om op een bepaalde hyperlink van een vergelijkingwebsite te klikken, en op die manier op de website van de verzekeraar te belanden, dien je er zeker van te zijn dat alle ingevoerde gegevens correct zijn. Indien je namelijk niet alle gegevens juist in hebt gevuld, zal de offerte niet meer kloppen en kun je zelfs een ongeldige verzekering afsluiten. Voor de definitieve aanvraag van een verzekering is het daarnaast erg belangrijk om de algemene voorwaarden en de kleine lettertjes van de verzekeringsovereenkomst nauwkeurig door te nemen.

Op het ogenblik dat deze documenten niet op de vergelijkingwebsite te vinden zijn, dan kun je ze altijd opzoeken op de website van de betreffende verzekeraar. Wanneer de documenten echter helemaal niet te achterhalen zijn, dan kun je het beste de deal resoluut afblazen omdat je geen enkele zekerheid krijgt ten aanzien van de voorwaarden en de dekking van een verzekering.

Een autoverzekering afsluiten als jonge bestuurder

Op het moment dat je, als autobezitter, nog niet de leeftijd van 25 jaar hebt bereikt, maar je wel een verzekering voor je voertuig af wil sluiten, dan is het vinden van een goedkoop en gunstig product maar al te vaak een hels karwei. Een autoverzekering voor een jonge, en dus doorgaans minder ervaren, bestuurder zijn namelijk meestal een stuk duurder dan een vergelijkbaar product voor een meer ervaren chauffeur. Met de tips die we hieronder voor je op een rijtje hebben gezet, kun je echter aardig wat van de premie voor een dergelijke verzekering halen:

Kies een goede dekkingsgraad

Op het ogenblik dat je een tamelijk dure wagen wilt gaan rijden, dan weet je dat het niet makkelijk zal worden om deze uit eigen middelen te vervangen, als deze bijvoorbeeld total loss verklaard is na bijvoorbeeld een ongeval. In dit soort situaties kies je bij voorkeur dan ook voor een omnium autoverzekering. Wanneer je auto echter maar een geringe waarde vertegenwoordigt, is het verstandiger om voor een basis verzekering te gaan. De auto is het dan immers niet waard om keer op keer een hoge verzekeringspremie voor te betalen. Met een basis autoverzekering zul je echter wel voldoende verzekerd zijn, maar eveneens een heleboel kosten kunnen besparen.

Verlaag je risico

Iedere bestuurder van een auto, maar vooral jonge bestuurders, dienen er een veilige manier van rijden op na te houden. Wanneer je dit immers doet, kun je de verzekeraar bewijzen dat je geen grote risico neemt tijdens het rijden, bijvoorbeeld doordat:

 • je niet betrokken raakt bij (verkeers)ongevallen,
 • je geen schadeclaims in hoeft te dienen,
 • er geen punten op je rijbewijs bij worden geschreven.

Zodra dat je als beginnend bestuurder je autoverzekering dan wilt gaan vernieuwen, zal de verzekeraar meestal je premie aanzienlijk naar beneden bijstellen.

 • Minder kilometers rijden zal eveneens vaak betekenen dat je een goedkopere autoverzekering kunt aangaan.
 • Kies een auto die goedkoop gerepareerd kan worden en breng zo de premie van je verzekering omlaag. Een verzekeraar zal namelijk vaak extra premie gaan berekenen voor voertuigen die veel kosten maken als ze gerepareerd moeten worden, bijvoorbeeld doordat de prijzen van reserveonderdelen hoog liggen of dergelijke onderdelen moeilijk verkrijgbaar zijn. Maar ook auto’s die uit zijn gerust met allerlei extra’s, zoals lichtmetalen velgen of een extra krachtige motor kunnen vaak rekenen op een hogere factuur.
 • Een ervaren chauffeur als tweede bestuurder toevoegen aan een autoverzekering kan voor een jonge bestuurder doorgaans een premievermindering opleveren. Een van je ouders is wellicht wel geschikt als tweede bestuurder bij een autoverzekering, maar dan moet je er wel rekening mee houden dat deze persoon niet als de voornaamste bestuurder wordt geregistreerd. Wanneer je dat wel doet, dan verstrek je namelijk onjuiste informatie aan de verzekeraar en dat is wettelijk verboden. Bovendien loopt je, als jonge bestuurder, bovenal het risico om geroyeerd te worden, en zelfs eerdere uitkeringen terug te moeten betalen aan, de verzekeraar.
 • Verhoog het vrijwillig eigen risico, en betaal dus een extra bedrag bovenop het verplicht eigen risico van de autoverzekering, om zo de premie te verlagen. Je kunt dit echter alleen doen als je de zekerheid hebt over de nodige financiële middelen om deze kosten te dragen op het moment dat je een schadeclaim indient.
 • Betaal de premie voor een heel jaar in één keer en bespaar een aantal euro’s. Bij een groot aantal verzekeraars worden immers extra kosten berekend op het ogenblik dat je kiest voor de betaling van de premie in maandelijkse- of kwartaaltermijnen. Op jaarbasis kan deze manier van betalen je soms tientallen euro’s in je eigen zak houden.
 • Betaal de verzekeringspremie via een automatisch incasso en geniet van een klein voordeel omdat de besparing die de verzekeraar op die manier kan doen, vaak door wordt berekend aan de verzekerde. De verzekeraar zal zo immers minder administratie- en portokosten hoeven maken. Bijkomend voordeel van deze betaalwijze is dat je minder snel vergeet om een rekening te betalen.
 • Vraag gewoonweg om korting om de premie te drukken. Je kunt dit bijvoorbeeld doen bij de verzekeraar waar je ouders al jaren hun verzekeringen onder hebben gebracht in de hoop dat deze je eveneens graag als nieuwe klant aanneemt en daar een leuk voordeel aan willen verbinden. Maar ook bij andere verzekeraars kun je natuurlijk om een korting vragen. Voor je het weet heb je een leuke korting te pakken.

Conclusie

Voordat je een autoverzekering af gaat sluiten, dien je een vergelijking te maken aan de hand van meerdere verzekeringen (bij voorkeur van meer dan één verzekeraar). Wanneer je geld wilt besparen, is het zeker aan te bevelen om tegen de meest gunstige voorwaarden verzekerd te zijn. Om je een heleboel tijd en moeite te besparen kun je gebruikmaken van zogeheten vergelijkingswebsites, maar ook dan zul je zelf extra informatie in dienen te winnen en de verzekeringsvoorwaarden nauwkeurig te bestuderen.

Bovenal kun je, door de eerdergenoemde handige tips en adviezen in acht te nemen, nog de verzekeringspremie nog verder naar beneden brengen. Hierbij dien je overigens wel altijd na te gaan of je ook echt voordeel zult hebben, en of je niet op een onwettige manier bezig bent, bijvoorbeeld doordat je een ervaren chauffeur als tweede bestuurder aan een verzekering toe hebt gevoegd, terwijl de situatie in werkelijkheid er totaal anders uitziet en alleen jij de hoofdbestuurder bent. Goedkoop kan in dat geval zelfs leiden tot een heleboel ernstige problemen met de verzekeraar.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20