Genotzucht hedendaagse jongeren is grenzeloos

Het hedonisme tiert welig onder de jongeren van tegenwoordig. Het ontbreekt ze aan collectieve waarden, ze zijn niet solidair, niet milieubewust, niet politiek geëngageerd, niet geduldig en niet gezond. Dit zijn enkele van de typeringen die onderzoekers Martijn Lampert en Frits Spangenberg van onderzoeksbureau Motivaction gebruiken in hun studie naar `De Grenzeloze Generatie`.

De conclusies zijn gebaseerd op tien jaar waardenonderzoek onder 22.000 Nederlanders. De resultaten van het onderzoek werden maandag gepresenteerd aan premier Balkenende. De onderzoekers stellen dat er sprake is van een probleem dat de gebruikelijke generatiekloof ontstijgt. Lampert en Spangenberg spreken van een `sociale tijdbom`. Balkenende is blij dat de problemen aan het licht zijn gebracht. `De jeugd is misschien wat op drift, maar wij kunnen een anker uitgooien`, aldus de roerganger van het kabinet.

De onderzoekers schetsen een schrikbeeld van een maatschappij vol hedonistische consumenten die zich niet interesseren voor elkaar. Spangenberg: `Natuurlijk kan de maatschappelijke betrokenheid nog groeien als deze jongeren volwassen worden. Tegelijk weten we dat de waarden die je meekrijgt tot je 24ste bepalend zijn voor de rest van je leven.` Wat vinden jongeren belangrijk? Uiterlijk, internetten, vrienden en geld uitgeven.