Zullen gewijzigde leefgewoontes na de coronapandemie de vastgoedmarkt stutten terwijl de ECB de rente verhoogt?

Zullen gewijzigde leefgewoontes na de coronapandemie de vastgoedmarkt stutten terwijl de ECB de rente verhoogt?
Christine Lagarde – Getty Images

De Europese Centrale Bank (ECB) is sinds deze zomer de rentes aan het verhogen. Daardoor moeten huizenjagers veel meer betalen voor een hypothecaire lening, met dalende vastgoedprijzen als gevolg. Enkele onderzoekers van de toezichthouder merken op dat we door de coronacrisis anders leven, wat volgens hen de vastgoedmarkt kan stutten.

Net zoals tal van andere centrale banken is de ECB het geldbeleid aan het verstrakken om de torenhoge inflatie te temperen. Zo is het leven in de eurozone vorige maand 9,1 procent duurder geworden. In juli kwam de geldontwaarding uit op 8,9 procent.

Duurdere woonleningen

Doordat de geldontwaarding niet aan kracht verliest, heeft de toezichthouder eerder deze maand beslist om de rente op te trekken met 75 basispunten, na een eerste verhoging (50 basispunten) in juli. Door dergelijke beleidsbeslissingen wordt het voor consumenten duurder om te lenen. Dat zien we voornamelijk wanneer we naar de hypotheekmarkt kijken.

De rentebarometer van Immotheker leert ons dat de gemiddelde rente op een woonlening met een quotiteit tussen 81 en 100 procent (de verhouding tussen het leenbedrag en de actuele waarde van de woning) en een looptijd van 20 jaar sinds begin dit jaar is gestegen van iets meer dan 1,5 tot 3,06 procent vandaag.

Gewijzigde woonvoorkeuren door corona

Verwacht wordt dat de vastgoedmarkt daardoor fors zal afkoelen. Volgens sommige analyses kan een rentestijging met 1 procent ervoor zorgen dat de vastgoedprijzen over een periode van twee jaar dalen met 9 procent. Niccolo Battistini, Johannes Gareis en Moreno Roma, drie onderzoekers van de ECB, verwachten dat gewijzigde leefgewoontes als gevolg van de coronacrisis de vastgoedmarkt zullen stutten. Dat meldt het persagentschap Bloomberg.

De onderzoekers merken in een nota op dat we door de gezondheidscrisis meer waarde hechten aan ruimere woningen die thuiswerken mogelijk maken. “Daardoor liggen de prijzen voor vrijstaande huizen en residentieel vastgoed buiten de hoofdsteden van de eurozone hoger dan alternatieven”, klinkt het. “De gewijzigde woonvoorkeuren zouden de hogere hypotheekrente kunnen tegengaan en zouden een deel van de veerkracht die op de vastgoedmarkt in de eurozone is waargenomen, kunnen verklaren.”

Hoe zit het in ons land? De Notarisbarometer toonde eerder in juli aan dat de gemiddelde prijs van een woonhuis in België in de eerste drie maanden van 2022 met 7,1 procent is gestegen in vergelijking met het jaargemiddelde van 2021. Als we naar de reële prijsstijging (prijsstijging min inflatie) kijken, zien we dat de gemiddelde vastgoedprijs slechts met 0,6 procent is gestegen. Op veel plaatsen is er zelfs sprake van een reële prijsdaling. Van veralgemeende prijsdalingen is vooralsnog geen sprake. Vraag is of we bij de volgende Notarisbarometer een eerste effect zullen zien van de Europese renteverhogingen.

(mah)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.