Geluk voor Biden: werkzaamheidsgraad in de VS blijft stijgen

In volatiele tijden weten de Verenigde Staten toch een succesje te boeken: de werkzaamheidsgraad in de States blijkt de goede richting uit te gaan.

De Amerikaanse arbeidsmarkt heeft begin 2022 een onvoorziene meevaller. Tegen de verwachtingen in daalde het werkloosheidscijfer in de VS in februari met 0,2 procentpunt tot 3,8 procent. Volgens het Amerikaanse Labor Department zijn er vorige maand 678.000 mensen tot de beroepsbevolking toegetreden.

“Geopolitieke kwesties zijn bedreiging voor economische herstel”

“Dit is opnieuw een teken dat de reële economie een flinke impuls heeft gekregen”, zei de Amerikaan Michael Pearce, een econoom bij Capital Economics in New York, aan Reuters. “Dat zal de Federal Reserve (Fed, red.) meer vertrouwen geven om door te gaan met de geplande beleidsverstrakking. Maar nu de loonstijging afvlakt, is er wellicht minder druk voor de ambtenaren om een agressieve reeks renteverhogingen in de komende maanden te vervroegen.”

De Amerikaanse centrale bank, de Fed, bevestigde deze week een renteverhoging in maart door te zullen voeren. De voorzitter van de Fed, Jerome Powell, zal tijdens de volgende vergadering van de centrale bank een verhoging met een kwart procentpunt voorstellen.

Het gemiddelde uurloon in de VS bleef vorige maand wel stabiel. Dat zou vooral te wijten zijn aan de terugkeer van werknemers in lager betaalde sectoren. Toch verhoogden bedrijven de lonen om schaarse werknemers aan te trekken, wat op zijn beurt bijdraagt tot een hogere inflatie. De lonen stegen met 5,13 procent op jaarbasis.

“Het herstel van de arbeidsmarkt blijft over de hele lijn zeer robuust nu meer Amerikanen weer aan het werk gaan”, zei Eric Merlis, managing director global markets bij Citizens Financial Group, aan CNBC. “Geopolitieke kwesties en inflatie blijven een bedreiging vormen voor het Amerikaanse economische herstel, maar de pandemische beperkingen worden opgeheven en we blijven een sterke banengroei zien.”

Inflatie

Nick Bunker, economisch onderzoeksdirecteur bij vacaturesite Indeed, is voorzichtig positief. “Als we meer van dit soort cijfers zien, kunnen we optimistisch zijn over dit jaar. De werkgelegenheid groeit in een sterk tempo en de werkloosheid komt steeds dichter bij het pre-pandemische niveau.”

“We kunnen in deze onzekere tijden niets als vanzelfsprekend beschouwen. Maar als het herstel het huidige tempo kan aanhouden, zullen verschillende belangrijke indicatoren voor de gezondheid van de arbeidsmarkt deze zomer het pre-pandemische niveau bereiken.”

Sinds het aantreden van president Joe Biden is 3,8 procent het laagste niveau dat de werkloosheidsgraad in de VS bereikt heeft. Voor de coronapandemie stond die op 3,5 procent. Daarmee is ongeveer 90 procent van het banenverlies tijdens de pandemie terug goedgemaakt.

Dat wil niet zeggen dat de Amerikaanse economie uit de woelige wateren is. Momenteel bedraagt de inflatie er bijna 8 procent. De stijgende grondstofprijzen en de onzekerheid op de markten die de oorlog in Oekraïne met zich meebrengt, zou dat cijfer volgens analisten alleen maar kunnen doen stijgen.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20