Gemiddelde spaarrente is in half jaar tijd met 10 basispunten gezakt

Gemiddelde spaarrente is in half jaar tijd met 10 basispunten gezakt
(Photo by Wolfram Kastl/picture alliance via Getty Images)

Een spaarboekje brengt vandaag gemiddeld 1,6 procent in het laatje. Daarmee ligt de spaarrente tien basispunten lager dan zes maanden geleden. Doordat de Europese Centrale Bank (ECB) al vier keer het mes heeft gezet in de beleidsrente hebben de banken minder ruimte om hun spaarders een extraatje te geven.


Key takeaways

  • De gemiddelde spaarrente is in zes maanden tijd gezakt van 1,7 naar 1,6 procent.
  • De banken verlagen de spaarrente omdat ze zelf een lagere vergoeding krijgen voor de spaardeposito’s die ze parkeren bij de ECB.
  • Het is zo goed als zeker dat de spaarrentes dit jaar verder zullen zakken.

In het nieuws: Wie vandaag zijn geld op een spaarboekje parkeert ontvangt een rente van gemiddeld 1,6 procent. In de zomer van 2024 was dat nog 1,7 procent. Dat leert onze analyse van de gegevens van de vergelijkingssite Spaargids.be.

  • Veel banken, waaronder de drie grootbanken BNP Paribas Fortis, KBC en ING, hebben de voorbije maanden de spaartarieven verlaagd. Belfius volgt eind deze maand hun voorbeeld. De staatsbank verlaagt dan de rente op de klassieke spaarrekening van 1,05 naar 0,9 procent.

Opgemerkt: Het wordt hoe dan ook moeilijker om een rendabel spaarboekje te vinden.

  • In juli 2024 telde ons land nog 24 spaarboekje die gepaard gaan met een rente van minstens 2 procent. Vijf van die formules beloonden de spaarders zelfs met een rente van 3 procent of meer.
    • De Ritme-Spaarrekening van vdk bank was toen met een rente van 3,15 procent de meest rendabele formule op de markt. Er geldt wel een spaarbeperking: je kunt maximaal 500 euro per maand opzijzetten.
  • Als je vandaag een spaarrekening met een rente van minstens 2 procent zoekt, heb je de keuze uit 18 formules, waarvan er nog één een rente uitbetaalt van minstens 3 procent.
    • Het gaat hier opnieuw over de Ritme-Spaarrekening van vdk bank. De spaarrente is intussen wel gezakt tot 3,05 procent.

Waarom verlagen de banken de spaarrente?

Duiding: De banken reageren op de versoepeling van het Europese geldbeleid.

  • De ECB heeft tussen juli 2022 en september 2023 een verstrakkend geldbeleid gevoerd om de inflatie te temperen. Die was onder meer door de oorlog in Oekraïne, en de energiecrisis die daarmee gepaard ging, fors de hoogte ingeschoten. De monetaire instelling heeft toen in een recordtempo de depositorente – de vergoeding die de banken krijgen op de overtollige spaardeposito’s die ze stallen bij de centrale bank – opgetrokken van -0,5 naar 4 procent.
  • Intussen is de inflatie afgezwakt. Die bedroeg in december 2,4 procent (op jaarbasis) in de eurozone. Dat zijn slechts 40 basispunten meer dan de doelstelling van de ECB. Door de zwakkere inflatie is de ECB afgelopen zomer begonnen met de rente te verlagen. Sindsdien is die vier keer met 25 basispunten gezakt tot 3 procent.
  • De banken baseren zich op de depositorente om het spaartarief te bepalen. Het komt dan ook als geen verrassing dat de spaarders met minder tevreden moeten zijn als de ECB het geldbeleid versoepelt.

Vooruitblik: De eerstvolgende bijeenkomst van de Europese centrale bankiers staat gepland voor 29 en 30 januari. ECB-voorzitter Christine Lagarde zal op de tweede dag het rentebesluit bekendmaken.

  • Er wordt niet uitgesloten dat de ECB voor de vijfde keer een renteknip met 25 basispunten zal aankondigen. De inflatievooruitzichten zijn vrij gunstig. Zo is Lagarde ervan overtuigd dat de monetaire instelling er dit jaar zal in slagen om de inflatie op een duurzame wijze te doen zakken tot 2 procent. Dat zei ze begin deze maand in een nieuwjaarsvideo.
    • “We hebben in 2024 veel vooruitgang geboekt bij het terugdringen van de inflatie “, klonk het. “2025 wordt hopelijk het jaar waarin wij onze doelstelling, zoals verwacht en gepland, zullen halen.”
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.