Weer een demonstratie in Gent, maar dit keer tegen Groen

Weer een demonstratie in Gent, maar dit keer tegen Groen
Hafsa El-Bazioui (Groen) en Filip Watteeuw (Groen) – Foto’s: Website Groen

Woensdagavond werd er weer gedemonstreerd tegen de politieke situatie in Gent. Opmerkelijk: dit keer waren het geen progressieve Gentenaars die om een coalitie met Groen vroegen, maar kwamen er mensen betogen die juist tegen Groen zijn.


Key takeaways

  • In Gent is er gedemonstreerd tegen een coalitie met Groen. Actievoerders zien liever een coalitie met N-VA.
  • Groen, Vooruit en Open Vld onderhandelen verder over een coalitie. Erg makkelijk is het niet.
  • Als de drie er niet uitkomen, komt N-VA aan zet. Het wordt uitkijken of Vooruit dan andermaal een akkoord wegstemt.

In het nieuws: 150 actievoerders kwamen in het stadscentrum van Gent bijeen om te protesteren tegen Groen.

  • Nadat de achterban van Vooruit een samenwerking met N-VA afwees, is Groen aan zet om de onderhandelingen te leiden. Na bemiddeling van Vera Dua (Groen) komen de gesprekken tussen kartellijst Voor Gent (met Vooruit en Open Vld) en Groen weer op gang. De drie partijen hebben nog tot woensdag om een akkoord te sluiten. Anders gaat het initiatiefrecht over naar N-VA.
  • De actievoerders zien een samenwerking tussen Voor Gent en Groen niet zitten. Ze droegen slogans uit zoals “Wij hebben Groen niet vandoen” en “Groen buiten”. “Dat moet stoppen met die groenen. Ik vind dat ons kartel (Voor Gent, red.) met N-VA moet samen gaan om een stadsbestuur te vormen. Ik ben heel boos”, zegt een actievoerder tegenover VRT NWS.
  • Het is de demonstranten te doen om het mobiliteitsplan van Groen-schepen Filip Watteeuw. Zij vrezen dat een coalitie met Groen meer van hetzelfde betekent. “De fietsers gaan altijd voor, en de automobilisten hebben niets”, zegt iemand. “De stad heeft overal parkeerplaatsen afgepakt omwille van de fietsers. Dat ze hun fiets in de gang zetten, zoals wij onze auto in de garage zetten”, klinkt het bij een ander.
  • De actie is opmerkelijk, omdat er eerder heftige betogingen waren tegen N-VA, gesteund vanuit de Gentse Groenen. Een groep wil duidelijk een ander geluid laten horen. Initiatiefnemer Omar Toubadie verklaart tegenover De Standaard dat hij “tegen het circulatieplan, de knips en de lage-emissiezone” is. In tegenstelling tot een aantal andere demonstranten zegt hij “niet pro N-VA of een andere partij” te zijn. Toubadie had via Facebook opgeroepen tot een stille wake om “Gent weer leuk te maken, zonder Groen”.

“Met slepende voeten”

Gevolgd: Ondertussen gaan de gesprekken tussen Groen en Voor Gent verder.

  • Ondanks het gemasseer van Dua blijft het water diep tussen beiden. “We werken verder, met slepende voeten”, zegt iemand van de onderhandelaars in De Morgen. Bij de onderhandelingen wordt het akkoord van Voor Gent met N-VA als basis gebruikt. Open Vld is niet van plan om nog veel toe te geven. De partij keurde het akkoord met N-VA goed met 97 procent, tegenover de afkeuring bij Vooruit met 44 procent voor.
  • Inhoudelijk blijft er in de tekst staan dat er “een trendbreuk” moet komen met het mobiliteitsbeleid. Daar struikelde Groen over. De bouw van een parkeertoren werd exemplarisch voor de vertrouwensbreuk tussen Groen en Voor Gent. De vraag is of dat vertrouwen nog volledig hersteld kan worden in een halve week.
  • Ook over de schepenposten kan Groen nog moeilijk doen. In het akkoord met N-VA kwamen de drie partijen overeen dat Vooruit als grootste groep 4 schepenen zou krijgen. Open Vld mocht met Mathias De Clercq de burgemeester blijven leveren en kreeg daarnaast 2 schepenposten. N-VA had er 3 gekregen. Groen zou dus ook akkoord moeten gaan met 3 schepenen, terwijl de partij groter is dan Vooruit of Open Vld afzonderlijk.

Onbestuurbaarheid en geheime stemming

Om te volgen: Gent dreigt onbestuurbaar te worden.

  • De kartellijst Voor Gent blijft intern verdeeld. Vooruit wil het liefst met Groen samenwerken. De afwijzing van het akkoord met N-VA wijst erop dat de achterban een optie met N-VA niet ziet zitten. Ook burgemeester De Clercq stak voor de verkiezingen zijn afkeer voor N-VA niet onder stoelen of banken.
  • Maar tegelijkertijd is er, onder leiding van Christophe Peeters (Open Vld), wel een liberale groep die juist met N-VA wil samenwerken en niet met Groen. Ook de actievoerders sturen daar op aan.
  • Op die manier dreigt er eenzelfde situatie te ontstaan als toen er een akkoord met N-VA werd voorgelegd. Als Groen en Voor Gent een akkoord bereiken, dan dreigt dat weggestemd te worden door de achterban van Open Vld.
  • Daarna zou N-VA aan zet komen. Als het oude akkoord opnieuw wordt weggestemd door de socialisten, ontstaat er een vicieuze cirkel waar niemand nog uitkomt. Al wordt het voor de socialistische achterban wel lastiger om het akkoord met N-VA voor een tweede keer te verwerpen, als het zover komt. Bij de vorige stemming was een twee derde meerderheid nodig. Een nieuwe stemming heeft slechts aan een gewone meerderheid genoeg, schrijven de interne regels voor. Het initiële akkoord met N-VA werd door de Gentse Vooruit afgeketst met 56 procent tegen.
  • Mocht de situatie in Gent vast blijven zitten, dreigt de harde deadline van 5 december de stad helemaal klem te zetten. Dan worden de 53 gemeenteraadsleden geïnstalleerd zonder schepencollege. Zij moeten dan onder elkaar uitmaken wie er schepen wordt in een geheime stemming. En dat zal de nodige chaos creëren.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.