Het Amerikaanse ministerie van Arbeid heeft het jobrapport voor juni gepubliceerd. Dat rapport schetst een gemengd beeld. Enerzijds zijn er meer jobs bijgekomen dan verwacht, maar anderzijds is de werkloosheidsgraad onverwachts toegenomen.
In het nieuws: Uit het jobrapport blijkt dat er in de Verenigde Staten (VS) in juni 206.000 jobs zijn bijgekomen.
- Dat zijn er minder dan in mei, maar meer dan verwacht. Economen hadden gerekend op 190.000 extra jobs. In mei waren er 218.000 jobs bijgekomen. Dat is een neerwaartse bijstelling ten opzichte van het voorgaande rapport. Toen meldde het Amerikaanse ministerie dat de economie 272.000 banen had gecreëerd.
- De forser dan verwachte toename is slecht nieuws voor de Federal Reserve. Fed-voorzitter Jerome Powell heeft er al meermaals op gewezen dat de centrale bank het geldbeleid pas kan versoepelen zodra de arbeidsmarkt afkoelt.
- Een krappe arbeidsmarkt zorgt er immers voor dat de lonen, en dus de koopkracht van de werknemers stijgen. Daarenboven rekenen de bedrijven de hogere loonkosten door aan de eindgebruikers. Die twee elementen voeden de inflatie. Die bedroeg in mei 3,3 procent. Dat is ver boven de doelstelling van de centrale bank, zijnde (gemiddeld) 2 procent. Volgende week komen we te weten in welke mate de Amerikaanse consumentenprijzen in juni zijn gestegen.
- Maar in het jobrapport zitten er ook positieve signalen voor de Fed. Zo is de werkloosheidsgraad onverwachts gestegen van 4 naar 4,1 procent.
- Voorts blijkt dat de loongroei aan het afzwakken is. In juni zijn de lonen met gemiddeld 3,9 procent gestegen, tegenover een toename met 4,1 procent in mei. Dat cijfer ligt in lijn met de verwachtingen.
Renteverlaging in september?
Vooruitblik: Het blijft wachten op de eerste renteverlaging van de Fed. De Europese Centrale Bank (ECB) is begin vorige maand haar Amerikaanse evenknie al voorgegaan.
- Powell zei dinsdag dat de VS zich weer op een “desinflatoir pad” bevinden. Tussen april en mei was de inflatie gezakt van 3,4 naar 3,3 procent. Ook de favoriete maatstaf – de PCE-index – van de Fed bevestigt dat de inflatie aan kracht verliest. “Maar we hebben meer gegevens nodig om te controleren of de recente zwakkere inflatiecijfers een accuraat beeld geven van de economie. Pas dan kunnen we de rente verlagen”, voegde hij eraan toe.
- De markten blijven speculeren op een eerste verlaging in september. Volgens James Knightley, econoom bij ING, neemt door het jobrapport de kans toe dat dat zal gebeuren. “De Fed zou redelijk blij moeten zijn met dit rapport, omdat het consistent is met hun “zachte landing”-verhaal (de inflatie temperen zonder de VS in een recessie te duwen red.)”, luidt zijn analyse. “De economie creëert banen, maar het tempo vertraagt. Hierdoor koelt de loonstijging af, wat moet helpen om de inflatie terug te brengen naar 2 procent.”
- Hij voegt eraan toe dat de kans op een renteverlaging bij de start van het schooljaar verder zal toenemen als volgende week blijkt dat de kerninflatie – zonder energie en voeding – op maandbasis 0,2 procent bedraagt. “Bovendien wijzen de bedrijfsenquêtes op toenemende zwakte in de komende maanden – zowel in termen van afkoelende economische activiteit als zwakkere banengroei – en dit kan de Fed ertoe aanzetten om de rente sneller te verlagen. Wij gaan uit van drie renteverlagingen dit jaar tegenover de twee verlagingen die momenteel door de markten worden ingeprijsd”, besluit Knightley.