Gezichtsherkenning op de luchthaven: “Hé jij daar! Begeef je onmiddellijk naar de gate”

De voorbije jaren is gezichtsherkenning in steeds meer luchthavens geïntegreerd zonder dat reizigers daar al te veel aanstoot aan nemen. Ook op Zaventem kiezen reizigers liefst voor de (meestal snellere) optie om langs de geautomatiseerde paspoortcontrole te passeren door even in de camera te kijken. Maar in Singapore zijn nu plannen bekendgemaakt om het gebruik van deze technologie gevoelig uit te breiden.

Naast de self-service check-in, het afleveren van reiskoffers (bag drop) en de immigratie, wil de luchthaven Changi in deze Aziatische stadstaat ook gezichtsherkenning gaan invoeren om specifieke passagiers die zich te laat aan de gate melden op te sporen in het luchthavengebouw.

Dat zou wel eens gevolgen kunnen hebben voor de rest van de wereld. In een rangschikking die luchtvaartconsultancy Skytrax opmaakt klasseert Changi Airport nu al zes opeenvolgende jaren als de beste luchthaven ter wereld. Dat betekent dat de doorlooptijden – van aankomst op de luchthaven tot boarden aan de gate – er optimaal zijn.

Volgens de luchthavendirectie in Singapore is nog enkel de toestemming van de vliegtuigmaatschappijen nodig om deze volgende stap te implementeren en kan de technologie dan binnen het jaar operationeel zijn. 


© Getty Images

1,8 miljard gezichten scannen… in minder dan 3 seconden

Een van de IT-bedrijven die mogelijk de software voor de operatie kan leveren is het Chinese Yitu, dat recent een kantoor heeft geopend in Singapore. Het gezichtsherkenningsplatform van Tiyu kan naar eigen zeggen 1,8 miljard gezichten identificeren in minder dan… 3 seconden.

Toch groeit ook de tegenstand tegen deze technologie. Volgens Silkie Carlo van Big Brother Watch, een beweging die opkomt voor het recht op privacy, zou deze technologie ‘de nagel in de doodskist’ van de individuele privacy en het recht op anonimiteit in het openbaar zijn.   

“Zelfs indien een aantal gebruiken van gezichtsherkenning sociaal goed bedoeld is, leent deze technologie zich tot autoritarisme, zoals we in het VK hebben gezien, waar gezichtsherkenning wordt ingezet om protesten te monitoren en biometrische foto’s te verzamelen van onschuldige mensen. Verder blijft de vraag of de automatisering van gezichtsherkenning in de openbare ruimte wettelijk is binnen het internationale en regionale wettelijke kader,” zegt hij op de BBC.

Meer