De impasse in de federale onderhandelingen is een feit. MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez ergert zich aan de lekken in de pers. Hij haalt een beproefde methode aan: de onderhandelaars moeten zich opsluiten in conclaaf.
Key takeaways
- Georges-Louis Bouchez vindt de lekken hinderlijk. Volgens hem lekt zijn partij niet.
- In een kasteel zitten om lekken tegen te gaan is een beproefde methode, met resultaat.
- Gezien de PS de begrotingsplannen aanvalt, is rust om tot een regering te komen misschien geen slecht idee.
In het nieuws: De oplossing tegen het lekken is simpel, zegt Bouchez: afzondering en opsluiting.
- De afgelopen week lekten heel wat werkteksten van formateur Bart De Wever (N-VA) uit. Er was de bijgewerkte sociaaleconomische supernota, waarvan de inhoud al snel bekend werd. Ook de plannen uit de kleinere werkgroepen over communautaire hervormingen, defensie en energie raakten bekend.
- Doordat het cijfermateriaal op straat lag, kon de pers heel snel concluderen dat de voorstellen voor de belastinghervorming vooral de hogere inkomens ten goede zouden komen. Conner Rousseau (Vooruit) reageerde daar op: hij wil nu dat De Wever vanaf nul begint met het hertekenen van de begroting. Daarbij moeten “de lasten eerlijker verdeeld worden”, stelt Rousseau.
- Volgens Bouchez komt het lek niet van bij de MR, zo vertelt hij aan RTL Info. “Wij zijn van bij het begin heel discreet geweest. Wij willen vooral dat het vooruit gaat. Een lek over nieuwe belastingen bijvoorbeeld: ik denk dat het evident is dat het benadrukken daarvan niet in ons belang is”.
- “We hebben een verantwoordelijkheid om dingen gedaan te krijgen, dus de lekken moeten stoppen”, haalt Bouchez aan. De deadline van eind november of begin december hangt boven de hoofden van de onderhandelaars. “We moeten stilaan een versnelling hoger schakelen om de meest complexe dossiers onder de loep te nemen en een regeerakkoord af te sluiten. Ten laatste in december willen we een begroting kunnen stemmen”, aldus de MR-voorzitter.
- En hoe moeten de lekken dan stoppen? Bouchez ziet één welbepaalde oplossing. “In de komende dagen zullen we een momentum vinden om allemaal rond de tafel te gaan zitten, om onszelf op te sluiten voor een conclaaf dat enkele dagen of weken kan duren”, denkt hij.
Rust in een kasteel
Uitgezoomd: Politici die zich terugtrekken in conclaaf is een bekend beeld.
- Het is misschien opmerkelijk dat De Wever ervoor koos om in de Wetstraat te onderhandelen. Hoewel hij vanaf het begin discretie predikte, staat het Brusselse politieke hart nu niet echt bekend om zijn rust.
- Daarom werd in het verleden vaak Kasteel Hertoginnedal gekozen om discreet tot akkoorden te komen. De christendemocraat Théo Lefèvre en de socialist Paul-Henri Spaak klopten er in de jaren 60 de taalwetten af die het taalgebruik van het bestuur in de gewesten regelden.
- In de jaren 90 gebruikte premier Jean-Luc Dehaene (cd&v) het kasteel als hoofdkwartier voor regeringsonderhandelingen. De nabijgelegen Sint-Annapriorij werd vanaf 1992 zelfs de wekelijkse verzamelplaats voor de vrijdagvergaderingen van de ministerraad.
- En in 2007 startte ook toenmalig formateur Yves Leterme (cd&v) de gesprekken op vanuit Hertoginnedal. De beslotenheid van het kasteel zou voor inkeer en kalmte zorgen.
PS voert alvast oppositie
Ondertussen: De PS schiet op het voorstel van De Wever.
- Nu de begrotingscijfers bekend zijn, kan er ook uit politieke hoek weerstand komen. De PS, die straks vermoedelijk in de oppositie belandt, doet dat al. Ontslagnemend minister van Pensioenen Karine Lalieux (PS) haalt in Le Soir aan dat de plannen van De Wever “een grootschalige aanval op Brussel vormen, die gevolgen zal hebben voor de financiën en de begroting van het Gewest”.
- In de plannen van De Wever zou het Brusselse investeringsfonds Beliris geen financiering meer krijgen vanuit de federale overheid. Volgens Lalieux is dat een besparing van 375 miljoen euro, wat ze “een schande” noemt. Ook het schrappen van de renovatie van het Jubelpark, met een kostenplaatje van 153 miljoen euro, schiet bij de minister in het verkeerde keelgat.
- Volgens Lalieux bespaart De Wever in totaal 2,5 miljard euro op het Brussels Gewest, wat ze “niet houdbaar” noemt. Ze wil dat MR en Les Engagés Brussel verdedigen in de federale onderhandelingen. In Brussel vormden MR, Les Engagés en PS een coalitie. Misschien is het idee van Georges-Louis Bouchez dan toch zo slecht niet, als er commotie blijft komen.