Geld lenen als student

De kosten die je als student maakt kunnen vaak hoog oplopen. Daarom zijn er verschillende mogelijkheden voor studenten om deze kosten te financieren.
Wat belangrijk is om weten, er zijn twee soorten leningen voor studenten. Zo heb je een specifieke studentenlening en de mogelijkheid om te lenen als student.

De studentenlening (het studentenkrediet)

AanbiederInformatieBekijk voordelen
Neem zeker een kijkje op de website van Cetelem (BNP PARIBAS). Daar kunt u gratis uw lening simuleren aan aantrekkelijke tarieven
Meer informatie

Helaas is het niet voor iedere student evident om deze topervaring te bekostigen. Bij studies komt heel wat meer kijken dan enkel het inschrijvingsgeld, denk maar aan de kosten van een kot, studieboeken, transport tussen thuis en school…

Gelukkig is er de studentenlening. De studentenlening helpt je om je studiekosten te betalen. Dat gaat hoofdzakelijk over het bekostigen van het inschrijvingsgeld, buitenlandse studies en studieboeken.

Deze lening is op maandelijkse afbetaling en kan zowel aangegaan worden door jou als door jouw ouders. Let op, als student kan je deze lening niet zomaar aangaan. Je zal de kredietgever moeten aantonen dat je zelf over voldoende kapitaal beschikt om je lening maandelijks af te betalen. Waarmee kan je dat tonen? Voor de kredietgever volstaat bijvoorbeeld een bewijs van een vaste job in het weekend of een gedurige vakantiejob.

Indien je gebruikmaakt van de studentelening is het doorgaans niet mogelijk om een bedrag te lenen hoger dan €25.000. Het bedrag van de studentenlening ligt meestal tussen de €1.250 en €25.000. Bij het lenen van bedragen hoger dan het maximaal toegestane bedrag door de financiële instelling zal je geen beroep kunnen doen op een studentenlening. Daarvoor zal je moeten overstappen naar een persoonlijke lening.

Lenen als student

Wanneer je als student een lening wil afsluiten voor andere dingen dan je studiekosten, zal je geen beroep kunnen doen op een studentenlening. In dit geval zal een andere kredietvorm van toepassing zijn.

Indien je graag een nieuwe auto wil kopen, moet je als student een autolening aanvragen. Natuurlijk is het niet vanzelfsprekend om als student zomaar een lening te krijgen. Het zal afhangen van de kredietgever of je al dan niet een lening kan aangaan. Verder moet je zeker 18 jaar oud zijn om handelingsbekwaam te zijn in België.

Net zoals bij de studentenlening is ook hier een bewijs van voldoende kapitaal nodig.

Wat als je niet kan of wil gebruikmaken van bovenstaande oplossingen?

Gelukkig bestaan er alternatieven voor het lenen van geld als student zonder vast inkomen.

Prepaidkaart

Een goed alternatief is de prepaid kredietkaart. Deze kredietkaart kent hoofdzakelijk hetzelfde principe als een gewone kredietkaart. Het verschil zit hem in het feit dat er bij een prepaid kredietkaart enkel gebruikgemaakt wordt van het saldo dat vooraf werd overgemaakt. Bij een prepaid kredietkaart zal dus nooit een lening afgesloten worden met een financiële instelling. Daarom is het voor de financiële instellingen evident om een prepaid kredietkaart te uit te geven aan studenten. Wanneer je een prepaidkaart hebt, leer je al snel hoe je met geld moet omgaan.

Minilening/ flitskrediet

Een tweede alternatief is een minilening of flitskrediet. De naam van deze kredietvorm is bewust gekozen. Ze drukt de korte terugbetalingstermijn uit. Deze betalingstermijn is doorgaans 14 à 31 dagen na het afsluiten van de lening.

De bedragen voor deze lening liggen meestal tussen de tientallen euro’s en een maximum van €2.500. Een minilening maakt het voor studenten dus mogelijk om bijvoorbeeld een onvoorziene, kleine, factuur te financieren.

Deze vorm van krediet is ideaal voor zowel de kredietgever als de studenten. Enerzijds is het eenvoudig voor studenten om via deze lening een nieuwe smartphone of laptop aan te schaffen. Anderzijds zijn er voor de kredietgever minder risico’s verbonden aan een minilening.

AanbiederInformatieBekijk voordelen
Neem zeker een kijkje op de website van Cetelem (BNP PARIBAS). Daar kunt u gratis uw lening simuleren aan aantrekkelijke tarieven
Meer informatie

Tot slot geven we je graag onderstaande tips mee:

  • Probeer gebruik te maken van een renteloze studielening
  • Bekijk of het mogelijk is om een studietoelage of studiebeurs te verkrijgen
  • Ga na bij je school of een spreiding van betaling mogelijk is
  • Werken tijdens je studies is bevorderend voor je kapitaal
  • Denk vroegtijdig na over hoe je de lening zal afbetalen 
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20