Geld beheren: 10 handige applicaties voor kinderen

 

Iedere ouder is waarschijnlijk wel bekend met het belang van kinderen al jong goed om leren gaan met geld en geldzaken helaas is niet iedereen op de hoogte van de hedendaagse mogelijkheden om kinderen deze kennis en vaardigheden bij te brengen. Hoewel sommige financiële kennis en vaardigheden ook op school aan de orde komen, bestaat er bij veel ouders toch de behoefte om persoonlijk advies in te winnen en goede begeleiding te krijgen voor hun kinderen zodat ze op kunnen groeien tot financieel goed onderlegde jongvolwassenen.

Kinderen geld leren beheren

Het is soms erg lastig om erachter te komen hoe je een kind kunt leren om goed met geld om te gaan. Zodra een kind toe is aan het leren beheren van hun geldzaken, kunnen ouders echter besluiten om gebruik te maken van praktische en effectieve apps die je gemakkelijk op een smartphone of tablet kunt installeren. Kinderen van tegenwoordig zullen deze immers vrij snel onder de knie hebben. Vandaag de dag kun je bovendien kiezen uit een breed scala aan app die je kind wegwijs kunnen maken in de wereld van het geld beheren.

App voor kinderen

Rekenen met geld

Rekenen met geld is een gratis app waar kinderen, op uiteenlopende manieren, kunnen leren hoe e met geld dienen te rekenen. Aan de hand van zes spelletjes leren kinderen met deze app geldbedragen optellen, aftrekken, neerleggen en terug moeten geven. Verder zal de app aandacht besteden aan het aflezen van prijzen op een prijslijst.

Otly en Otly Jr.

Met deze apps kun je je kind leren hoe hij, of zij, om kan gaan met (zak)geld. Kinderen leren hiermee immers hoe ze kunnen sparen en financiële doelen kunnen stellen. Kinderen kunnen aan de hand van de app bijvoorbeeld checken hoeveel geld ze al hespaard hebben, wanneer ze weer zakgeld ontvangen, nagaan hoeveel geld ze hebben ontvangen of uit hebben gegeven, maar ook nieuwe spaarpotten aanmaken en onderling geld overhevelen.

PiggyBot

Met een klassieker spaarpot kunnen kinderen het nut van sparen leren kennen. Deze eenvoudige app is dan ook een elektronische versie van de ouderwetse spaarpot. Kinderen kunnen met deze gratis app hun spaargeld in beeld brengen door dit in virtueel spaarvarken te stoppen en hun uitgaven en inkomsten bijhouden.

Renegade Buggy’s

Dit is niet alleen een leuk, maar eveneens een snel, spel waarbij kinderen van 6 tot 11 moeten wedijveren om zoveel mogelijk geld te besparen binnen een bepaalde tijd. Tijdens het spel moeten er opdrachten uit worden gevoerd op het gebied van sparen en beleggen. De app is gratis te downloaden op vrijwel elke smartphone en tablet.

Kassa- en winkelspellen

Vandaag de dag zijn er verschillende apps te downloaden op je smartphone of tablet waar kinderen mee kunnen leren hoe ze geld dienen te betalen en wat het betekent om af te rekenen. Spelenderwijs leren kunnen met dit soort app om met geld te rekenen en beslissingen te nemen tijdens het winkelen. Net zoals in de echte wereld kan het geld in deze spellen namelijk ook maar één keer uit worden gegeven.

Geldautomaat simulator

Vroeg of laat zullen kinderen in aanraking komen met geldopnames die gedaan dienen te worden door middel van een geldautomaat. Door hen al vroeg vertrouwd te maken met de werking van een dergelijk apparaat kunnen ze in de toekomst veel profijt ondervinden. Er zijn tegenwoordig meerdere apps te downloaden die kinderen in staat stellen om te oefenen met geldopnames aan een geldautomaat.

Winkel spelletjes

Het is nooit te vroeg om kinderen te leren om complexe vaardigheden te leren met ebtrekking tot geldzaken, zolang dit maar op een leuke manier gebeurt. Er zijn uiteenlopende apps beschikbaar waar kinderen mee kunnen oefenen, bijvoorbeeld door een winkel te runnen, de kosten en de opbrengsten ervan te beheren, terwijl ze daarnaast hun klanten tevreden dienen te stellen.

Mijn zakgeld

Oudere kinderen kunnen al wat meer verantwoordelijkheid dragen voor hun persoonlijke uitgaven. Met de app Mijn zakgeld kan een kind in een veilige omgeving diens zakgeld leren beheren. Geldzaken worden inzichtelijk gemaakt zonder moeilijk boekhoudkundig gedoe. Kinderen kunnen met deze app hun ontvangen zakgeld invoeren, bedragen ingeven die betaald moeten worden, overzichten inzien bij- en afschrijvingen en bepalen hoeveel geld er gespaard moet worden om binnen een bepaalde tijd een spaardoel te kunnen bereiken.

Digitaal kasboekje

In plaats van inkomsten en uitgaven in een ouderwets kasboekje bij te houden, kunnen kinderen (en ook volwassenen) dit alles tegenwoordig ook digitaal bijhouden. Voor dit doel kun je immers talloze gratis apps downloaden waar ook kinderen uitstekend mee kunnen leren werken. Door inzicht te krijgen in hun geldstromen zal het beheren van hun geldzaken dan ook snel een stuk eenvoudiger gaan.

Mobiel- of online bankieren apps

Vandaag de dag bieden steeds meer banken speciale jeugdrekeningen aan waar eveneens online en/of mobiel bankieren bij kan worden gebruikt. Zeker voor de wat oudere kinderen is dit een prima manier om, onder toeziend oog van hun ouders, hun geldzaken in de praktijk te leren beheren. Er kan immers echt geld op hun rekening worden gestort, geld uit worden gegeven en zelfs geld opzij worden gezet voor later. Welke geldzaken een kind door middel van dit soort apps tot diens beschikking heeft zal vaak afhangen van de voorkeuren die de ouders vooraf in hebben gesteld. Naarmate een kind ouder, en dus meer verantwoordelijk, wordt kunnen dan ook vaak de mogelijkheden worden vergroot.

Incomplete lijst

De apps die in de bovenstaande tekst zijn genoemd, zullen uiteraard niet de volledige lijst omvatten van alle mogelijkheden die er vandaag de dag voor handen zijn om kinderen wegwijs te maken in de wereld van geld, betalen, ontvangen en sparen. Er zijn dan ook nog talloze andere interessante apps ontworpen speciaal bedoeld om kinderen met geld om te leren gaan. Wanneer je een dergelijke app wilt gaan gebruiken, dien je er echter altijd op te letten dat je dit leerproces op een leuke, boeiende en levensechte manier aanbiedt. Je doet er dan ook goed aan om elke app vooraf zelf te checken en na te gaan welke app het beste aansluit bij de behoeften, de leeftijd en de vaardigheden van je kind.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20