Gen Z gebruikt zelden een spaarboekje om een vermogen op te bouwen. Het merendeel van hen doet dat via aandelen, crypto en vastgoed. Dat blijkt uit een onderzoek van de internetbank Keytrade Bank in samenwerking met de Universiteit Gent.
Key takeaways
- Zoomers parkeren iets meer dan 10 procent van hun vermogen op een spaarrekening. Dat leert het Vermogensrapport van Keytrade Bank en de Universiteit Gent ons.
- “Gen Z toont minder vertrouwen in klassieke spaarrekening en kiest opvallend vaker voor risicovollere producten zoals aandelen, crypto en obligaties”, zegt Koen Inghelbrecht van de Universiteit Gent.
- Uit het onderzoek blijkt ook dat bijna de helft van de 18- tot 28-jarigen een eigen woning bezit.
In het nieuws: Het Vermogensrapport van Keytrade Bank en de Universiteit Gent toont aan de zogenaamde zoomers gemiddeld 11 procent van hun vermogen op een spaarboekje parkeren. Voor de volledige bevolking loopt dat cijfer op tot 18 procent.
- Daartegenover staat dat 30 procent van Gen Z belegt in aandelen, vergeleken met 22 procent van de totale bevolking.
- Ook investeren zoomers opvallend vaak in crypto – 10 procent tegenover 7 procent bij de totale bevolking – en in obligaties en kasbons, waar respectievelijk 16 en 8 procent van de Gen Z’ers in actief is, tegenover 12 en 4 procent bij de volledige steekproef.
- “Gen Z toont minder vertrouwen in klassieke spaarrekening en kiest opvallend vaker voor risicovollere producten zoals aandelen, crypto en obligaties. Ze zijn gemiddeld minder risico-avers dan oudere generaties”, merkt Koen Inghelbrecht van de Universiteit Gent op. “Tegelijkertijd blijven de geïnvesteerde bedragen relatief kleiner, wellicht door een lager beschikbaar budget. Hun voorkeur voor onder meer individuele aandelen, crypto, obligaties, kasbons en termijndeposito’s wijst erop dat ze actief op zoek gaan naar rendement.”
Bijna helft van Gen Z heeft een eigen woning
Ook dit: Voorts blijkt uit het Vermogensrapport dat 48 procent van de zoomers al een eigen woning heeft. Al hebben velen daarbij kunnen rekenen op de hulp van familie.
- 87 procent van Gen Z kreeg al geld via giften of erfenissen en 47 procent ontving onroerend goed.
- 18 procent sloot een lening af bij familie om vastgoed te kunnen aankopen.
- De gemiddelde waarde van hun woning bedraagt 350.000 euro, tegenover 300.000 euro bij de volledige bevolking.
- Opvallend is dat slechts 31 procent van de zoomers huurt.
- Eén op de vijf woont nog thuis of kan gratis gebruik maken van de woning.
- Gen Z investeert ook vaker in bijkomende eigendommen die niet als hoofdverblijf dienen. Die “andere eigendommen” maken gemiddeld 35 procent van hun vermogen uit, vergeleken met slechts 22 procent bij de rest van de bevolking.
- “Dat kan erop wijzen dat jongeren vastgoed steeds vaker beschouwen als een investeringsmiddel, eerder dan uitsluitend als woonst”, klinkt het bij Keytrade Bank.
Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn dagelijkse nieuwsbrief.