Genderkloof pas over een eeuw weggewerkt, maar België doet het goed

Pas over een kleine eeuw zal de kloof tussen mannen en vrouwen volledig gedicht zijn. Dat blijkt uit de Global Gender Gap Index van het Wereld Economisch Forum (WEF). België stijgt dit jaar naar de 27ste plaats.

Ieder jaar brengt het Wereld Economisch Forum (WEF) in kaart hoe de gendergelijkheid op aarde evolueert. Om de rangorde op te stellen, meet het WEF de kloof tussen mannen en vrouwen in 153 landen. Het rapport heeft vooral oog voor politieke invloed, opleidingsniveau, gezondheid en economische participatie.

Progressieve jongeren

Volgens de onderzoekers is momenteel 68,6 procent van de kloof tussen mannen en vrouw gedicht, maar goed nieuws is dat niet. Aan dit tempo zal het nog minstens 99,5 jaar duren vooraleer de achterstand volledig weggewerkt is.

‘Dat is een timing die we simpelweg niet kunnen accepteren in de geglobaliseerde wereld van vandaag. Zeker onze jongere generaties hebben een steeds progressiever beeld van gendergelijkheid’, klinkt het.

IJsland is al voor het elfde jaar op rij de beste van de klas, maar ook België doet het niet slecht. Ons land krijgt plaats 27, wat een stijging van 5 plaatsen betekent in vergelijking met vorig jaar. De onderzoekers stellen dat in België de kloof voor 75 procent overwonnen is.

Onderwijs best, gezondheid slechtst

Vooral op vlak van onderwijs doen we het goed: we eindigen met nog meer dan 30 andere landen op de eerste plaats. Wat betreft economische participatie, bekleedt België een 54ste plaats, vanwege loonverschillen tussen mannen en vrouwen voor hetzelfde werk.

Dan is er ook nog politieke invloed, waar België goed is voor een 34ste plaats. De oorzaak ligt hier bij een oververtegenwoordiging van mannelijke ministers. Qua gezondheid en levensverwachting is de Belgische score de laagste. Daar staan we op plaats 86.

Onderaan de lijst prijken Syrië, Pakistan, Irak en Jemen. Zij hinken op alle vlakken achterop. 101 landen mochten het afgelopen jaar een serieuze verbetering optekenen. Onder andere Albanië, Ethiopië, Mali, Mexico en Spanje gingen erop vooruit.

Meer