Gerecht voert huiszoeking rond Russische inmenging in Europees Parlement uit

Het Belgische gerecht voerde woensdagochtend een huiszoeking uit in het Europees Parlement als onderdeel van een onderzoek naar Russische inmenging, gericht op de nieuwswebsite Voice of Europe.

In het nieuws: Een bureau van een parlementair medewerker in het Europees Parlement wordt doorzocht, zo weet De Tijd.

  • De huiszoeking komt er nadat de Tsjechische en Belgische inlichtingendiensten een Russisch desinformatienetwerk ontdekten dat tot in het Europees Parlement reikte. Voice of Europe zou geprobeerd hebben invloed uit te oefenen op Europese politici, met als doel om de Europese Unie te ontmoedigen om Oekraïne te steunen. Daarbij zouden enkele politici ook betaald zijn om de Russische belangen te dienen.
  • De huiszoeking richtte zich op Guillaume P., meldt het Duitse tijdschrift Der Spiegel. Dat is een medewerker met banden met verschillende extreemrechtse partijen, waaronder de AfD en het Franse Rassemblement National. Daarbij worden tevens zijn woning in Schaarbeek en zijn kantoor in Straatsburg doorzocht.
    • Guillaume P. is de persoonlijke medewerker van het Duitse Europarlementslid Maximilian Krah geweest. Die lag onlangs onder vuur als lijsttrekker van het uiterst rechtse AfD. P. zou nu werken voor Marcel de Graaff, een Europarlementslid voor het Nederlandse Forum voor Democratie.

Geen Belgen in het vizier

Ingezoomd: In de zaak zijn geen Belgen betrokken, meldt De Tijd.

  • In België werd ook Vlaams Belang-politicus Filip Dewinter gelinkt aan Voice of Europe. Hij gaf interviews aan de website. Hij, of andere Belgische politici, zouden geen geld hebben gekregen om pro-Russische propaganda te verspreiden, zegt De Tijd. In de interviews riep Dewinter dan ook op om Oekraïne te blijven steunen. Maar hij gaf ook aan “zeer goede contacten in Rusland” te hebben en “een vriend te zijn van verschillende Russische politici”.
    • Volgens Tsjechische media zouden er wel Belgische politici bij de zaak betrokken zijn, evenals Nederlandse en Duitse. De Tijd haalt aan dat dit niet klopt, de Belgische staatsveiligheid was enkel betrokken bij de zaak omdat het Europees Parlement nu eenmaal in Brussel staat.
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.