Markten:
Markten inladen...

DONDERDAG 02 APR

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Geopolitical Risk Index (GPR) op hoogste niveau sinds Irak-invasie in 2003

Logo Business AM

05/09/2017 | Dominique Dewitte | 2 min leestijd

De Geopolitical Risk Index, een graadmeter die geopolitieke risico’s meet, staat op zijn hoogste niveau sinds de Irak-invasie in 2003. Noteerde de GPR toen op 455 punten, dan staat die nu op 284 punten. Dat is meer dan drie keer hoger dan het gemiddelde van 83,7, dat tussen 1900 en 2017 werd opgemeten.

De Geopolitical Risk Index is een creatie van Matteo Iacoviello en Dario Caldara, 2 Italiaanse economen die zetelen in de Raad van Gouverneurs van het Amerikaanse Federal Reserve System.

Maand na maand stellen beide de index op aan de hand van de berichtgeving in 11 Amerikaanse en internationale kranten (The Boston Globe, Chicago Tribune, The Daily Telegraph, Financial Times, The Globe and Mail, The Guardian, Los Angeles Times, The New York Times, The Times, The Wall Street Journal en The Washington Post), waarbij ze speuren naar woorden die geopolitieke spanningen aanduiden.

De GPR kende zijn hoogste notering bij de invasie van Irak in 2003, maar piekte ook na 11 september 2011, tijdens de eerste Golfoorlog (1990), tijdens de Rusland-Oekrainecrisis en de invasie van de Krim in 2014 en na de terroristische aanslagen in Parijs. Onderstaande grafiek verwerkte de gegevens tot en met 10 augustus 2017, dus voor de escalatie van de voorbije dagen op het Koreaanse schiereiland

Uiteraard is het vandaag die situatie die de graadmeter de hoogte injaagt en de financiële markten in de grootste onzekerheid onderdompelt. Aziatische beleggers zijn traditioneel nog voorzichtiger dan de Europese wanneer zich crisissituaties voordoen. Wat de volgende uren gaat gebeuren is dan ook onmogelijk te voorspellen.

[media-credit name=”© GPR” align=”aligncenter” width=”1024″][/media-credit]


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
Logo Business AM

Business AM | Stocks

Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Goed gezegd Sanna Ma

De American Dream kan je best in de Scandinavische landen realiseren.

Sanna Marin, premier van Finland
zo gezegd Hillary Clinton

Niemand vindt Bernie Sanders leuk. Niemand wil met hem werken, en hij krijgt niets gedaan.

Hillary Clinton