De verzekeraar Vivium brengt in samenwerking met Hypotheekwinkel tijdelijk woonleningen met een looptijd van 40 jaar aan de man. Is het een goed om een krediet met zo’n lange looptijd af te sluiten?
Key takeaways
- Een woonlening met een lange looptijd, zoals 40 jaar, kan je helpen om de maandelijkse aflossingen binnen de perken te houden.
- Maar hoe langer de looptijd, hoe meer interesten je moet betalen aan de kredietgever.
- De inflatie is dan weer positief voor wie leent.
Context: Wie een huis wil kopen, kan tot het einde van dit jaar een lening met een looptijd van 40 jaar afsluiten bij Vivium. De verzekeraar werkt daarvoor samen met Hypotheekwinkel.be. Het krediet gaat gepaard met een vaste rente van 3 procent.
- Het tijdelijke aanbod loopt af op 31 december 2024. David Geerts, CEO van Hypotheekwinkel, voegt eraan toe dat het de ambitie is om de optie om op 40 jaar te lenen te behouden in 2025.
- De twee bedrijven willen met zo’n lange looptijd onder meer mensen met beperkte middelen de kans geven om een woonlening af te sluiten. Door de langere looptijd worden de maandelijkse aflossingen immers binnen de perken gehouden.
- Als je bijvoorbeeld 250.000 euro leent, komt de maandlast bij een rente van 3 procent uit op 889 euro.
- Indien de looptijd wordt ingeperkt tot 25 jaar en de rente niet wijzigt, bedraagt de maandelijkse aflossing 1.180 euro. Dat is een verschil van 291 euro per maand.
Meer interesten
Maar: Er is ook een keerzijde: hoe langer de looptijd, hoe meer interesten je betaalt. We gaan er in de onderstaande twee voorbeelden opnieuw vanuit dat je in beide gevallen een rente van 3 procent moet betalen.
- Als je de terugbetaling van 250.000 euro spreidt over 40 jaar betaal je in totaal 176.000 euro aan interesten.
- Wanneer de looptijd wordt ingeperkt tot 25 jaar ben je de bank in totaal 104.000 euro aan interesten verschuldigd. Dat is een besparing van maar liefst 72.000 euro.
- Het is dan ook een goed idee om de looptijd in de mate van het mogelijke binnen de perken te houden.
- Volgens een bekende regel mag je ongeveer een derde van je inkomen besteden aan een woonlening. Als je bijvoorbeeld 3.000 euro per maand verdient, mag je tot 1.000 euro gebruiken om maandelijks een deel van het hypothecair krediet terug te betalen, inclusief interesten.
Impact inflatie op woonlening
Opgemerkt: De inflatie is positief voor wie leent.
- Verwacht wordt dat de inflatie de komende jaren rond de 2 procent zal schommelen. Dat is alvast de doelstelling van de Europese Centrale Bank (ECB).
- “Die inflatie doet de lonen stijgen, maar heeft geen impact op de maandelijkse afbetaling van de hypotheek, want die blijft dezelfde”, verduidelijkt Pascal Paepen van Spaarvarkens.be in een analyse voor HLN.be. “Voor wie leent, is de inflatie dus een voordeel en dat voordeel wordt almaar groter naargelang de tijd verstrijkt. Is een maandelijkse aflossing van 1.067 euro vandaag nog een redelijk groot bedrag? Dan stelt zo’n afbetaling over 30 of 40 jaar echt niet veel meer voor.”
Vergeet niet: Je hebt altijd de optie om een lening vervroegd stop te zetten of te herzien. Denk bijvoorbeeld aan een inperking van de looptijd.
- “Uit onze data blijkt dat het merendeel van de kredietnemers na 9 jaar zijn hypotheek herziet, aanpast of afsluit omdat de persoonlijke situatie intussen gewijzigd is. Bijvoorbeeld omdat er een nieuwe partner is of men een erfenis of een gift van familie kreeg”, laat David Geerts, CEO van Hypotheekwinkel, weten.
- Hou er wel rekening mee dat je in dergelijke gevallen een wederbeleggingsvergoeding moet betalen. Die komt overeen met drie maanden interesten plus administratieve kosten.