Is het een goed idee om je spaargeld te beleggen in de eenjarige staatsbon?

Is het een goed idee om je spaargeld te beleggen in de eenjarige staatsbon?
Vincent Van Peteghem – Getty Images

De eenjarige staatsbon zal netto 2,81 procent opbrengen. Dat is meer dan wat je krijgt op eender welk spaarboekje. Maar de staatsbon komt met enkele beperkingen. En wie hogere rendementen nastreeft, is beter af met andere beleggingsproducten.

Waarom is dit belangrijk?

De federale regering wil met de eenjarige staatsbon de banken onder druk zetten om de spaarrentes te verhogen. Die hebben dat de voorbije maanden gedaan, maar volgens Vincent Van Peteghem (cd&v), minister van Financiën, liggen de spaartarieven alsnog te laag. "Mensen zijn duidelijk op zoek naar een hoger rendement. De interesse in de staatsbon is een duidelijk signaal van gezinnen en alleenstaanden naar de banken toe om de spaarrente te verhogen", aldus de minister.

In het nieuws: De eenjarige staatsbon zal bruto 3,3 procent opbrengen. De regering verlaagt uitzonderlijk de roerende voorheffing van 30 naar 15 procent, waardoor het nettorendement uitkomt op 2,81 procent.

  • Daarmee doet de staatsbon het beter dan eender welk spaarboekje. Ter vergelijking: Fidelity Sparen van MeDirect – het meest lucratieve spaarboekje zonder voorwaarden of beperkingen – brengt 2,3 procent op.
  • De rente op twee termijnrekeningen met een looptijd van één jaar ligt in lijn met die van de staatsbon.
    • Allereerst heb je de termijnrekening van Deutsche Bank. De financiële instelling heeft de rente op die formule tijdelijk opgetrokken tot 4,1 procent bruto om te concurreren met de staatsbon. Na betaling van een roerende voorheffing van 30 procent ontvang je 2,87 procent. Dat tarief geldt tot en met 1 september. De termijnrekening van Deutsche Bank is weliswaar enkel beschikbaar voor wie minstens 100.000 euro kan sparen.
    • Ook Argenta heeft al gereageerd op de bekendmaking van het rendement van de staatsbon. De bank biedt voortaan een termijnrekening met een looptijd van één jaar aan. Die brengt bruto 4,01 procent op, oftewel 2,807 procent netto. De minimale inlage bedraagt 250 euro.
  • De banken hebben overigens kritiek geuit op de verlaagde roerende voorheffing voor de staatsbons. Johan Thijs, voorzitter van de bankenfederatie Febelfin en CEO van KBC Groep, vindt het niet kunnen dat de overheid werkt met een gunsttarief voor de staatsbon. “We hebben gelijkaardige producten in ons aanbod, zowel bij onze termijnrekeningen als onze fondsen, die een hoger brutorendement bieden dan de staatsbon. Maar door de belastingverlaging op de staatsbon creëert de overheid een voordeel”, liet hij onlangs weten in een gesprek met De Standaard.

Toch lucratievere producten

Zoom out: In het buitenland kan je staatsbons vinden die rendabeler zijn.

  • We nemen de Duitse staatsbon als voorbeeld. Je kunt bij onze oosterburen inschrijven op de zogenaamde zero coupon bond. Dat zijn staatsbons waarop je geen coupon ontvangt. De uitgifteprijs is meestal lager dan de nominale waarde, waardoor je op het einde van de rit alsnog een soort van rente krijgt.
    • Thomas Guenter, consultant voor Boston Consulting Group (BCG), merkt in een column voor Vlaamse Federatie van Beleggers (VFB) op dat de Duitse staatsbon met een looptijd van één jaar gepaard gaat met een nettorendement van 3,3 procent, oftewel bijna 50 basispunten meer dan de Belgische staatsbon.
    • Doordat er geen coupon wordt uitgekeerd, betaal je geen roerende voorheffing. Je moet wel rekening houden met transactiekosten en taks op beursverrichtingen (TOB) van 0,12 procent.

Verlies aan koopkracht

Opgemerkt: De staatsbon brengt te weinig op om de inflatie te kloppen.

  • De Belgische inflatie kwam in juli uit op 4,14 procent. Bij een ongewijzigde geldontwaarding komt het reële rendement van de staatsbon uit op -1,33 procent. Per 1.000 euro die je belegt in de staatsbon verlies je dus 13,3 euro aan koopkracht. Het koopkrachtverlies bij de spaarboekjes is wel groter.

Is de staatsbon iets voor jou?

De staatsbon is iets voor jou als:

  • Je op zoek bent naar een eenvoudig alternatief voor het spaarboekje of de termijnrekening.
    • Je kunt vanaf donderdag 24 augustus tot en met vrijdag 1 september inschrijven op de staatsbon via de website van het Federaal Agentschap van de Schuld (tot en met 31 augustus) of bij 13 deelnemende banken tot 1 september, namelijk: ABN Amro, Belfius, Beobank, BNP Paribas Fortis, Bpost, Crelan, Degroof Petercam, Deutsche Bank, ING, KBC, Keytrade Bank, Leleux en VDK.
  • Je geen risico’s wilt nemen. Ondanks een hoge overheidsschuld wordt België beschouwd als een land met een zeer hoge kredietwaardigheid. België heeft bij de kredietbeoordelaar Standard & Poor’s de derde hoogste score van kredietwaardigheid (AA) en bij Moody’s (Aa3) en Fitch (AA-) de vierde hoogste score. 
    • Kanttekening: Je kunt hogere rendementen realiseren door onder meer te beleggen in beleggingsfondsen, aandelen en ETF’s. Maar het risico bestaat dat je een deel van je kapitaal verliest als de markten crashen. Dergelijke investeringen doe je dan ook voor de lange termijn.

Opgelet: Je klikt je geld vast voor één jaar.

  • Dat kapitaal is gedurende de looptijd van de staatsbon niet meteen opvraagbaar. Het is wel mogelijk om het staatspapier op de secundaire markt te verkopen, maar de kans bestaat dat je dan een verlies moet slikken. Dat is het geval wanneer de rente verder stijgt. Beleggers en spaarders zullen dan meer interesse hebben om in te tekenen op nieuw uitgegeven staatsbons met een hogere coupon dan de staatsbons die op de secundaire markt worden aangeboden. Bij een rentedaling stijgt de waarde van de schuldbewijzen.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.