Gerommel bij kopstukken MR

Het was een rekening die nog openstond van bij de verdeling van de ministerposten in Vivaldi, de nazomer van 2020 dus. Maar wraak is een gerecht dat best koud geserveerd wordt.

  • Dat geldt deze week voor Jean-Luc Crucke (MR), de Waalse minister van Budget, en vooral de nummer twee van de MR, de ondervoorzitter. Die was in oktober 2020 ongemeen hard voor Georges-Louis Bouchez, zijn voorzitter, toen die wat ging schuiven met posten in de federale, maar vooral Waalse regering. Het draaide uit op een fiasco, waarbij heel de partijtop van de MR Bouchez leek terug te fluiten.
  • Bouchez kon ternauwernood zijn stoel vasthouden. Maar nu, één jaar later, zit Bouchez steviger dan ooit. En Crucke wankelt. Want zijn fiscale hervormingen zijn in het Waals Parlement deze week afgeschoten door de eigen MR-fractie: een vernedering voor de ondervoorzitter.
  • Crucke geldt bovendien als een ‘progressieve liberaal’, die ook graag met Ecolo samenwerkt: het is een publiek geheim dat hij van in het begin hard vocht voor Vivaldi. Bouchez profileert zich daarentegen steeds meer op rechts, ook tegen de eigen coalitiepartners, zowel Waals als federaal.
  • Crucke moet nu de wonden likken, na een dergelijke afgang, geïnstigeerd vanuit de eigen rangen. Het idee dat hij de aftocht blaast en opstapt, is al meermaals verschenen in de Franstalige pers. Maar dat zou de Waalse regering niet goed uitkomen, waar het wel peis en vree is. Meer zelfs: PS en Ecolo willen gerust dat voorstel van Crucke wél stemmen. Af te wachten hoe het spelletje poker afloopt.
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20