Het is MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez niet gelukt om de grootste partij in Bergen te worden. De PS van burgemeester Nicolas Martin blijft aan zet. Toch wil Bouchez mee besturen, en hij schuwt de harde taal weer eens niet.
Key takeaways
- Georges-Louis Bouchez slaat en zalft tegelijkertijd nadat hij de verkiezingen in Namen verliest.
- Hij wil persoonlijk een stap opzij zetten als daardoor de MR samen met de PS kan besturen.
- Ondertussen reikt Les Engagés op provincieniveau naar de hand van de PS, en niet automatisch naar die van de MR.
De uitslag: De ‘Liste du Bourgmestre’ van Nicolas Martin haalt een overdonderende score van 44,6 procent. ‘Mons en Mieux’ van Georges-Louis Bouchez wordt op ruime afstand de tweede partij met 28,7 procent.
De reactie: Bouchez wil koste wat het kost in het stadsbestuur komen.
- Martin haalt geen meerderheid met de PS alleen, het scheelde amper één zetel. Hij moet dus op zoek naar een coalitiepartner. Voor de verkiezingen gaf Martin al aan dat hij niet wilde besturen met de MR. Georges-Louis Bouchez van zijn kant moest toegeven dat er enorme verschillen zijn tussen de PS en de MR, maar hield de mogelijkheid open.
- Nu het Martin is die aan zet komt, is de uitgereikte hand van Bouchez nóg duidelijker. Maar in zijn typische stijl maakt de MR-voorzitter van de gelegenheid gebruik om Martin de les te spellen. Die moet volgens Bouchez “zijn ego aan de kant schuiven”. Al is Bouchez wel bewust van de polemiek die hijzelf teweeg brengt: “Ik beloof niet in het college te zitten indien dat de relaties wat zou kunnen ontspannen”, klinkt het.
Om te volgen: Ondertussen lonkt Les Engagés alvast naar een samenwerking.
- Les Engagés stapte samen met MR in de Waalse regering. De twee partijen waren ook overeengekomen om als een en ondeelbaar in de Brusselse en federale regeringen te zitten. Maar voor de provinciale verkiezingen ligt dat toch net even anders, vertelt voorzitter Maxime Prévot (Les Engagés). “We schuiven de PS niet in een handomdraai aan de kant” voor het provinciebestuur, klinkt het.
- Op provinciaal niveau kan Les Engagés perfect in alle 5 de provincies besturen met de MR. Prévot haalt echter aan dat de nieuwe Waalse regering “de krijtlijnen heeft uitgezet voor een ambitieuze hervorming”, maar dat de PS nodig is voor een tweederdemeerderheid om de hervormingen ook door te voeren. Les Engagés wil dus de deur naar de PS niet sluiten.
- Bouchez had aangegeven er “een voorkeur is om overal allianties met Les Engagés te hebben als vertrekbasis”, al “wil dat niet zeggen dat we niet de deur kunnen openen voor een derde”, nuanceert hij.
- In verschillende steden werd de PS de grootste partij, onder andere in Charleroi en in Luik. Een samenwerking met Les Engagés ligt daar dan ook voor de hand. Als de provinciebesturen dan opeens een andere leiding krijgen met MR erbij, kan dat voor spanningen zorgen. Les Engagés bevindt zich dus in een sleutelpositie door ofwel scheep te gaan met PS ofwel met MR.
- De analyse voor de provinciebesturen zal dus “provincie per provincie gebeuren, en in functie van gevoeligheden”, aldus Prévot.