Gerucht over strafrechtelijke maatregelen tegen Jack Ma doet aandeel van Alibaba tuimelen

Er was even paniek bij de beleggers met aandelen van de Chinese e-commercereus Alibaba in hun portefeuille. Aanleiding was een bericht van de staatszender CCTV over de lokale overheid in de stad Hangzhou die uitgaansrestricties had opgelegd aan iemand met de familienaam “Ma”.

Op de beurs van Hongkong was het aandeel van Alibaba even met 10 procent in het rood gedoken. Een bericht over strafrechtelijke maatregelen opgelegd aan iemand in Hangzhou met de familienaam “Ma” deed heel wat beleggers op de verkoopknop drukken. Er werd gevreesd dat het om Jack Ma, de oprichter van Alibaba, ging. Het hoofdkantoor van Alibaba is namelijk gevestigd in de Chinese metropool. Het bericht was afkomstig van de staatszender CCTV.

Een ander persoon

De zender sprak van een persoon aan wie de overheid op 25 april uitgaansrestricties had opgelegd, na beschuldigingen van het aanzetten tot ondermijning van de staatsmacht en andere activiteiten die de nationale veiligheid in gevaar brachten.

Intussen heeft CCTV bevestigd dat het niet om Jack Ma gaat. “De naam van de persoon in kwestie bestaat uit drie karakters”, liet de zender weten. Net zoals bij de flash crash in Europa gisteren, was de ineenstorting van het aandeel slechts van korte duur.

Niet de eerste paniekreactie

Dergelijke paniekreacties komen niet als een verrassing, aangezien Jack Ma en China niet altijd op dezelfde lijn zitten. Kort na de mislukte beursgang van Ant, een fintech- en dochteronderneming van Alibaba, was de oprichter van Alibaba even van de radar verdwenen. Er deden toen ook allerhande geruchten de ronde over die verdwijning.

Sinds die geannuleerde beursgang heeft het aandeel van Alibaba heel wat terrein moeten prijsgeven. In vergelijking met eind 2020 is de koers met ruim 60 procent gezakt op de beurs van Hongkong. Dat is inclusief een herstel van 20 procent sinds vorige vrijdag. Die herstelbeweging is er gekomen nadat China nieuwe maatregelen heeft aangekondigd om de economie te ondersteunen.

(evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20