De inflatie stijgt weer in China, maar is het ergste echt voorbij?

De inflatie stijgt weer in China, maar is het ergste echt voorbij?
Getty Images

Het is misschien een klein detail in termen van absolute cijfers, maar voor Beijing betekent het veel: China heeft zijn consumentenprijzen zien stijgen, na een daling vorige maand. De Chinese economie heeft nog een lange weg te gaan, maar het ziet ernaar uit dat ze langzaam weer omhoog klimt. Tenzij dit gewoon de boom is die het bos verbergt.

Waarom is dit belangrijk?

Terwijl onze westerse economieën met hand en tand vechten om de inflatie terug te brengen tot het streefdoel van 2 procent dat is vastgesteld door de centrale banken, heeft China te kampen met het tegenovergestelde probleem: deflatie. Hoewel deze verlaging van de prijs van goederen en diensten gunstig lijkt voor de consument, kan het dramatische gevolgen hebben voor de economie als geheel: verminderde productie van bedrijven, faillissementen, banenverlies en een dalende totale vraag, waardoor een vicieuze cirkel ontstaat.

De cijfers: China is officieel uit de deflatie.

  • De consumentenprijzen in China steeg in augustus met 0,1 procent jaar-op-jaar, nadat deze de maand ervoor nog negatief was. Analisten hadden echter een stijging van 0,2 procent voorspeld.
    • De kerninflatie, exclusief de zeer volatiele voedsel- en energieprijzen, stegen met 0,8 procent tegenover een jaar geleden, hetzelfde tempo als in juli, en blijft op het hoogste niveau sinds januari.
    • De prijzen van diensten stegen met 1,3 procent.
    • De prijzen van consumptiegoederen daalden met 0,7 procent, wat wijst op een ongelijkmatig economisch herstel.
  • In juli waren de prijzen met 0,3 procent gedaald, de eerste daling van het land in meer dan 2 jaar.
  • Op maandbasis stegen de consumentenprijzen in augustus met 0,3 procent, in lijn met de consensus, na een groei van 0,2 procent in juli.
  • De producentenprijzen in China daalden in augustus minder sterk dan in juli, van -4,4 procent naar -3 procent. Dit was de elfde opeenvolgende maand van daling en de kleinste daling van de fabrieksprijzen in vijf maanden.
    • Maar op maandbasis stegen de producentenprijzen in augustus met 0,2 procent, de eerste stijging in negen maanden.

Een ander positief punt voor de Chinese economie waren de exportcijfers voor augustus, die iets beter waren dan verwacht (-8,8 procent) en beter dan de duikeling in juli (-14,5 procent), toen de export sinds drie jaar een dieptepunt had bereikt.

Is het ergste nu echt voorbij?

Zoom uit: Deze stijging van de consumentenprijzen en een verbetering van de producentenprijzen zijn ongetwijfeld tekenen dat de economische recessie zich stabiliseert, nadat de regering een reeks maatregelen heeft genomen om de groei te ondersteunen. Maar niet alles is rooskleurig en de vraag is nog steeds erg (te) zwak.

  • Bij nader inzien zijn de voedselprijzen jaar-op-jaar met nog eens 1,7 procent gedaald, wat bewijst dat er nog een lange weg te gaan is.
    • Dit komt doordat recente overstromingen maïs- en rijstoogsten hebben beschadigd in de belangrijkste graanproducerende regio in het noorden van China, waardoor de vrees voor voedselinflatie is toegenomen.
    • Hetzelfde geldt voor de varkensvleesprijzen (een stijging van 11,4 procent maand-op-maand), waar fabrikanten getroffen zijn door extreme weersomstandigheden.
  • De vastgoedsector, een pijler van de Chinese economie, blijft erg kwetsbaar. Hoewel het tot nu toe ternauwernood faillissementen van de twee grootste spelers in het land, Country Garden en Evergrande, heeft voorkomen, is de storm nog lang niet voorbij.
    • Integendeel zelfs: de Chinese economie zou zich wel eens in dezelfde positie kunnen bevinden als de Verenigde Staten in 2008, vlak voor de ineenstorting van Lehman Brothers, die een domino-effect had op de Amerikaanse vastgoedmarkt. Toen de sector begon te wankelen, kon bijna niemand vermoeden dat hij zo ernstig ziek was. Als China dit scenario volgt, staat het land aan de rand van een volledige financiële crisis.
    • Dit is een van de redenen waarom het regime vorige week besloot om de hypotheekrente te verlagen en de leenregels te versoepelen. Volgens Reuters zullen andere maatregelen snel volgen. Beijing hoopt de vastgoedmarkt nieuw leven in te blazen en potentiële kopers aan te trekken.
    • China zou ook kunnen rekenen op zijn sterke technologie- en elektrische autosector om zijn economie te stimuleren, maar het valt nog te bezien of het anti-Chinese sentiment in de VS de stemming zal temperen.

Om op te volgen: Analisten bij Goldman Sachs rekenen op een U-vormig herstel van de inflatie in de komende maanden, waarbij energie goedkoper zal worden en diensten zullen aantrekken naarmate de economische activiteit aantrekt. Ze denken echter wel dat de producentenprijzen de komende maanden zullen blijven dalen, zij het minder sterk dan voorheen, zoals in augustus het geval was. Oxford Economics verwacht dat de consumentenprijzen dit jaar met gemiddeld 0,5 procent zullen stijgen, terwijl de producentenprijzen met 3,2 procent zullen dalen.

(nd)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.