Geld lenen voor rijbewijs

Om een auto, of een ander voertuig te mogen besturen, is in de meeste landen een rijbewijs verplicht. In ons land kan het behalen van dit gewilde document echter gepaard gaan met een heleboel kosten. Helaas heeft niet iedereen, die een rijbewijs wil bemachtigen, ook voldoende financiële middelen om alle lessen en examen(s) te financieren. Wanneer je besluit om geld te gaan lenen om je rijbewijs te kunnen bekostigen dan wil je uiteraard niet te veel betalen. Door uiteenlopende leningen met elkaar te vergelijken kun je gemakkelijk de lening met de laagste rente en de meest gunstige voorwaarden vinden.

Is een rijbewijs echt noodzakelijk?

Voordat je geld gaat lenen voor je rijbewijs is het goed je af te vragen of je een rijbewijs daadwerkelijk nodig hebt. Indien je voor een baan bijvoorbeeld een rijbewijs nodig hebt, dan is dit misschien een prima investering. Later zal het rijbewijs zich immers terugverdienen. Wanneer je een rijbewijs niet meteen nodig dan is het afsluiten van een lening wellicht niet verstandig en is sparen een betere oplossing.

Bovendien dien je er rekening mee te houden dat je, nadat je rijbewijs hebt gehaald, meestal ook nog een voertuig aan wilt schaffen en hierin wilt gaan rijden. Ook hiervoor is geld nodig, denk maar eens aan de kosten voor onder andere:

  • brandstof,
  • onderhoud,

Wanneer je niet over genoeg middelen beschikt om je rijbewijs te financieren, is het eveneens goed mogelijk dat je niet genoeg geld hebt voor het rijden in een auto.

Maak zelf een simulatie

AanbiederMin leningMax leningGratis vrijblijvende simulatie (tip)
€ 1200€ 75.000Simulatie maken
€500,01€ 25.000Simulatie maken
€5001€50.000Simulatie maken
€1250€50.000Simulatie maken

Let op: geld lenen kost ook geld!

Mogelijkheden om je rijbewijs te financieren

Indien je rijbewijs echt noodzakelijk is en je hier geld voor wilt lenen, dan zijn een aantal uiteenlopende oplossingen mogelijk.

Lening of bijdrage van werkgever

Als je je rijbewijs nodig hebt voor je huidige baan dan zou je werkgever (deels) de kosten van je rijbewijs voor zijn rekening kunnen nemen, of je voor dit doel een lening willen verstrekken.  Helaas zijn niet alle werkgever even welwillend op dit gebied omdat andere medewerkers dit misschien als oneerlijk ervaren. Zij hebben bijvoorbeeld in het verleden zelf hun rijbewijs moeten betalen. Toch kun je het altijd proberen, sommige werkgevers staan immers wel positief tegenover dit idee.

Lenen van familie of vrienden

Het geld voor je rijbewijs zou je eventueel ook kunnen lenen bij familie of vrienden. Bij hen zou je een onderhandse lening af kunnen sluiten. In de regel is dit voordeliger lenen dan bijvoorbeeld bij een bank. In sommige gevallen zijn naasten ook bereid om je te helpen in de vorm van een schenking. Dikwijls brengt een schenking voor de gulle gever bovendien fiscale voordelen met zich mee.

Het afsluiten van een studentenlening

Indien je nog studeert dan kun je ook een studentenlening afsluiten om je rijbewijs te financieren.  Voor een studentenlening betaal je vaak minder rente dan voor een reguliere lening bij een bank of andere financiële instelling.

Een lening bij een bank of kredietverstrekker

Je rijbewijs kun je ook financieren door een lening af te sluiten bij de bank of een kredietmaatschappij. Vaak heb je dan de keuze uit een tweetal leenvormen:

  • een persoonlijke lening,
  • een doorlopend krediet.

Een persoonlijke lening betekent dat je een vast bedrag leent tegen een vaststaande rente. Je weet dus vooraf exact wat je voor de lening zult gaan betalen. Deze leenvorm is in het bijzonder geschikt als je vooraf al precies weet hoeveel alles gaat kosten.

Een doorlopend krediet is echter een flexibele leenvorm waarbij je met een bank of kredietverstrekker afspraken maakt over de kredietlimiet. Meer dan het afgesproken geldbedrag kun je dan niet opnemen. Wel kun je eerder afgeloste bedragen telkens weer opnieuw opnemen. Deze leenvorm is daardoor juist erg handig wanneer je nog niet exact weet hoeveel geld er nodig zal zijn om je rijbewijs te behalen. Zo kun je dus bijvoorbeeld eenvoudig een herexamen of extra lessen betalen.

Tips om geen geld te lenen voor je rijbewijs

  • Je kunt bij je rijschool vragen of je het lespakket in termijnen kunt betalen. Op die manier spreid je de kosten en hoef je de volledige som niet ineens te voldoen.
  • Vergelijk de prijzen en de kwaliteit van meerdere rijscholen. Deze twee aspecten kunnen immers enorm verschillen. Via internet kun je vrij eenvoudig ervaringen van andere leerlingen opzoeken.
  • Op internet vind je bovendien de slagingspercentages van verschillende rijscholen. Je kunt daardoor ook prima beoordelen of een goedkope rijschool ook daadwerkelijk een goede keuze is.
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20