Alweer stuurt Poetin een generaal de laan uit: opperbevelhebber Russisch leger moet de klus nu zelf klaren

Een opvallende move van het Kremlin: Sergej Soerovikin, die de Russische invasie van Oekraïne in goede banen moest leiden, mag opkrassen. In de plaats komt Valeri Gerasimov, nota bene de opperbevelhebber van het Russische leger.

Waarom is dit belangrijk?

De job van Russisch legerofficier lijkt niet bijzonder gegeerd. Bijna maandelijks wordt bekend dat het opperbevel van de strijdkrachten in Oekraïne weeral vervangen werd. De officiers die wat lager op de piramide staan, moeten dan weer vrezen om in Oekraïne overhoop geknald te worden door raket- of artillerievuur.

In het nieuws: Slechts drie maanden na zijn aanstelling, vliegt Sergej Soerovikin weer buiten. Het is nu aan de grote baas zelf om de touwtjes in handen te nemen.

  • Soerovikin werd pas op 8 oktober aangesteld als opperbevelhebber van de invasietroepen. Aan het begin van de invasie was de generaal al verantwoordelijk voor de legers in het zuiden van Oekraïne. Voordien bekleedde hij verschillende topfuncties binnen het Russische leger. Zo was hij generaal van de Russische luchttroepen en opperbevelhebber van de troepen in Syrië.
  • Nu pikt Valeri Gerasimov zijn plaats in. In zijn nieuwe rol krijgt hij Soerovikin zelf als adjunct. Daarnaast zullen ook de opperbevelhebber van de grondtroepen, Oleg Saljoekov, en Alexej Kim, de vicestafchef van de grondtroepen, hem adviseren.
  • Gerasimov is op dit moment stafchef van het leger, de hoogste in rang op de president en minister van Defensie na. In die hoedanigheid is hij ook plaatsvervangend minister. Hij heeft een belangrijk aandeel in de huidige staat van het Russische leger en het buitenlands beleid van het land, dat bekend staat als de Gerasimov-doctrine.

Poetin geeft er niet om

  • Het is opvallend dat de hoogste in rang van het Russische militaire apparaat nu overneemt. Russisch minister van Defensie Sjojgoe doet dit echter af als “dat Rusland de speciale militaire operatie belangrijker vindt”.
  • Mark Galeotti, politiek wetenschapper en analist, noemt de aanstelling van Gerasimov ‘significant’. Hij voert aan dat Soerovikin niet echt iets verkeerd deed als opperbevelhebber, maar dat je op drie maanden tijd gewoon weinig kan doen. “Poetin verstaat dit niet, of geeft er alvast niets om.”
  • Voor Gerasimov zelf is de aanstelling vooral een degradatie. De stafchef lag al langer onder vuur, en zal zijn relaties met Jevgeni Prigozjin en Ramzan Kadyrov nieuw leven moeten inblazen. Die spelen, respectievelijk als eigenaar van de privémilitie Wagner Group en de leider van de Tsjetsjeense Republiek, een belangrijke rol in de strijd. Zowel Wagner-huurlingen als ‘Kadyrovieten’, Tsjetsjeense elitesoldaten, vechten zij aan zij met het Russische leger in Oekraïne.

Onderliggend: Het lijstje met generaals die de leiding hadden over de invasie wordt steeds langer. Dat zegt veel over het Russische leger.

  • Aan het begin van de invasie was er geen absolute opperbevelhebber: volgens Poetins plannen moest Kyiv binnen drie dagen vallen, dus speciaal daarvoor een commandant aanduiden leek wat zinloos. Al snel bleek echter dat die invasie toch een pak minder vlot zou verlopen dan gedacht.
  • Daarom werd op 10 april bekend gemaakt dat Aleksandr Dvornikov, bijgenaamd ‘De Slachter van Syrië’, de invasie moest coördineren. Zijn bijnaam kreeg hij door zijn rol in de oorlog in Syrië: Dvornikov was de opperbevelhebber van de Russische troepen daar destijds grootschalige bombardementen lanceerden op burgerdoelen. Een massa Syriërs liet er de dood, de generaal kreeg van Poetin de titel en medaille van “Held van de Russische Federatie”.
  • Op 3 juni ging het gerucht de ronde dat Dvornikov was vervangen door Gennary Zhidko, de bevelhebber van één van Ruslands militaire districten. Het Conflict Intelligent Team, een zelfstandige organisatie die de oorlog op de voet volgt, gaf aan dat hij de nieuwe opperbevelhebber was. De Britse krant The Guardian dacht hetzelfde, nadat beelden verschenen van Zhidko, samen met minister van Defensie Sergej Sjojgoe. Het is echter nog steeds onduidelijk of hij effectief de hoogste in rang was.
  • Alleszins op 8 oktober 2022 was het spelletje uit voor Zhidko, of Dvornikov. Toen werd met Soerovikin een nieuwe opperknuppel aangesteld. Die mocht echter maar kort meespelen: drie maanden later is het aan Gerasimov om de brokken te lijmen.

(fjc)

Meer