Hoe vroeger je start met pensioensparen, hoe beter. Maar wat als je pas op latere leeftijd beslist om een extra spaarpotje aan te leggen voor jouw pensioen? Is het dan nog een goed idee om een beroep te doen op de zogenaamde derde pensioenpijler?
Is het een goed idee om na je 50ste verjaardag nog te starten met pensioensparen?

Waarom is dit belangrijk?
Dit artikel is tot stand gekomen dankzij een vraag van een lezer. Die vroeg zich af het een goed idee is om na zijn 50ste verjaardag nog te starten met pensioensparen. Heb je ook een vraag voor de redactie? Twijfel niet, en stuur die naar dit adres.Belangrijk: Pensioensparen geeft je recht op een belastingvermindering. Daarom is het ook op latere leeftijd een goed idee om te starten met pensioensparen.
- Hoeveel dat voordeel bedraagt, is afhankelijk van het bedrag dat je jaarlijks opzijzet.
- Wie jaarlijks tot 990 euro aan de kant zet, geniet een fiscaal voordeel van 30 procent.
- Dat voordeel wordt afgezwakt tot 25 procent voor wie tussen 990 en 1.270 euro spaart.
- Het tarief van 25 procent is enkel interessant zodra je minstens 1.188 euro per jaar spaart via een pensioenspaarverzekering of -fonds. Indien je bijvoorbeeld 1.100 euro opzijzet, komt het effectieve voordeel uit op 275 euro. Dat is minder dan wat iemand krijgt die 990 euro spaart. In dat geval mag er 30 procent van de betaalde premies fiscaal ingebracht worden, oftewel 297 euro.
- Je geniet van het fiscaal voordeel tot het jaar waarin je 64 jaar wordt.
Pensioensparen en de eindbelasting
Maar: Hou rekening met de eindbelasting.
- In ruil voor het fiscaal voordeel dat je krijgt, heft de fiscus een eindbelasting van 8 procent op het opgebouwde pensioenkapitaal. Die belasting wordt verrekend op je 60ste verjaardag als je voor je 55ste bent gestart met pensioensparen.
- Je moet daardoor geen belastingen meer betalen op hetgeen je tussen je 60ste en 64ste verjaardag spaart, terwijl je wel nog van een belastingvoordeel geniet.
- Wie na zijn 55ste verjaardag pas start met een pensioenspaarpotje op te bouwen, betaalt die belasting op de 10e verjaardag van het contract. Hou er dus rekening mee dat je de tegoeden pas na tien jaar kunt opvragen.
- Op fiscaal vlak doe je bijvoorbeeld zelfs nog profijt als je op je 60ste verjaardag start met pensioensparen. Stel dat je jaarlijks 990 euro opzijzet, krijg je nog vijf keer 297 euro, oftewel 1.485 euro in totaal, terugbetaald van de fiscus. Bij een pensioenspaarfonds gaat de fiscus uit van een fictief jaarlijks rendement van 4,75 procent, wat dus betekent dat je na vijf jaar een eindbelasting van 456 euro betaalt. Het nettovoordeel bedraagt in dit geval 1.029 euro.
- Bij pensioenspaarverzekeringen wordt de eindbelasting alleen berekend op de stortingen tegen de gegarandeerde interestvoet. De eventuele winstdeelnames worden dus niet belast.
Extra tip: Als je op latere leeftijd start met pensioensparen, is het een goed idee om te kiezen voor een defensief contract, zoals een defensief pensioenspaarfonds of tak21-verzekering. Hoe korter de spaarhorizon, hoe groter de impact van een eventuele beurscrash op jouw spaarkapitaal als je een grote blootstelling hebt aan de beurs. Dat is het geval bij dynamische pensioenspaarfondsen.
(nd)