Geraken Uber en Lyft uit hun beursdal?

De aandelen van taxidienstbedrijven Uber en Lyft blijven in een neerwaartse spiraal zitten die nu al een jaar aanhoudt. Toch noteren ze stijgende inkomsten en hoopvolle vooruitzichten.

Woensdag vielen Uber en Lyft nog dieper in hun dal op de beurs dan voorheen. Sinds de zomer van 2021 is de trend alleen maar dalend. Het Lyft-aandeel verloor woensdag een derde van zijn waarde. Ook Uber viel bij de opening van de beurs in een diep dal, maar kon de meeste verliezen later op de dag nog goedmaken en eindigde 4,65 procent lager.

Roet in het eten

Door de stilstand van het dagelijkse leven tijdens de pandemie kregen Uber en Lyft te maken met grote verliezen. Maar ook andere factoren speelden mee.

Zo steeg het nettoverlies van Uber in het eerste kwartaal, van 108 miljoen dollar een jaar geleden, tot 5,9 miljard dollar. Dat was het gevolg van een waardedaling van 5,6 miljard dollar van belangen in andere bedrijven, waaronder het Chinese vervoersbedrijf Didi.

Sinds Didi in de zomer van vorig jaar op de New York Stock Exchange terechtkwam, is zijn waarde al met meer dan 80 procent gedaald, van meer dan 15 dollar per aandeel tot zo’n 2 dollar per aandeel.

De stijging van de brandstofprijzen hebben ook roet in het eten van de dienstbedrijven gestrooid. In maart uitten Uber-chauffeurs hun woede toen het bedrijf “maar” 45 tot 55 cent toeslag per rit vroeg om die extra kosten te compenseren. Dat zou volgens de chauffeurs “ jammerlijk ontoereikend” zijn, berichte CNBC.

“We zijn tevreden over de resultaten”

Toch boekt Uber vooruitgang bij het herstel van de gevolgen van de coronapandemie, zei CEO Dara Khosrowshahi bij de voorstelling van de kwartaalcijfers van zijn bedrijf.

“Onze resultaten laten zien hoeveel vooruitgang we hebben geboekt bij het te boven komen van de pandemie en hoe de kracht van ons platform onze bedrijfsprestaties onderscheidt”, zei Khosrowshahi.

“We zijn tevreden over de resultaten van het eerste kwartaal”, zei ook Nelson Chai, financieel directeur van Uber. “Met een cash-flow die in het eerste kwartaal het break-evenpoint nadert, verwachten we nu een betekenisvolle positieve vrije kasstroom te genereren voor het hele jaar 2022.”

In het eerste kwartaal van 2022 heeft Uber een stijging van 18 procent in het aantal gemaakte reizen opgetekend. De inkomsten zouden daarmee met 136 procent gestegen zijn. Volgens voorspellingen van analisten kan het aandeel van Uber op de beurs bijna alleen maar omhoog gaan.

 “Nieuw COVID-hoogtepunt”

Concurent Lyft houdt ook zijn kin hoog en zegt dat het eerste kwartaal beter was dan verwacht. “Rittenvolumes bereikten een nieuw COVID-hoogtepunt”, zei Logan Green, CEO van Lyft in een verklaring.

“Onze Q1-resultaten overtroffen onze vooruitzichten aanzienlijk. Deze outperformance werd gedreven door de toegenomen vraag en veerkrachtige chauffeursniveaus”, aldus Elaine Paul, financieel directeur van Lyft.

“We zullen doorgaan met het verbeteren van de serviceniveaus om de toenemende vraag op de lange termijn te ondersteunen. We verwachten ook strategisch te investeren in belangrijke bedrijfsinitiatieven om onze aanhoudende groei te ondersteunen.”

(evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20