Geheime opname moet aantonen dat Rusland ‘Europese Trump’ Salvini wilde financieren

De Amerikaanse nieuwssite Buzzfeed heeft een audio-opname vrijgegeven waarin te horen is hoe 3 Russen en een assistent van de Italiaanse vice-premier Matteo Salvini onderhandelen over een plan om Russisch geld over te maken aan Salvini’s Lega-partij.

De opname werd in oktober vorig jaar gemaakt in het Metropol Hotel in Moskou. De zes aanwezigen — drie Russen en drie Italianen – zeggen in de opname expliciet dat het doel van de meeting een potentieel plan is om de Lega en zijn Europese campagne te financieren.

Volgens Buzzfeed-journalist Alberto Nardelli levert de opname voor het eerst harde bewijzen van de Russische pogingen om Europese nationalisten van fondsen te voorzien en van de betrokkenheid van invloedrijke personages aan de rechterkant van het politieke spectrum in die pogingen.

De ‘Europese Trump’

Salvini’s assistent Gianluca Savoini zat vorige week bij het bezoek van Poetin aan Rome nog mee aan tafel. Hij vermeldt Salvini meerdere malen in het gesprek. Hij omschrijft zijn baas als ‘de eerste man die alles in Europa wil veranderen’. De Russen beschrijven Salvini op hun beurt als de  ‘Europese Trump’.

Twee journalisten van het magazine L’Espresso hadden eerder dit jaar al melding gemaakt van de ontmoeting. Zowel Savoini als Salvini hadden het verhaal naar het rijk der fabelen verwezen. Deze opname laat veronderstellen dat de meeting wel heeft plaatsgevonden.

Er wordt gesproken over een storting van 65 miljoen dollar voor de Europese verkiezingen van mei jongstleden. De financiering zou via verkoop van olie uit Rusland naar Italië plaatsvinden. Of het geld daadwerkelijk is overgemaakt kon Buzzfeed niet achterhalen.

Salvini: “geen roebel uit Moskou’

Het is niet de eerste keer dat berichten over Russisch geld in de Europese politiek naar boven komen. In 2014 leende het Franse Front National (nu Rassemblement National) van Marine Le Pen 9 miljoen euro bij een Russische bank. In mei moest de Oostenrijkse vicekanselier en FPÖ-leider Heinz-Christian Strache ontslag nemen. Dat was het gevolg van een gelekte video waarin Strache en een vermeende Russische oligarch praatten over financiële hulp bij onder meer verkiezingscampagnes.

Lega-leider en vicepremier Matteo Salvini ontkent ondertussen ook maar een roebel te hebben ontvangen uit Moskou. Hij waarschuwt journalisten die het tegendeel beweren dat ze zich aan een rechtszaak mogen verwachten.

Het volledige transcript van de audio staat hier

Meer