Een toponderhandelaar van de EU deed haar beklag in The Financial Times over hoe China handelsgesprekken tegenwerkt.
De EU en China zijn al zes jaar aan het onderhandelen over de ‘EU-China Comprehensive Agreement on Investment’. Dat investeringsakkoord moet er onder meer voor zorgen dat China zijn markt volledig opent voor Europese investeringen.
Terwijl in Europa de vrije markt regeert – en China dus vrije toegang heeft tot onze economie– zijn veel Chinese sectoren nog gesloten voor Europese bedrijven. Toen China in 2001 lid werd van de Wereldhandelsorganisatie kon de kwaliteit van Chinese producten nog niet tippen aan de Westerse. Dat was een van de redenen waarom de Chinese overheid heel wat segmenten van haar economie gesloten hield voor Europese en Amerikaanse goederen. Ondanks veel progressie is China vandaag nog steeds niet helemaal open.
China blaast warm en koud
De gesprekken over dat investeringspact lopen verlopen echter bijzonder stroef. Beide partijen willen het akkoord getekend zien voor het einde van 2020. Dinsdag zei een Europese toponderhandelaar in de Britse zakenkrant dat ze daar niet meer in gelooft: ‘We zijn totaal niet op schema om die deadline te halen.’ Zei Sabine Weyand, directeur-generaal voor handel van de Europese Commissie. ‘De gesprekken verlopen op een slakkentempo.’ Ze voegde eraan toe dat China volgens de EU niet de nodige stappen onderneemt. De onderhandelingen riskeren volgens Weyand te mislukken omdat China te traag handelt.
China blijkt warm en koud te blazen. Wang Yi, de Chinese minister van Buitenlandse Zaken, is momenteel op rondreis door Europa om de handelsbanden aan te halen. Dinsdag benadrukte hij tegen Charles Michel, de voorzitter van de Europese Raad, dat de EU een handelspartner is en geen rivaal. Yi vroeg bij zijn bezoek aan het EU-hoofdkwartier zelfs om los van de gesprekken over het investeringspact, onderhandelingen op te starten voor een heus vrijhandelsakkoord.