Deal tussen concurrenten Telenet en Proximus in de maak: de twee willen samen glasvezel leggen

Deal tussen concurrenten Telenet en Proximus in de maak: de twee willen samen glasvezel leggen
( Ariana Lindquist/Bloomberg via Getty Images)

Glasvezel voor sneller dataverkeer doet in heel België zijn intrede. Het leggen van kabels is een hele onderneming, en daarom wordt er volop samengewerkt. De twee grote telecomspelers Proximus en Telenet werken aan zo’n akkoord.

In het nieuws: Drie grote partijen – Proximus, Telenet met een meerderheidsbelang in het bedrijf Wyre en Orange – praten over samenwerking, weet De Tijd.

  • Telecomregulator BIPT zette eerder al het licht op groen voor samenwerking rond het plaatsen van glasvezelkabels. Omdat de graafwerken, zeker in dunbevolkte gebieden, erg duur zijn, is samenwerking tussen de operatoren van groot belang. De deadline voor samenwerkingsakkoorden is vastgelegd op 15 mei. Deze moeten ter goedkeuring aan de waakhond worden voorgelegd.
  • Daarbij zijn het de grote spelers die het laken naar zich toetrekken. Verschillende joint ventures en buitenlandse samenwerkingen komen niet aan bod. De waarschijnlijke deals zouden gaan tussen Proximus en Wyre in Vlaanderen en Proximus en Voo in Wallonië. Voo werd overgenomen door Orange. In Brussel wil Proximus het alleen doen, schrijft De Tijd.
  • Daarbij zou men voorrang geven aan Vlaanderen, omdat Wallonië minder belangrijk zou zijn qua impact. Het akkoord tussen Proximus en Telenet zou in grote lijnen vastliggen, maar de details zijn nog niet helemaal rond.

Grenzen nog niet vastgelegd

Ingezoomd: De contouren van het akkoord gaan met name over de zogenoemde ‘B-zones’.

  • Bij de onderhandelingen wordt Vlaanderen opgedeeld in drie zones. De A-zones zijn de grote steden, B-zones streken die minder dichtbevolkt zijn en C-gebieden zijn de meest landelijke.
  • Een deal tussen Proximus en Telenet zou vooral de B-zones bevatten, al zijn ook de grenzen van elke zone nog niet duidelijk vastgelegd. Een akkoord voor de C-zones, waar glasvezel plaatsen het duurst is, zou pas later gesloten worden. Mogelijk zal hierbij ook de nieuwe Vlaamse regering bij betrokken worden.
  • Door de complexiteit van het dossier is het tevens mogelijk dat het akkoord in fases wordt afgesloten. De eerste deal hoeft niet gedetailleerd te zijn, is te horen. Overigens is de deadline van het BIPT niet zeer strikt: het wil de datum nog heroverwegen als de telecombedrijven “binnen een redelijke termijn” deals willen afronden na 15 mei.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.