Goed nieuws voor het Westen: Russisch-Saoedisch plan om olieprijs omhoog te drijven is mislukt

Goed nieuws voor het Westen: Russisch-Saoedisch plan om olieprijs omhoog te drijven is mislukt
Photo’s: Getty Images

Naast marktuitdagingen, ervaart de OPEC+ ook spanningen door beschuldigingen van het Internationale Energieagentschap (IEA) over de rol van de olie- en gasindustrie in de klimaatcrisis.

Waarom is dit belangrijk?

Deze controverse benadrukt de groeiende kloof tussen de traditionele energie-industrie en mondiale klimaatinitiatieven, waarbij elk conflict potentieel invloed heeft op zowel energiebeleid als milieubescherming.

In het nieuws. Terwijl de COP28 donderdag in Dubai van start ging, uit het oliekartel OPEC+ kritiek op het Internationale Energieagentschap (IEA), dat de olie- en gassector ervan beschuldigt de klimaatcrisis te verergeren en oproept tot een investeringsstop in nieuwe boringen.

  • De OPEC+ waarschuwt dat dit de energievoorziening in gevaar brengt. Het kartel beticht het IEA ervan de soevereine acties en keuzes van olieproducerende ontwikkelingslanden te beperken.

Onder de door OPEC+ beoogde prijsklasse

Zoom in. De prijs van een vat Brent heeft ongeveer de helft van de laatste zes maanden onder de $85 per vat doorgebracht, het laagste punt van de door OPEC+ beoogde prijsklasse. Ook een nieuwe productievermindering die vrijdag werd aangekondigd, maakte geen indruk op de financiële markten.

  • Dit bovenop eerdere productieverminderingen door met name Saoedi-Arabië en exportbeperkingen op Russische olie sinds de lente.
  • Daarnaast speelt de dreiging van een uitbreiding van het Israëlisch-Palestijnse conflict in de regio een rol.
  • Ook de Verenigde Staten hebben hun olievoorraden verminderd en hun productie verhoogd om een toenemende druk op de wereldprijzen te vermijden na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne.
  • Vandaag is er geen sprake meer van druk: de Amerikaanse voorraden stijgen terwijl de vraag verdampt.

COP28

Zoom out. De spanningen tussen de OPEC+ en het IEA onderstrepen de complexiteit van het balanceren tussen energievoorziening en klimaatbescherming.

  • De kritiek van IEA op de olie- en gasindustrie weerspiegelt een verschuiving naar duurzamere energiebronnen, wat conflicteert met de belangen van traditionele olieproducenten.
  • Dat de voorzitter van de COP28, Sultan al-Jaber, die overigens ook voorzitter is van Adnoc, de oliegigant uit de Emiraten, donderdag verklaarde dat “de onderhandelde tekst” eenvoudigweg de rol van fossiele brandstoffen in de opwarming van de aarde moet “omvatten”, is zeker geen toeval.

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.