Georges-Louis Bouchez in de clinch met journalistenbond over RTBF-reporter

In de nasleep van een incident met geweld tegen de politie in Anderlecht, botst MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez met de Franstalige journalistenbond. Aanleiding is een journaliste van de RTBF die de rellen in Anderlecht verschoonde.

  • Grote consternatie gisteren, over een incident van hard straatgeweld in Anderlecht, waarbij een agent een neusbreuk en hersenschudding werd geschopt. De politievakbond VSOA, die bekend staat om soms forse standpunten te nemen, zwierde het filmpje van dat incident online: agenten worden geschopt en geslagen, op de straten van Brussel.
  • Meteen ontplofte een politiek bommetje: dat wilde de VSOA ook doelbewust. ‘Wat denken jullie, Pascal Smet (sp.a) en Benjamin Dalle (CD&V)? Hadden onze collega’s het anders moeten aanpakken? Was dit een prioriteit?’
  • Daarmee verwoordt de VSOA de afkeer binnen de politie voor de reactie van de politiek op rellen vorige maand, in Kuregem, waarbij toen een jonge man om het leven kwam bij een politieachtervolging. Dat leidde tot rellen, waarbij onder meer Smet en zijn partij One.Brussels het opnamen voor de relschoppers. Ze uitten toen kritiek op het politieoptreden, en in het Brussels Parlement komen daarover hoorzittingen.
  • Maar het werd niet rustig: een week later waren er rellen in de Marollen, én er was het incident met een gemeenteraadslid van PS, dat na een politiecontrole op haar zoon wegens coronamaatregelen op Facebook de agenten uitschold voor ‘nazi’ en ‘fascisten’.
  • De video van de VSOA leidde tot de voorspelbare reacties: zowat elke politicus in Brussel veroordeelde het geweld unisono. Op geen enkele manier leek hier iets goed te praten, ook de PS haalde dus fel uit naar de relschoppers.
  • Maar er ontstond wel een ander mediarelletje: Sofia Cotsoglou, een journaliste bij de RTBF, haalde uit op Twitter: ‘Sinds wanneer schrijft men een artikel in de pers dat maar van één versie van de feiten uitgaat?! Op autoriteit van een vakbond! Deze beelden kunnen evengoed exact het tegenovergestelde zeggen.’
  • Dat deed onder meer N-VA-parlementslid Mathias Vanden Borre steigeren: ‘Reactie van een RTBF-journaliste’ waarbij hij eraan toevoegde ‘mevrouw Cotsoglou is de voormalige woordvoerster van de partijvoorzitter van Ecolo‘. Tussen 2011 en 2014 werkte Cotsoglou inderdaad als perswoordvoerster voor Jean-Marc Nollet (Ecolo), op diens kabinet.
  • Maar het was de MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez die de frontale aanval inzette: ‘Kan er een uitleg zijn voor het feit dat men politieagenten slaat? Het ‘tegenovergestelde zeggen’? Dat de politieagenten die betrokken personen slaan? De verantwoording is het begin van excuses. Ik hoop dat dit niet de redactionele lijn bij de RTBF bepaalt’, zo haalde Bouchez uit naar de journaliste. Die haalde haar tweet uiteindelijk offline.
  • De zaak kreeg een staartje. Martine Simonis, de secretaris-generaal van de Franstalige journalistenbond, vond het nodig tussen te komen. ‘Het is tijd om te begrijpen dat uw positie u niet toelaat, op geen enkele manier, om u als rechter van journalistiek werk te gedragen. De journalistenbond AJP raadt u aan de vrijheid van meningsuiting van journalisten te respecteren.’ Een opvallende reactie, die veel zegt over het journalistieke landschap in Franstalig België.
  • Overigens beweegt de zaak ook politiek. Vanmorgen haalde Open Vld-minister Sven Gatz op Radio 1 hard uit: ‘De VSOA heeft helemaal gelijk. Sommige politici in Brussel maken het extra moeilijk voor de politie. (…) We gaan zo misschien wel geen politie meer hebben die nog naar die wijken wil gaan’, zo stelde Gatz.
  • De Open Vld-minister kondigt ‘een diepgaander gesprek in de Brusselse regering‘ hierover aan. Verder pleitte hij ook voor ‘nultolerantie, dat is de juiste aanpak’. ‘Nu wordt de politie ‘gedoogd’, als ze zich in de wijken toont, is er al meteen een spanning. Dat moet veranderen.’
Meer