MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez was gisteren op bezoek bij de bonzen van de Belgische voetbalwereld, om daar hun jammerklachten te aanhoren over het verdwijnen van hun fiscale superkorting. Daar was hij, als enige verdediger binnen de regering, uiteraard de held. Even later ging het naar Brussels Airport, om daar dezelfde ontvangst te krijgen: ook de vliegtaks probeerde hij, als enige, af te houden. Bouchez als held van de dag: zo heeft hij het graag.
- Maar het is de Franstalige liberaal zijn bezoek aan het KVHV, een radicaal Vlaamse en conservatieve studentenclub, dat blijft nazinderen. Bouchez ging er in debat met Peter De Roover (N-VA) en Mark Eyskens (CD&V) over “de toekomst van het land”. Daarbij legde hij als droom een unitair België op tafel, maar concreet wil hij de herfederalisering van Gezondheidszorg en Klimaat tegen de volgende staatshervorming. Lekker tegen de stroom in dus, op het debat.
- Was het met de knipoog dat hij achteraf foto’s tweette van zichzelf met daarbij het commentaar “Jongeren met een passie voor ons land!” en een tricolore vlagje? Of wist de Franstalige liberaal dan echt niet dat het gemiddelde KVHV-lid eerder droomt van Vlaamse onafhankelijkheid? Hoe dan ook: een berg reacties gegarandeerd.
- Want in Franstalig België kreeg DéFI, de opvolger van het Fransdolle FDF, het schuim op de lippen. “Bij het KVHV, die studentenkring met notoir conservatieve en ultranationalistische standpunten, die sedert jaren polemieken aantrekt? Is dit provocatie of onwetendheid?”, zo vroeg François De Smet, voorzitter van DéFI zich af op Twitter.
- Zijn enige Kamerlid, Sophie Rohonyi, ging nog verder: “Bouchez die dus poseert bij een studentenclub die sedert jaren racistische en seksistische standpunten heeft, en waarvan de leiders ook bij Vlaams Belang opduiken, en tientallen leden ook lid zijn van het extreemrechtse Schild & Vrienden?”
- “Een open en democratisch debat in de grootste aula van de universiteit van Leuven. Met vertegenwoordigers van drie democratische partijen. En dan twijfel proberen te zaaien in de hoop dat iets blijft plakken … Een techniek die populisten gebruiken”, reageerde de woordvoerder van Bouchez meteen.
- Ondertussen is bij MR te horen dat dit soort bezoeken deel zijn van een bewuste strategie om Bouchez ook in Vlaanderen te laten scoren. Op die manier profileert hij zich meer als ‘echte Belg’, zo is de stelling. En tegelijk wil hij ook het imago keren dat na de vorming van Vivaldi bleef hangen, als zou hij roekeloos en onwerkbaar zijn.
- Daarbij is het een publiek geheim dat Bouchez droomt van ooit in de Zestien zijn intrek te kunnen nemen. Maar daarvoor moet hij ook in Vlaanderen kunnen scoren, zo is de onderliggende redenering. De vraag is of dat überhaupt kan, zolang hij geen deftig Nederlands spreekt. Op die manier zag hij ook een potentiële job als minister van Binnenlandse Zaken binnen Vivaldi door zijn handen glippen.